Gliste kod djece

Vrijeme za čitanje: 7 minut
Featured Image

Infekcija glistama ili enterobioza je infekcija koja je danas sve češća, a najveći porast bilježi upravo predškolska i školska djeca – ali zašto je to tako?
U ovom smo članku za vas naveli sve razloge brzog širenja glista, simptome na koje moramo obratiti pozornost te najvažnije mjere kojima se infekcija može spriječiti na učinkovit i prirodan način. Pozivamo vas, da pročitate!

Dobrodošli na čitanje!

Što su gliste

Male dječje gliste (Enterobius vermicularis) su paraziti koji cijeli svoj životni ciklus provode u probavnom sustavu čovjeka, te se hrane crijevnim sadržajem i sluznicom i oduzimaju nam hranjive tvari. Svojim postupcima negativno utječu na zdravlje domaćina odn zaražen. 

Zašto su djeca podložna infekciji?

Naša najmlađa djeca još nemaju potpuno razvijene sposobnosti i znanja za prepoznavanje ovakve prijetnje zdravlju, stoga je važno pomoći im u sprečavanju infekcije i pravilno ih educirati o tome, a najčešći i razlozi infekcije su:

Loša higijena

Djeca još ne razumiju značaj higijenskih postupaka poput pranja ruku i čišćenja noktiju, a zbog dječje znatiželje i želje za igrom njihova koncentracija vrlo brzo može otići negdje drugdje. Uz nedostatak koncentracije i nesvjesno dodirivanje, veća je vjerojatnost prijenosa jajašaca glista, koja se mogu brzo prenijeti iz okoline, a zatim iz ruku, u usta.

Kontakt s drugom djecom

Zajedničko učenje, igra i slična grupna druženja predstavljaju bliži tjelesni kontakt djece, razmjenu igračaka i osobnih predmeta, koji osim kontakta mogu poslužiti i kao prijenosnici jajašaca glista. 

Nerazvijen imunološki sustav

Djeca još nemaju potpuno razvijen imunološki sustav, što znači da su podložnija štetnim patogenima i infekcijama. 

Nesvjesno ponašanje

Djeca još ne razumiju važnost osobne higijene i nemaju razumijevanja za važnost čistoće, također mogu brzo zaboraviti ili zanemariti neka pravila i nesvjesno se izložiti već kontaminiranim predmetima i površinama.

Igre na otvorenom

Djeca se vole igrati na otvorenom ili u pješčanicima, na igralištima gdje se mogu naći jajašca glista - na tlu, u zemlji, pijesku, na vanjskim igralištima. Time su dodatno izloženi mogućoj infekciji.

Simptomi enterobijaze

Simptomi infekcije malih dječjih glista ili enterobijaza, mogu biti prikriveni duže vrijeme, jer mogu istovremeno ukazivati ​​na probleme vezane uz opću slabost, nelagodu i trbušne probleme, stoga je važno pratiti promjene u raspoloženju dok se potpuno ne isključi mogućnost infekcije glistama.

Opći znakovi odn simptomi na koje moramo obratiti pažnju su:

Svrbež stražnjice

Jedan od najuočljivijih i najčešćih simptoma je svrbež anusa, koji se pojačava noću zbog aktivnosti glista.

Problemi sa spavanjem

Zbog svrbeža izazvanog polaganjem jajašca, zaražena osoba se može probuditi noću ili može imati problema sa spavanjem.

Crvenilo oko anusa

Svrbež i češanje oko anusa uzrokuje iritaciju kože, koja može dovesti do oštećenja kože u tom području, kao što su crvenilo ili manje pukotine.

Razdražljivost

Nelagoda i malaksalost izazvani infekcijom utječu i na raspoloženje djeteta, koje je zbog toga razdražljivije i emocionalno nestabilnije.

Vidljive gliste u blatu ili oko anusa

Uz pažljivo praćenje i dugotrajniju i ozbiljnu infekciju, gliste se mogu vidjeti i u stolici ili na koži oko anusa. 

Mučnina i probavne smetnje

Zbog aktivnosti glista u crijevima, infekcija glistama također može uzrokovati opću slabost, mučninu, bolove u trbuhu i probavne probleme.

