Opis
Silimarin – sikavica u kapsulama
Aktivni sastojak sikavice je SILIMARIN koji čisti jetru.
Uzroke nakupljanje masti nalazimo u alkoholu, nekim lijekovima, prekomjernoj tjelesnoj težini, poremećajima metabolizma masti, u šećernoj bolesti te kao posljedicu nekih kroničnih bolesti. Iako bez simptoma, masna jetra može dovesti do ciroze jetre.
Sikavica – silimarin je poznat po lokalnom imenu bodljikavi nož ili ubod. Smatra se jednom od najljepših ljekovitih biljaka koje štite i brinu za metabolizam i pročišćavanje otpadnih tvari iz ljudskog tijela. Biljka raste do dva metra visine, uspijeva na suhom, neobrađenom tlu ili na kamenitim lokacijama. Poznat je po karakterističnoj ružičasto-ljubičastoj boji i nazubljenim šiljastim lišćem s mliječno bijelim žilama. Već u šesnaestom stoljeću je otkriveno da upotreba biljke ima blagotvoran učinak na jetru. Bademi, artičoka i lavanda kombiniraju pozitivne osobine prirodnog bilja u jednoj kapsuli. Biljka također štiti jetru i pomaže kod različitih problema koji nastaju zbog preopterećenja jetre. Ozljeda jetre nastaje zbog različitih načina liječenja, oštećenja zbog pretjerane uporabe lijekova, toksičnih tvari, alkohola itd. U kombinaciji s artičokom i lavandom ima blagotvoran učinak na probavu i pomaže u razgradnji masti.
Detoksikacija je pročišćavanje krvi. Tu funkciju obavlja naša jetra uklanjanjem nečistoće iz krvi. Tijelo također eliminira toksine kroz bubrege, crijeva, pluća, limfni sustav i kožu. Dešava se, da se toksini akumuliraju u različitim dijelovima tijela, što postepeno počne negativno utjecati na samo funkcioniranje tijela. Iz tog razloga je čišćenje jetre vrlo važno za naše tijelo.
Znakovi i simptomi da vaša jetra ne djeluju optimalno možete pronaći OVDJE.
Zašto ne mogu smršavjeti i šlaufić na trbuhu ostaje?
Filtracija dobrih i loših tvari tj. pročišćavanje krvi od toksina i otrova događa se upravo u jetri, prije njezinog izlučivanja. Toksini i nepoželjne tvari iz organizma potrebno je izbaciti kako bi se i crijeva, želudac, ali i koža pročistila.
Ako jetra ne funkcionira pravilno, nije moguće preraditi višak masnoće i izlučiti je, ali ona se počinje nakupljati po cijelom tijelu. Stoga jetru treba stimulirati da funkcionira.
Masnoća oko trbuha je viscelarna masnoća. Smatra se toksičnom i stvara upalne procese u tijelu. Također proizvodi hormonske i upalne molekule koje završe u jetri.
Važan izvor energije za čovjeka čine ugljikohidrati koje u organizam unosimo hranom, a nalazimo ih u namirnicama kao što su žitarice, mahunarke, voće i šećer. Ugljikohidrati se u crijevima razgrađuju do krvnog šećera – glukoze koja se zatim apsorbira i krvlju dospjeva u jetru. Višak glukoze unešen hranom pohranjuje se u jetri u obliku glikogena ili masnih kiselina. Za vrijeme gladovanja jetra stvara glukozu iz zaliha glikogena. Te zalihe dostatne su za oko 24 sata gladovanja, a nakon toga jetra može sintetizirati glukozu iz tvari nastalih razgradnjom masti i proteina. Stoga je jetra središnji organ za održavanje stalne razine glukoze u krvi, što je važno za funkcioniranje svih organa u tijelu, a posebno mozga.
Zašto jetra prestaje pravilno raditi
Jetra je vrlo zaposleni organ i ključan za probavu, a koji zbog povećanog unosa toksina u organizam, prehranom ili iz okruženja, može usporeno raditi.
- Masna i pržena hrana, nezdrava pića
- Alkohol
- Toksini
- Predoziranje lijekovima
- Manjkava proteinima
Znakovi da jetra ne radi ispravno
- Umornost
- Pojačano znojenje
- Akne i ekcemi
- Zatvor ili proljev
- Teške probavne smetnje
- Debljanje
- Loš zadah
- Hormonska neuravnoteža
- Teže se koncentrirate
- Depresija
- Tjeskoba
ZAŠTO DJELUJE?
Kurkuma
Regulira rad probavnog trakta, ubrzava metaboličke procese, smanjuje apetit i pomaže u borbi protiv žudnje za slatkišima.
Povećavaju protok krvi u mišićima, što pridonosi sagorijevanju masti.
Kurkumin kao aktivni sastojak deluje tako što pretvara belo adipozno tkivo u braon i time kurkuma za mršavljenje potpomaže gubljenje viška kilograma i sagorevanje masti.
Kurkuma za mršavljenje radi i tako što stimuliše termogenezu – metabolički proces u kojem se kalorije sagorevaju i stvaraju energiju. Ovaj proces pak potpomaže gubljenje viška kilograma. Gingeroli i šogaoli, jedinjenja koja su pored kurkume prisutna i u đumbiru, podstiču ovaj proces termogeneze.
Artičoka
Dokazano je da artičoka smanjuje razinu povišenog kolesterola i triglicerida u krvi i to pojačanom razgradnjom kolesterola putem jetre i izbacivanjem viška kolesterola putem probavnog sustava. Artičoka je povrće koja spada u porodicu glavočika zajedno s ljekovitim biljem sikavicom. Zajedničko svojstvo im je visok udio tvari silimarina i inulina koje imaju zaštitan učinak na jetru. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.
Sikavica – pjegasti badelj u kombinaciji s artičokom:
Artičoka je vrlo dobro istražena ljekovita biljka. Dokazano je, da su derivati kofeoilkvininske kiseline (klorogena kiselina, 1,5-0-dikafeoilkininska kiselina, cinarin) i flatenoidi luteolilingkozida odgovorni za terapeutske učinke. Cinarin se dugo smatrao glavnim sastojkom. Jedan od važnih sastojaka koji nalazimo u biljci su seskviterpenski laktoni – imaju veoma dobre učinke na probavu.
Lavanda
Lavanda je zimzelena ljekovita biljka. Kao divlja biljka, lavanda raste u južnoj Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i sjevernoj Africi. Lavanda ima ljekovito cvijeće i lišće. Lavandini cvjetovi sadrže najviše ljekovitog ulja.. Lavanda liječi probavne smetnje nervnog porijekla.