ADHD kod odraslih

Vrijeme za čitanje: 8 minuta
Featured Image

ADHD ili poremećaj pažnje i hiperaktivnosti je poremećaj koji godinama prolazi nezapaženo i može se pojaviti u bilo kojoj dobi života. Unatoč činjenici da je često prisutna među djecom, može zahvatiti i odrasle.

ADHD poremećaj kod odrasle osobe može biti izražen na više načina i time uvelike ometa funkcioniranje i život pojedinca, na gotovo svim područjima – utječe na privatni dio života, ali i na radno okruženje i radne sposobnosti osobe. Ako je poremećaj prisutan u našem životnom okruženju, važno je biti dobro informiran o njemu. Ne osuđujemo preuranjeno i savjetujemo se sa stručnjacima.

Što je ADHD poremećaj i kako utječe na odrasle?

ADHD je akronim za "Attention Deficit Hyperactivity Disorder" što znači poremećaj pažnje i hiperaktivnosti - neurobiološki poremećaj koji se očituje problemima pažnje, hiperaktivnošću i impulzivnošću.

ADHD je poremećaj koji svojom prisutnošću može pojedincu predstavljati brojne izazove s kojima se suočava u svim područjima svog života, jer utječe na osobni život i međuljudske odnose, kao i na radnu okolinu pojedinca i učinkovitost rada.

Važno: ADHD je poremećaj čiju dijagnozu može postaviti samo kvalificirani stručnjak, stoga u slučaju sumnje ili uvijek potrebno posjetiti osobnog liječnika, psihologa, terapeuta ili kvalificiranog stručnjaka.

Simptomi kod odraslih

Odrasle osobe s dijagnosticiranim ADHD poremećajem karakteriziraju simptomi koji mogu ometati život pojedinca na mnogim područjima, ali točne simptome može prepoznati i dijagnosticirati samo stručnjak. 

Opći, dobro poznati simptomi ADHD-a kod odraslih su:

Simptomi pomanjkanja pozornosti

Simptomi ADHD-a kod odraslih uključuju simptome poremećaja pažnje, koji se mogu sastojati od sljedećih izazova s ​​kojima se pojedinac suočava:

Problemi s koncentracijom i pažnjom

ADHD se može izraziti kao problemi s koncentracijom ili nedostatak koncentracije i smanjena pažnja, što pojedincu može otežati rad, praćenje uputa ili fokusiranje na jedan zadatak.

Stalno gubljenje stvari

ADHD se može izraziti i kao gubljenje stvari i loša organizacija, jer održavanje reda i organiziranosti može biti izazov za pojedinca.

Hiperaktivnost

Simptomi hiperaktivnosti kod ADHD-a mogu se izraziti kao nekoliko različitih izazova s ​​kojima se pojedinac suočava:

Nemir i nemirno ponašanje

Simptom hiperaktivnosti kod ADHD-a može se izraziti i kao nemir i nemirno ponašanje, koje otežava pojedincu da se smiri.

Učestalo pričanje

Simptom hiperaktivnosti ADHD se također može izraziti kao brzo ili previše pričanja i također i pričanje bez sadržaja.

Problem mirnog sjedenje

Simptom hiperaktivnosti ADHD-a se može izraziti kao poteškoče pri sjedenju, jer pojedinac ima poteškoća u dugom sjedenju na jednom mjestu, stalnom kretanju i ustajanju.

Impulzivnost

Simptom impulzivnosti kod ADHD-a može se odraziti na pojedinca kao nekoliko sljedećih izazova s ​​kojima se pojedinac suočava:

Brzo donošenje odluka:

Impulzivne osobe često mogu donositi odluke bez razmišljanja ili razmatranja o mogućim posljedicama svojih postupaka.

Nekontrolirane reakcije:

Osobe s impulzivnim simptomom ADHD-a mogu imati poteškoća u kontroliranju svojih impulsa i reakcija.

Rizično ponašanje:

Simptomi impulzivnosti mogu se također odrazati kao rizično ponašanje poput brze vožnje, opasnih sportskih aktivnosti ili sličnih rizičnih aktivnosti.

Utjecaj simptoma na svakodnevni život

Simptomi poremećaja pažnje i hiperaktivnosti ili ADHD uvelike utječe na život pojedinca i njegovih bližnjih. Poremećaj utječe na funkcioniranje pojedinca u praktički svim područjima života - kako u privatnom životu tako i na poslu, stoga je izuzetno važno ostati strpljiv i dobro informiran o poremečajima u našem okruženju.

Ako već živimo u prisutnosti poremećaja ili sumnjamo na njega, preporučljivo je posjetiti liječnika ili nastavak posjeta terapeutu koji uvijek može dati najbolje savjete.

VAŽNO:
Simptomi s kojima se ADHD može izraziti mogu varirati od osobe do osobe, stručno mišljenje, analizu i dijagnozu može dati samo iskusno stručno osoblje.

