Prostata – problem odraslih muškaraca

Vrijeme za čitanje: 3 minuta
Featured Image

Što je prostata?

Prostata je mala muška žlijezda oblika i veličine oraha. Kroz prostatu prolazi mokraćna cijev kroz koju se izlučuje mokraća i sjemena tekućina. Ima važnu ulogu u samoj ejakulaciji jer omogućuje veći pritisak.

Pri rođenju, prostata teži samo nekoliko grama, a zatim raste tijekom cijelog života. Njezin rast, barem do 40. godine života, često ne stvara probleme. Nakon toga počinju problemi s mokrenjem.

Tegobe se najčešće počinju javljati u starijim godinama. Dobra trećina muškaraca starijih od 65 godina pati od poremećaja mokrenja, što je često posljedica rasta prostate.

Kako nastaju problemi?

Problemi počinju nakon 40. godine kada veličina prostate već predstavlja problem pri mokrenju jer začepljuje izlaz kroz mokraćnu cijev. Problem se tehnički naziva benigna hiperplazija prostate (BPH). Kažu da se to događa zbog smanjenja muškog spolnog hormona sa starenjem i načinom života.

Koji su simptomi?

BHP se izvana pojavljuje kao:

 • Slabljenje mlaza pri mokrenju
 • Noćno mokrenje
 • Učešće mokrenje tijekom dana
 • Poteškoće s početkom mokrenja
 • Isprekidan mlaz tijekom mokrenja
 • Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura
 • Kapanje urina nakon mokrenja
 • Učestalo ili čak nekontrolirano mokrenje
 • Pad seksualne moći

Ako se problem zanemari i ne liječi, može dovesti do ozbiljnijeg problema:

 • Upala urinarnog trakta
 • Mokraćni kamenci
 • Zatajenja bubrega

Rješenje: Potrebno je ograničiti konzumaciju alkohola, kave, masnoća, duhana i jakih začina

Pomozite sebi uz pomoć prirodnih dodataka

Patuljasta palma > palmetto

Ekstrakt patuljaste palme bogat je raznim masnim kiselinama, a posebnu važnost daju brojni fitosteroli i polisaharidi koji povoljno utječu na razinu muškog spolnog hormona testosterona i na hormonalnu ravnotežu u samom muškom tijelu. Uglavnom se koristi za prevenciju i liječenje muških problema, poput povećanja prostate, ublažavanje raznih upala ili za sprječavanje razvoja uroloških komplikacija.

Kopriva

Kopriva blagotvorno djeluje kod problema s povećanom prostatom, a ujedno pospješuje izbacivanje vode. Kada se konzumira, kopriva djeluje kao diuretik, potiče povećanu proizvodnju urina i pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Ovaj diuretski učinak može pomoći u uklanjanju otpadnih tvari i viška tekućine, smanjujući opterećenje bubrega i potičući detoksikaciju.

Listovi breze

Povećava proizvodnju urina (diuretičko djelovanje), za što su zaslužni flavonoidi i drugi fenolni spojevi u lišću breze. Koristi se za ispiranje urinarnih puteva kod lakših upala mokraćnih kanala, bubrežnih kamenaca i pijeska.

Sjeme bundeve

Kao diuretik ubrzava pražnjenje mjehura, jača bubrege, štiti prostatu i dugotrajno ublažava neugodne simptome.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 


Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju i nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

  Pregledajte naše teme

  Nikada ne propustite naše zapise!

  Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.