Početna > Apetit
Apetit
Apetit je želja osobe da jede hranu. Apetit osobe može rasti i padati zbog širokog spektra čimbenika, što ponekad uzrokuje da ljudi jedu manje ili više nego što je potrebno njihovom tijelu.
Apetit se razlikuje od gladi, što je biološki odgovor tijela na nedostatak hrane. Osoba može imati apetit čak i ako njeno tijelo ne pokazuje znakove gladi, i obrnuto.
U ovom članku detaljnije se bavimo apetitom, uključujući čimbenike koji na njega mogu utjecati, kako ga povećati ili smanjiti i kada posjetiti liječnika.
Osoba koja smatra da želi jesti više hrane nego što je njenom tijelu potrebno može smanjiti apetit rješavanjem temeljnog uzroka.
Ako osoba jede zbog stresa ili tjeskobe, svjesnost bi mogla pomoći. Pregled iz 2014. godine otkrio je da se meditacija svjesnosti čini učinkovitim alatom za smanjenje emocionalnog jedenja.
Obesity Medicine Association također preporučuje pažljivo jedenje. Ljudi mogu prakticirati svjesno jedenje na sljedeći način:
- čekajući dok ne postanu umjereno, ali ne gladni
- izbjegavanje ometanja, kao što je TV, tijekom obroka
- pet puta duboko udahnite prije jela
- koristeći svoja osjetila da procijene kako hrana izgleda, miriše i ima okus
- uzimanje malih zalogaja i temeljito žvakanje
- obraćajući pažnju na znakove tijela da je sito