Opći problemi odn izazovi s kojima se mogu suočiti pojedinci s dijagnosticiranim ADHD-om mogu uključivati:

Izazovi na radnom mjestu

U većini slučajeva ADHD utječe na akademski uspjeh i područje rada, kao što utječe i na sposobnosti pojedinca koje su prijeko potrebne za razvoj dobrih radnih vrlina i natjecateljskih rezultata koji su uvijek poželjni za svakog kandidata koji studira, traži posao ili je već zaposlen..

ADHD tako snažno utječe na sposobnost pojedinca da se usredotoči, slijedi upute, koncentraciju i organiziranost, koji su ključni za postizanje dobrih rezultata i mogu predstavljati rizik pri obavljanju posla ili postaviti ciljeve i radne zadatke.

Važno je da su o poremečaju obaviješteni i ljudi koji su blisko uključeni u akademsko ili radno okruženje pojedinca – tj. rade s njim i/ili mu zadaju zadatke, jer zajedničkim naporom mogu uspješno i brže prevladati potencijalne izazove i prepreke koje predstavlja ADHD poremećaj.

Izazovi društvene interakcije

ADHD poremećaj može značajno utjecati i na socijalne interakcije pojedinca, jer ograničava sposobnosti bitne za zdravu i neometanu komunikaciju, što je jedan od glavnih uvjeta za uspostavljanje i razvoj bilo kakvih društvenih odnosa. Individualna odstupanja također će se vidjeti u sposobnosti upravljanja emocijama,što može dovesti do brzih promjena raspoloženja ili neprikladnog izražavanja emocija čak i u najkritičnijim situacijama.

ADHD poremećaj može utjecati na već postojeći društveni život pojedinca i ograničiti mogućnosti za razvoj novih, stoga je važno dobro se informirati o ADHD poremećaju i upoznati njegovu moguću prisutnost jer samo tako možemo ponuditi podršku i razumijevanje koje treba osoba s ADHD-om. Međutim, ako se podršku svojih najbližih i slijediti savjete ili terapije koje vam je propisao odgovarajuči terapevt.

Ovdje su neke od najčeščih problema s kojima se osobe s ovim poremećajem često suočavaju u društvenim situacijama:

Moguć utjecaj na odnose s rodbinom i prijateljima

ADHD može značajno utjecati na socijalne interakcije pojedinca jer otežava komunikaciju i izražavanje emocija, pa će težinu ADHD poremećaja prvenstveno osjetiti rodbina i prijatelji. Ako smo u ovakvom odnosu s osobom koja ima ADHD, važno je što prije se informirati o poremećaju i ostati strpljiv jer se osoba s ADHD-om ne suočava s izazovima svojom voljom. Znanjem i suosjećanjem moći ćemo i sami pridonijeti odnosu, no važno je o prisutnosti ADHD poremećaja u našim životima razgovarati sa zdravstvenim radnikom.

VAŽNO:
Simptomi s kojima se ADHD može izraziti mogu varirati od osobe do osobe, stručno mišljenje, analizu i dijagnozu može dati samo iskusno stručno osoblje.

Utjecaj ADHD-a na odnose s rodbinom i prijateljima može se manifestirati kao:

Nedostatak pažnje i razumijevanja

Simptomi ADHD-a mogu otežati pojedincu s ADHD-om da se usredotoči na druge ili da im ne posveti dovoljno pažnje.

Impulzivnost i konflikti

Osoba s ADHD-om sklona je impulzivnosti, što može dovesti do nepromišljenih postupaka ili riječi koje mogu dovesti do konfliktnih situacija i nesuglasica u vezi.

Stalno traženje stimulacije

Pojedinci s hiperaktivnošću mogu se stalno kretati ili tražiti stimulaciju, što može utjecati na sposobnost uspostavljanja i održavanja mirnih i intimnih odnosa.

Problemi s emocionalnom kontrolom

Pojedinci s ADHD-om mogu imati poteškoća u upravljanju svojim emocijama, što može dovesti do neprikladnih ispada ili promjena raspoloženja.

Nepoštivanje obveza

Simptomi neorganiziranosti i problemi s upravljanjem vremenom mogu dovesti do problema s organizacijom, što može otežati ispunjavanje obveza prema rodbini ili prijateljima.

Potreba za prilagodbom:

Osobe s ADHD-om često trebaju prilagođene strategije za komunikaciju, organizaciju i planiranje. Takvi odnosi mogu zahtijevati više vremena, više pažnje i razumijevanja od strane rodbine i prijatelja.

Zaključak

ADHD poremećaj kod odraslih može biti veliki izazov za pojedince, koji će utjecati na naš osobni život, naše odnose, kao i na naše ciljeve u karijeri, ambicije, radno okruženje ili studijski život. Važno je dobro upoznati i informirati se o poremećaju, posavjetovati se sa stručnjakom i pridržavati se njegovih uputa i savjeta. S tim znanjem tako možemo dobiti alate za razumijevanje, lakše se nositi s poremećajem i uživati ​​u našim odnosima unatoč izazovima, te pružiti podršku i osjećaj prihvaćenosti osobama koje se bore s poremećajem.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 


Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:

Povezani proizvodi

Na zalihi

Prostata

Aphrodisan

39,90 
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.