“Ljekovita” Sikavica

Vrijeme za čitanje: 6 minuta
Featured Image

Sikavica (Silybum marianum) je biljka koja je poznata po nevjerojatnoj ljekovitosti cijelog svog svijeta. Prvi zapisi o njegovoj upotrebi u tradicionalnoj medicini datiraju još iz vremena Starog zavjeta, a o njoj govori i legenda.

Ime mu dolazi od grčke riječi "síllybon" ili síllybos", što znači "cofek" , a naziv "marianum" potječe iz latinskog jezika i aludira na legendu o Svetoj Mariji koja kaže da je dok je dojila, nekoliko kapi njezina mlijeka palo upravo na Sikavicu i time "obojilo" njegovo lišće.

U nastavku možete pročitati više o samoj biljci i njenoj ljekovitosti.

Što je Sikavica

Sikavica, znanstvenog naziva Silybum marianum, velika je biljka s uspravnom stabljikom koja naraste od 70 do 200 cm. Ima velike zelene listove s bijelim pjegama koji su nazubljeni i imaju trnje po rubovima. Na kraju stabljike nalazi se košarica s okruglim cvatom ljubičaste boje, koja raste od 4 do 12 cm u premjeru, a vrijeme cvatnje je od lipnja do rujna.

Podrijetlo i porijeklo

Sikavica poznata je u tradicionalnoj medicini od davnina, jer su ga zbog ljekovitosti cijenili u kineskoj medicini, stari Grci i Rimljani, a kao autohtona vrsta potječe s područja južne Europe - uglavnom iz zemlje duž Sredozemnog mora, uključujući Španjolsku, Italiju, Grčku i Tursku.

Najbolje uspijeva u područjima s blagim zimama, toplim ljetima te suhom i sunčanom klimom, a zbog svoje otpornosti, sposobnosti da uspijeva na različitim tlima i svoje ljekovite moći, danas raste u mnogim kućnim vrtovima diljem svijeta.

Ciklus rasta

Sikavica klija i raste kroz različite faze koje obilježavaju tijek njegovog životnog ciklusa - sve do vrhunca rasta biljke, koji je prikazan cvjetanjem. Ciklus rasta je podijeljen u sljedeće faze:

 • Faza sjemena
 • Klijanje
 • Mlada biljka
 • Faza rasta
 • Cvjetanje
 • Plodnost/sjetva
 • Starenje

Faza sjemena

Rast sikavice odvija se u nekoliko faza, a ciklus počinje sjemenkama koje biljka nakon cvatnje rasipa na tlo s pogodnim uvjetima za novu rast. Ova faza se još naziva i faza sjemena i označava početak životnog ciklusa biljke.

Klijanje, mlada biljka i faza rasta

Razbacano ili sjeme ispušteno na tlo, klija unutar nekoliko dana ili tjedana, ovisno o uvjetima kao što su svjetlo, vlaga i temperatura. Uz dobre uvjete, nakon uspješnog nicanja razvija se i mlada biljka s prvim izdancima odn. listovima. Sikavica tada razvija korijenski sustav, nove listove i stabljiku te se nakupljanjem hranjivih tvari postupno počinje pripremati za formiranje prvih cvjetova.

Cvjetanje

Sikavica cvata u drugoj godini rasta, a cvatnja može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.Razdoblje cvatnje označava vrhunac razvoja u životnom ciklusu sikavice.
Za vrijeme cvatnje Sikavica stvara crveno-ljubičaste cvjetove združene u kuglaste glavice obavijene snažno trnovitim ovojnim listovima, a unutra su sjemenke.

Plodnost i sjetva

Završeni ciklus cvatnje znači da se unutar kuglaste glavice sikavice počinju stvarati sjemenke koje sazrijevaju za nekoliko tjedana ili mjeseca. Nakon što sjeme završi sazrijevanjem,glavice se otvaraju i polako raspadaju kako bi se oslobodile i raširile sjemenke koje pokreću novo klijanje i novi ciklus rasta biljke u nadolazećoj sezoni.

Odumiranje

Nakon cvatnje biljka postupno ulazi u proces senescence; to znači da njeni listovi požutu i osuše , cvjetovi otpadaju i raspadaju se na tlu.