Slab apetit i bljedilo lica

Zbog trbušnih problema, nelagode i nedostatka hranjivih tvari, zaraženi mogu izgubiti i želju za hranom, što također dovodi do tjelesne slabosti i bljedila. 

Podočnjaci

Zbog poremećaja sna, nelagode i nedostatka hranjivih tvari, tamni kolutovi oko očiju također mogu biti znak upozorenja na infekciju glistama. 

Loša koncentracija i poteškoće u učenju

Zbog nedostatka sna i općeg lošeg raspoloženja, dijete s infekcijom može imati i problema s koncentracijom i sudjelovanjem u vrtiću/školi.

Česte infekcije

Enterobioza može oslabiti i imunološki sustav, što znači da je dijete dodatno izloženo drugim infekcijama.

Kako spriječiti enterobijazu?

Za uspješnu prevenciju enterobioze odn infekcije glistama preporuča se prije svega dosljedno i redovito provođenje higijenskih mjera, a također je važno (zbog brzog širenja) da se mjera pridržava cijela obitelj.
Ukoliko je infekcija već prisutna u obitelji, preporučamo posjet i konzultacije s pedijatrom odn osobnom liječnikom, a propisano liječenje može se pojačati uz pomoć  određenih dodacima prehrani.

Preporučene mjere za sprječavanje enterobioze su:

Pranje ruku

Djeca bi trebala redovito prati ruke sapunom i toplom vodom, osobito prije i poslije korištenja toaleta, prije jela i nakon svake igre.

Podrezani nokti

Djeca trebaju imati njegovane i pravilno podrezane nokte, jer na taj način smanjujemo mogućnost nakupljanja jajašca ispod noktiju.

Četkanje noktiju

Također se preporučuje četkanje noktiju kako bi se spriječilo nakupljanje jajašca glista ispod noktiju.

Pranje posteljine, odjeće i igračaka

Važno je redovito mijenjati i prati posteljinu, odjeću, ručnike ili sve tkanine i predmete koji dolaze u fizički kontakt s djetetom, jer pranje može ukloniti jajašca i spriječiti infekciju. Iz istog razloga i igračke treba pravilno očistiti. 

Čišćenje i dezinfekcija

Preporučuje se redovito čišćenje i dezinfekcija prostorija i površina jer se na taj način mogu ukloniti jajašca koja se nalaze na površinama namještaja.

Izbjegavanje dijeljenja osobnih stvari

Djeca ne bi trebala dijeliti svoje osobne stvari i potrepštine (ručnike, odjeću, igračke i predmete za osobnu njegu), jer se preko njih jajašca mogu brzo prenijeti. 

Obrazovanje i komunikacija

Sve dok su djeca starija i mogu razumjeti što se događa, važno ih je poučiti o mogućoj zarazi glistama i objasniti im važnu ulogu koju u prevenciji ima dosljedna osobna higijena. Učimo ih kako pravilno prati ruke, četkati nokte, savjetujemo da se ne češu po zadnjici i ne dijele osobne stvari.

Za lakše učenje možete preuzeti i našu besplatnu E-knjigu "Kako se zauvijek riješiti glista", koji će djetetu na ugodan i zabavan način približiti razumijevanje infekcije.

Dodaci prehrani

Jedan od načina sprječavanja infekcije može biti i dodatak prehrani Prebiotik inulin. Prebiotik Inulin također pomaže u održavanju zdrave crijevne flore, potpuno je prirodan i pogodan za djecu. 

Zaključak

Zato je važno da se odmah poduzmu mjere ako se sumnja na infekciju, kao i da se obraća pažnja na sprečavanje infekcije, jer djeca još nemaju sposobnosti procjene kako bi se zaštitila od infekcije. Određene higijenske mjere, posjeta liječniku i/ili pomoć prirode mogu brzo spriječiti širenje i prijenos, a otvorena komunikacija između roditelja djece uključene u obrazovne ustanove (u škole, vrtiće) je također od iznimne važnosti.

Zajedničkom sviješću i ujedinjenom snagom možemo pružiti dodatnu mjeru pažnje u navedenim sredinama, a našim najmlađima osigurati odgovarajuću pomoć i preventivni tretman koji će ih zaštititi od štetnog parazita.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 

Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.