Sikavica (Silybum marianum) koristi se u tradicionalnoj medicini uglavnom za potporu jetri u detoksikaciji i za potporu zdravlju kože. Riječ je o biljci čiji je glavni aktivni sastojak silimarin, koji nosi posebne ljekovite bioaktivne spojeve.
Primjena ljekovite biljke Sikavica seže u davna vremena; prvi zapis o njemu pojavio se već u Starom zavjetu, a koristili su ga i stručnjaci kineske medicine, stari Grci i Rimljani. Danas je Sikavica dobro poznata, raširena i još uvijek cijenjena zbog svojih hepatoprotektivnih svojstava i može se koristiti u raznim oblicima kao što su čajevi, tinkture ili u kapsulama kao npr. dodatak prehrani.
Ljekovita svojstva sikavice
Ljekovita moć se uglavnom nalazi u njegovim sjemenkama, koje sadrže najveću zasićenost silimarina. Silimarin su aktivni spojevi koji se sastoje od spojeva Silibinin, Silidianin i Silikristin.
Silibinin, Silidianin i Silikristin odn pod zajedničkim nazivom Silimarin, spojevi su iz skupine Flavonolignani i daju sikavici ljekovita svojstva koja podržavaju jetru i probavni sustav.
Silimarin se stoga može pohvaliti nizom mnogih svojstava, kao što su:
- Hepatoprotektivno djelovanje
- Detoksikacija
- Prevencija steatoze. ili masna jetra
- Poboljšanje probave
- Antioksidativno djelovanje
- Podrška za stanje kože
Upotreba
Sikavica ili Ekstrakt sjemenki silimarina danas je dostupan za konzumaciju u raznim oblicima, stoga je važno prije odabira i kupnje uvijek dobro razmisliti koji će način konzumacije najviše odgovarati nama i našem načinu života.
Preporučamo da se o prikladnosti dodataka prehrani i unosu sikavice prethodno posavjetujete s nutricionistom ili liječnikom koji vam također može pomoći u detaljnom pregledu sastojaka željenog artikla.
Budući da postoji nekoliko oblika ljekovitog spoja silimarina koji su dostupni za konzumaciju, važno ih je upoznati i informirati se, jer samo s dobivenim informacijama moći ćemo odabrati najbolji oblik i metodu za sebe i svoj stil života. Najpoznatiji oblici su:
Dodaci prehrani
Danas se najčešće konzumira u obliku dodataka prehrani jer samo oni omogućuju lak unos u organizam i ne smetaju ili remete našu svakodnevicu. Odličan primjer su kapsule sikavice, koje su praktične i mogu se brzo konzumirati, a korisniku omogućuju točno doziranje.
Najčešći način doziranja je svakodnevno i između obroka, no za bolji učinak kapsule se mogu uzimati do 4 mjeseca ili kontinuirano, ovisno o pojedincu, njegovim potrebama i postojećem zdravstvenom stanju.
Čaj od sikavice
Česta upotreba sikavice ili silimarina je i preko čajeva, što predstavlja ugodniji, ali i opuštajući način konzumiranja.
Čaj od sikavice najčešće se priprema od osušenih suhih listova koji se preliju vrućom vodom i ostave da odstoje 5-10 minuta ili prema uputama - količinu listića i vrijeme prilagođavamo željenoj jačini čaja odn prema uputama proizvođača. Nakon što prođe određeno vrijeme, čaj se procijedi i konzumira.
Tekući ekstrakti
Može se konzumirati iu obliku tekućih ekstrakata ili tinktura, kao koncentrirani oblik biljnih sastojaka. Ovi tekući ekstrakti mogu se dodati u vodu ili umiješati u sok radi lakšeg konzumiranja. Oni su prikladan i brz način uzimanja, ali zbog svog tekućeg stanja mogu otežati precizno doziranje.
Drugi načini upotrebe
Osim tekućih ekstrakata, čaja i kapsula odn suplemenata, može se konzumirati i u obliku praha, ulja, itd.
Prah
Možete ga umiješati u jogurte, smoothieje ili juhe, ali mljeveni oblik otežava doziranje, a također je važno zadržati svijest da upravo korištenje ljekovitog bilja zahtijeva našu pozornost na pravilno doziranje.
Ulje
Sikavica s aktivnim sastojkom Silimarin može se koristiti i u obliku ulja, ali samo u kulinarske i kozmetičke svrhe.
Moguće nuspojave i mjere opreza
Kontraindikacije
Sikavica pripada obitelji Asteraceae (ambrozija, krizanteme i tratinčice), stoga je važno da osobe s poznatom ili sumnjom na alergije na biljke iz obitelji Asteraceae izbjegavaju korištenje sikavice jer može izazvati alergijske reakcije.
Prije upotrebe sikavice se obavezno posavjetujte sa svojim liječnikom ili savjetnikom o prehrani. Ako sumnjate da ste alergični na biljnu obitelj Asteraceae, izbjegavajte korištenje sikavice i silimarina.
Interakcije lijekova
Također može utjecati na metabolizam lijekova u jetri i posljedično uzrokuje promjene u razini unesenih lijekova, stoga je važno da se prije upotrebe posavjetujete sa svojim osobnim liječnikom o istovremenoj primjeni lijekova i sikavice. Vaš osobni liječnik savjetovat će vas u skladu s vašim zdravstvenim iskustvom i stvarnim potrebama. Lijekovi koji se izdaju bez recepta nisu iznimka.
Moguće nuspojave
Probavni problemi
Sikavica može uzrokovati probavne probleme kao što su nadutost, nadutost, proljev ili mučnina kod pojedinaca. U slučaju bilo kakvih negativnih promjena u vašoj probavi ili u slučaju pojave navedenih tegoba preporuča se smanjiti dozu ili prestati koristiti. Preporuča se savjetovanje s osobnim liječnikom oko najprikladnije mjere.
Alergijske reakcije
Obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom ili prehrambenim savjetnikom prije upotrebe.
Ako sumnjate da ste alergični na biljnu obitelj Asteraceae, izbjegavajte korištenje sikavice i silimarina. Korištenje sikavice/silimarina treba izbjegavati ako već uzimate inhibitore proteaze (lijekovi koji djeluju na viruse, npr. simeprevir) ili ako istovremeno koristite sulfoniluree - lijekove za liječenje dijabetesa.
Ostale nuspojave
Ostale poznate moguće nuspojave mogu uključivati glavobolje, umor ili vrtoglavicu. Ako primijetite nuspojave ili bilo kakav neobičan osjećaj tijekom uzimanja sikavice, prestanite i posjetite svog osobnog liječnika.
Zaključak
Sikavica je poznata ljekovita biljka jer se već dugi niz godina koristi u tradicionalnoj medicini. Zbog svojih visokih hepatoprotektivnih svojstava popularan je kao pomoć u liječenju jetre ili kao potpora u njihovom funkcioniranju, ali izvrsna je i kao pomoć u detoksikaciji organizma odn prilikom čišćenja tijela.
Danas poznajemo nekoliko načina upotrebe Silimarina i načina unošenja djelatne tvari silimarina u organizam, no najpopularniji su dodaci prehrani u kapsulama, jer su pristupačne i jednostavne za konzumiranje .
Sikavica može značajno doprinijeti zdravlju jetre, a samim time i cjelokupnom zdravlju organizma te povoljno djelovati na probavne procese i gastrointestinalni trakt, no važno je da se o njegovoj primjeni prethodno informirate i posavjetujete s liječnikom ili nutricistom. Uz dodatno i stručno mišljenje, sami možemo odabrati najbolji način konzumacije i dozu za sebe.
Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine
Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.