Nakon cvjetanja odbacuje svoje cvjetove i priprema se za sljedeću sezonu cvjetanja

"Ljekovita" moć

Ljekovitu moć sikavice najviše nose plodovi biljke, odnosno  sjemenke, koje sadrže složenu mješavinu biološki aktivnih spojeva zvanih silimarin.Silimarin, kako ga ovdje zovemo, sastoji se od nekoliko spojeva koji se nazivaju flavonolignani. Ovi spojevi su:

 • silibinin
 • silidianin
 • silikristal

Unatoč činjenici da su sjemenke sikavice najzasićenije ljekovito, drugi dijelovi biljke poput lišća također se koriste u tradicionalnoj medicini, ali u manjoj mjeri.

Što su flavonolignani

Flavonolignani su posebna vrsta biološki aktivnih spojeva koji se nalaze u biljkama, posebice u sikavici (Silybum marianum), no mogu se naći i u drugim biljnim vrstama.

To su spojevi koji imaju snažna antioksidativna svojstva i mogu pomoći u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Flavonolignani također imaju snažna hepatoprotektivna svojstva koja štite jetru od oštećenja i potiču njezinu regeneraciju.

Silibinin

Silibinin je jedan od tri flavonolignana prisutna u  sikavici i ima mnoga zdravstvena svojstva i učinke. Poznato je po svojim hepatoprotektivnim svojstvima, što znači da može zaštititi od oštećenja uzrokovanih štetnim vanjskim čimbenicima (npr. alkohol, lijekovi ili drugi slični toksini). Također štiti stanice jetre od oksidativnog stresa i poboljšava njihovu sposobnost regeneracije. Silibinin također pomaže u smanjenju upale u jetri i drugim tjelesnim tkivima, a navodno ima i antitumorska svojstva te pomaže u sprječavanju rasta i širenja stanica raka.

Silidianin

Silidianin je također flavonolignan prisutan u  sikavici i ima slične zdravstvene prednosti kao silibinin. Ima hepatoprotektivna svojstva te štiti jetru od oksidativnog stresa, pospješuje njezinu regeneraciju te je štiti od oštećenja i utjecaja vanjskih čimbenika. Ima sposobnost smanjenja upale u jetri i drugim tjelesnim tkivima, čime pomaže u ublažavanju simptoma upalnih bolesti.

Silikristin

Silikristin je jedan od tri spoja flavonolignana koji zajedno tvore aktivni sastojak silimarin. Poput silidianina i silibinina, ima hepatoprotektivna svojstva, što znači da kao antioksidans štiti jetru od oksidativnog stresa, štiti je od štetnih vanjskih čimbenika poput alkohola, lijekova ili sličnih toksina te potiče njezinu funkciju samoobnavljanja.

Njegove zdravstvene dobrobiti

Sikavica se smatra ljekovitom biljkom koja se već dugi niz godina koristi uglavnom za liječenje bolesti i stanja jetre, jer njen aktivni sastojak sadrži aktivne spojeve Silibinin, Silidianin i Silikristin koji pozitivno djeluju na rad jetre. Sikavica tako omogućuje:

 • Hepatoprotektivno djelovanje
 • Detoksikacija
 • Prevencija steatoze. ili masna jetra
 • Poboljšanje probave
 • Antioksidativno djelovanje
 • Podrška za stanje kože

Zaključak

Sikavica stoljećima je poznata, tradicionalna biljka koja sa svojom ljekovitom snagom nadahnjuje travare i tradicionalne liječnike  diljem svijeta. O njegovom djelovanju svjedoče brojni zapisi koji sežu još u antičko doba, što samo potvrđuje njegovu snagu i učinkovitost. Danas Sikavica i dalje opravdava svoju reputaciju jer se može naći u raznim oblicima pogodnim za konzumaciju- također kao dodatak prehrani. Izvrsna je pomoć u potpori jetre, koja se smatra temeljem dobrog probavnog zdravlja, a time i cjelokupnog zdravlja i dobrobiti organizma.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 


Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:

Povezani proizvodi

Na zalihi
Posebna ponuda
Popularan

Probavni sustav

Silimarin, kurkuma

22,90 
Na zalihi
-25%
68,70 
Na zalihi
-10%
38,52 
Na zalihi

Mršavljenje

Šparoge

19,90 
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

  Pregledajte naše teme

  Nikada ne propustite naše zapise!

  Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.