Krpelji – Lajmska bolest

Vrijeme za čitanje: 9 minut
Featured Image

Klupa, odn Lajmska bolest je bolest koja nam se može prenijeti ubodom zaraženog krpelja. Jedna je od najraširenijih odn čestih bolesti u Hrvatskoj, budući da se broj infekcija svake godine bilježi na alarmantnoj razini. Lajmska infekcija ili Lajmska bolest može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, ali može biti i ozbiljna prijetnja zdravlju.U nastavku pročitajte što je lajmska bolest i kako se zaštititi od nje.

Što su krpelji

Krpelji su paraziti, veličine od 1 do 30 mm, koji se hrane krvlju. Za svoj opstanak potreban im je domaćin, od kojeg putem ugriza oduzimaju hranjive tvari i energiju potrebnu za vlastiti rast ili razvoj. Zbog svog parazitskog načina prehrane prenose razne bakterije koje nam mogu prenijeti i ugrizom.

Što je lajmska bolest?

Lajmska bolest, borelioza ili borelioza je bolest uzrokovana bakterijom Borrelia burgdorferi. Riječ je o zaraznoj bolesti koja ulazi u organizam nakon uboda zaraženog krpelja, a njen razvoj u organizmu odvija se u nekoliko faza koje su obilježene i definirane različitim simptomima.

Lajmska bolest se odvija u nekoliko faza koje zapravo ukazuju na interakciju imunološkog sustava s bakterijom, a praćene su karakterističnim simptomima.

Faze razvoja bolezni

Lajmska ili krpeljna borelioza obično prolazi kroz tri faze diseminacije odn širenja kroz koje u različitim razdobljima i s različitim simptomima ukazuje na širenje odn napredovanje infekcije u organizmu. Karakteristični stadiji širenja infekcije su:

1. faza: Erythema migrans ili ranija faza

Prva faza infekcije lajmskom boreliozom obično predstavlja reakciju imunološkog sustava na ugriz ili lokalnu upalnu reakciju tkiva u blizini ugriza. Karakteristični Erythema migrans odn karakteristična kožna promjena koja se pojavljuje u obliku crvenog osipa, koji se polako širi u sredini a blijedi i  zajedno stvara karakterističan prstenasti oblik.

Pojavu kožnih promjena mogu pratiti i simptomi poput glavobolje, umora te bolova u zglobovima i mišićima.

Druga faza diseminacije ili kasna faza

Druga faza lajmske bolesti uglavnom se odnosin na neliječenu infekciju ili infekciju koja se ne liječi na vrijeme. Druga faza manifestira se prvenstveno daljnjim širenjem po cijelom tijelu, što znači i nove simptome na drugim dijelovima tijela.

Simptomi druge faze mogu se izraziti kao:

 •  kožne promjene ili Erythema migrans osip,
 •  bolovi u zglobovima, natečeni limfni čvorovi, umor, groznica

simptomi povezani s oštećenjem srca ili živčanog sustava.

Treća ili kasna faza

Treća odn. kasna faza označava neprekidno razmnožavanje i širenje bakterija Borrelia burgdorferi ili se pojavi ako lajmska borelioza još uvijek nije bila prepoznata, nije bila liječena ili tretiran neprikladno, a bakterije su se u tom razdoblju razmnožavale.

Simptomi koji ukazuju na širenje bakterije i uznapredovali razvoj lajmske bolesti su:

 • artritis ili upala zglobova,
 • neurološki problemi kao što su meningitis, neuropatija i encefalitis i
 • srčani problemi kao što je srčani blok ili upala srčanog mišića

Liječenje bolesti

Lajmska bolest može se liječiti lijekovima koji uništavaju bakteriju Borrelia burgdorferi, ali način i vrste lijekova mogu se razlikovati od osobe do osobe i ovise o stupnju infekcije i zdravstvenoj pozadini pojedinca.

VAŽNO: Dijagnozu i odgovarajuće lijekove za liječenje može odrediti i propisati samo liječnik.

Općepoznate metode liječenja su ovisni :

Antibiotici

Liječenje lajmske bolesti obično uključuje liječenje odgovarajućim antibioticima koje propisuje liječnik. Doza i trajanje uzimanja antibiotika varira ovisno o stadiju infekcije i zdravstvenom stanju pojedinca.

Vrijeme liječenja

Liječenje može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o reakciji pojedinca na propisane lijekove. Tijekom liječenja važno je redovito pratiti simptome i izvještavati liječnika

Simptomatsko liječenje

Liječenje Lajmske borelioze također se može provoditi u kombinaciji s liječenjem s antibioticima, kao i ublažavanjem postojećih simptoma s analgeticima ili protuupalnim lijekovima ili lijekovima koje određuje i ako je potrebno propisuje liječnik.

Simptomatsko liječenje

Liječenje Lyme borelioze također se može provoditi u kombinaciji s liječenjem antibioticima te ublažavanjem postojećih simptoma lijekovima protiv bolova ili protuupalnim lijekovima ili lijekove koje određuje i po potrebi propisuje liječnik.

Bolest kod djece

Infekcije bakterijom Borrelia burgdorferi su, prema zabilježenim statistikama, česte i kod djece, a posebno su izloženi predškolci i učenici osnovnih škola.
Tokom proljetnih i ljetnih dana, pozivamo na veću pažnju na promjene na koži i promjene u općem stanju raspoloženja, osobito tijekom izleta, kampiranja i škole u prirodi.

Potrebno je redovito pregledavati najmlađe, djecu i adolescente nakon svakog povratka iz prirode; travnjaka, igrališta, parkova itd.

