Energija

Energija se tijelu dostavlja kroz hranu koju jedemo i tekućinu koju pijemo. Hrana sadrži mnogo pohranjene kemijske energije. Kada jedete, vaše tijelo razgrađuje tu hranu na manje komponente i apsorbira ih kako bi ih koristilo kao gorivo. Energija dolazi iz tri glavna hranjiva sastojka ugljikohidrata, proteina i masti, pri čemu su ugljikohidrati najvažniji izvor energije. U slučajevima kada su ugljikohidrati iscrpljeni, tijelo može iskoristiti proteine i masti za energiju. Vaš metabolizam su kemijske reakcije u tjelesnim stanicama koje ovu hranu pretvaraju u energiju.
Većina energije koju tijelo treba je za mirovanje, poznato kao bazalni metabolizam. To je minimalna količina energije koja je potrebna tijelu za održavanje vitalnih funkcija. Ovo su disanje, cirkulacija i funkcije organa. Brzina kojom se energija koristi za takve funkcije poznata je kao bazalna metabolička stopa (BMR). Varira ovisno o genetici, spolu, dobi, visini i težini. Vaš BMR opada kako starite jer se mišićna masa smanjuje.
Optimalni energetski metabolizam zahtijeva dobivanje dovoljno hranjivih tvari iz naše hrane. Inače naš energetski metabolizam ne radi bolje i osjećamo se umorno i tromo. Sve namirnice daju vam energiju, a neke namirnice posebno pomažu povećati vašu razinu energije. Poput banana (odličan izvor ugljikohidrata, kalija i vitamina B6), masne ribe poput lososa ili tune, smeđa riža i jaja. Postoje zapravo mnoge namirnice koje daju obilnu količinu energije, osobito one prepune ugljikohidrata za dostupnu energiju, vlakana ili proteina za polagano oslobađanje energije i esencijalnih vitamina, minerala i antioksidansa.

Category cover image

Prikazuje se jedan rezultat

Na zalihi

icon-img

Sasvim
prirodno

icon-img

Besplatno
savjetovanje

icon-img

Praćenje
paketa

icon-img

Vrhunska
kvaliteta

icon-img

Sigurna
kupnja

icon-img

Brza
dostava

Besplatna poštarina iznad 50 €
Uvijek na raspolaganju
Stručno savjetovanje
Kupujte i putem telefona

Kupujte prirodno

Odaberite našu online trgovinu za kvalitetne prirodne proizvode! Naša ponuda uključuje organske dodatke prehrani, prirodne šampone, kreme i drugo. Naši proizvodi izrađeni su od visokokvalitetnih prirodnih sastojaka.

Broj telefona 098 96 24 517