Simptomi kod djece

Simptomi infekcije se ne razlikuju mnogo od općenito zabilježenih simptoma, ali je važno biti svjestan o mogućim odstupanjima i iznimkama, posebice zbog razlika u razvoju tijela.

Erythema migrans

Najčešći pokazatelj ili simptom kod djece su promjene na koži ili Erythema migrans, što znači tipični kružni osip ili zvoni u tome s tim da je vjerojatnost većeg broja kožnih promjena češća kod djece.

Povišena tjelesna temperatura, umor

Djeca zaražena bakterijom Borrelia burgdorferi mogu imati povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima.

Borelijski limfocitom

Češće nego kod odraslih, djeca također mogu razviti kvržicu koja se naziva borelijski limfocitom.

To je kvržica; mekana i bezbolna oteklina koja se kod djece najčešće javlja na ušima, ušnoj resici ili također čest u području genitalija i bradavica. Također može doseći veličinu do 5 cm.

Liječenje

Tijek liječenja borelioze kod djece općenito je isti kao i kod odraslih, ali može varirati od osobe do osobe, ovisno o postojećem zdravstvenom stanju djeteta, dobi ili odvija kako to odredi pedijatar, liječnik nakon pregleda i odgovarajućih pretraga.

Rizik i moguće posljedice

Važno je biti svjestan visoke razine opasnosti od infekcije, jer ako se infekcija ne liječi ili se ne liječi kako treba, djeca mogu pretrpjeti ozbiljne posljedice, kao što su oštećenje živčanog sustava i upala srca.

Kako se bolest može spriječiti?

Lajmsku boreliozu možemo spriječiti s nekoliko doživotnih mjera opreza koje uvodimo u svakodnevni život ili prije svakog izleta u prirodu. Za lajmsku boreliozu ne postoji cjepivo pa su opće preporuke uglavnom prevencija protiv ugriza ili uboda krpelja.


Važno je pridržavati se preporuka i doživljavati ih kao dio brige za svoje zdravlje, jer samo održavanjem dobrog stanja možete dugoročno pridonijeti svom zdravlju. Opće preporuke su:

Izbjegavanje određenih područja

Izbjegavamo područja koja su općenito poznata po pojačanoj aktivnosti krpelja. To su uglavnom šume, livade odn travnjaci, proplanci i močvare, koji zbog svoje raznolikosti i bujnog rasta i vode pružaju krpeljima veći broj potencijalnih domaćina.
Također ne hodamo po visokoj travi ili grmlju ili u neuređena travnata područja, jer krpelji koriste takva područja kao skrovišta.

Odlazimo li u neko od navedenih područja, iznimno je važno prethodno se dobro zaštititi.

Korištenje repelenata

Prije odlaska u prirodu odn u područja koja predstavljaju pojačanu aktivnost krpelja moramo se prethodno zaštititi. Jedan od načina je i korištenje repelenata, koji će zbog svog sastava i uglavnom aromatičnosti otjerati krpelje od vas. Odličan primjer je SEN Prirodni sprej, koji zbog svog aromatičnog sastava učinkovito odbija krpelje.

Prikladna odjeća

Prije odlaska u prirodu važno je obući se u skladu s tim. Obavezno nosite duge rukave i duge hlače te zatvorene cipele ili pokriti i zaštititi izložene dijelove tijela/kože. Unatoč primjerenoj odjeći, koristi ima zaštita ili repelenti još uvijek poželjno.

Pregled tijela i odjeće

Važno je da svaki put kada se vratimo kući iz prirode ili opasnih područja, pažljivo pregledamo svoju odjeću i tijelo, jer na odjeći i tijelu mogu biti krpelji koji još nisu probili kožu – ako se pronađe krpelj, odmah se uklanja.

Zaštita domaćih životinja

Važno je da se brinemo i o našim kućnim ljubimcima jer oni mogu sa sobom donijeti krpelje kada lutaju vani. Zbog toga je nužno štititi njihovo zdravlje i spriječiti mogući prijenos krpelja od životinja na ljude.
Postoje razne metode zaštite poput ogrlica ili kapi protiv krpelja.

Konzultacija s liječnikom

Ukoliko su dostupni i oblici preventivnog liječenja, posavjetujte se o njima sa svojim osobnim liječnikom. Vaš osobni liječnik će vam savjetovati na temelju vašeg zdravstvenog stanja i prošlosti.

Zaključak

Zdravlje je naše jedino bogatstvo, stoga je važno informiranjem podizati razinu svijesti jer odgovarajućim znanjem možemo zaštititi sebe i ljude oko sebe.
Lajmska borelioza je bolest koja je danas već iznimno česta, ali još uvijek nedovoljno prepoznata da bi se smanjio broj godišnjih infekcija. Upravo iz tog razloga potrebno je educirati se o potrebnim mjerama i načinima zaštite, jer tako možemo spriječiti ugriz ili ubod zaraženog krpelja i sačuvati svoje zdravlje. Moramo misliti i na one iz najosjetljivijih skupina, poput najmlađih i starijih, jer oni možda nisu informirani o ozbiljnosti bolesti ili ne mogu dobiti relevantne podatke o zaštiti.

Potičemo vas da pročitate naše povezane objave i koristite odgovarajuću zaštitu.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 


Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:

Povezani proizvodi

Na zalihi
Popularan
Na zalihi

Zglobovi i mišići

Magnezijevo ulje

19,90 
Na zalihi

Zglobovi i mišići

Muscle gel

10,90 
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

  Pregledajte naše teme

  Nikada ne propustite naše zapise!

  Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.