Upala mjehura – što pomaže i kako djelovati

Vrijeme za čitanje: 8 minuta
Featured Image

S upalom mokraćnog mjehura (ili medicinski rečeno cistitisom) danas se sve češće susreću uglavnom pripadnice ljepšeg spola, osobe oslabljenog imunološkog sustava i muškarci s povećanom prostatom, zbog toga smo u današnjem članku prikupili najčešće načine ublažavanja simptoma - uključujući primjenu praktičnih mjera i uzimanje prehrambenih dodataka koji mogu blagotvorno utjecati na zdravlje urinarnog trakta ili čak spriječiti infekciju/upalu.

Toplo preporučujemo čitanje!

Što je upala mjehura

To je upalno stanje mjehura, medicinski nazvano cistitis, koji je uglavnom uzrokovan bakterijama koje žive u crijevima i ulaze u mokraćni mjehur i mokraćni trakt putem uretre. Najčešće bakterije koje mogu izazvati upalno stanje:

  • Bakterija E. coli oz. Escherichia coli 
  • Bakterija Klebsiella
  • Bakterija Staphylococcus saprophyticus

Najčešći simptomi

Cistitis odn. upala mokraćnog mjehura se može izraziti mnogim simptomima koji, ako se zanemare i ne liječe, također mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika. Važno je obratiti pozornost na promjene u radu mokraćnog sustava te u slučaju promjene odmah posjetiti i posavjetovati se s osobnim liječnikom. Samo liječnik nakon obavljenih odgovarajućih pretraga može postaviti dijagnozu upale mokraćnog mjehura i propisati odgovarajuću metodu liječenja. 

Najčešći i poznati simptomi upale mjehura su:

Učestalo mokrenje

Pokazatelj upale može biti pojačana potreba za mokrenjem, iako je količina urina mala.

Bol ili peckanje

Jedan od najčešćih simptoma upale također može biti peckanje ili bol tijekom mokrenja.

Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura

Unatoč pojačanom mokrenju, može postojati i osjećaj da mjehur još nije ispražnjen.

Poremećaji protoka mokraće

Pokazatelj upale također može biti teško ili poremećeno/isprekidano mokrenje. 

Poremećaji boje ili mirisa urina

Simptom upale može biti i mutnija ili tamnija boja urina, praćena neugodnim mirisom.

Hematurija ili prisutnost krvi u urinu

Simptom upale može biti i hematurija ili prisutnost krvi u urinu.

Kako se liječi upala?

Za liječenje upale ili cistitis možemo pristupiti na više načina, no najvažniji i prvi korak je hitno djelovanje i odlazak osobnom liječniku koji određuje način i tijek liječenja.

Upotreba lijekova

Ako je osobni liječnik dijagnosticirao upalu bakterijskog podrijetla, može propisati liječenje antibioticima i lijekovima protiv bolova. Važno je pridržavati se uputa liječnika i slijediti tijek liječenja koji vam je propisan. Metoda liječenja može se razlikovati od osobe do osobe ovisno o stanju, dobi, spolu i zdravstvenom stanju pojedinca.

Odgovarajuće lijekove može odrediti i propisati samo liječnik ili odgovarajuće medicinsko osoblje.

Kako si možemo pomoći?

U slučaju upale možemo si pomoći primjenom odgovarajućih biljaka i određenih mjera ili poduprijeti postojeće liječenje dodacima prehrani, koji sadrže ekstrakte koji se tradicionalno koriste za tu svrhu, a poznati su po svom blagotvornom djelovanju na mokraćne puteve.

Neke opće poznate mjere i dodaci koji nam mogu pomoći su:

Topli oblozi

Toplina opušta napetost mišića i povećava protok krvi u području mjehura, tako da topli oblozi mogu pomoći u smanjenju upale ili boli uzrokovane cistitisom.

Konzumiranje većih količina tekućine

Pijenje većih količina tekućine pomaže u razrjeđivanju urina i ispiranju bakterija iz mjehura, stoga je iznimno važno povećati unos tekućine koja se konzumira tijekom upale. 

Izbjegavanje iritansa sluznice

Začinjena hrana, kofein i alkohol mogu pogoršati simptome cistitisa jer iritiraju sluznicu mokraćnog mjehura i time povećavaju neugodnost upale.

Ograničite unos šećera

Unos šećera u organizam može oslabiti imunološki sustav i time pogoršati upalu. Preporučamo ograničiti unos i zamijeniti prirodnim sladilima.

Učestalo mokrenje

Unatoč neugodnosti učestalog mokrenja uzrokovane upalom, važno je mokriti redovito i kad god osjetimo potrebu. Mokrenje pomaže u ispiranju bakterija iz mjehura, ali zadržavanje urina može pogoršati upalu. 

Korištenje ljekovitog bilja odn. dodatke prehrani

Neke biljke se već dugo koriste u tradicionalnoj medicini i smatraju se odličnim načinom detoksikacije tijela, samopomoći ili za potporu liječenju, ublažavanje simptoma i ubrzanje oporavka.

Važno je da se prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani posavjetujete sa svojim osobnim liječnikom i/ili nutricionistom koji će Vam dati odgovarajući savjet i na temelju sastojaka odrediti odgovarajuću dozu. Na taj način možemo izbjeći moguće alergijske reakcije ili kontradikcije pri istodobnom uzimanju lijekova.


Dodaci prehrani uz pravilnu primjenu i doziranje mogu biti izvrsna potpora postojećem liječenju, ali i učinkovita prevencija, a najčešći dodaci prehrani kod upale mjehura su:

D-manoza

D-manoza je prirodni šećer sličan glukozi i ima važna svojstva koja podržavaju zdravlje urinarnog trakta sprječavajući bakterije da se lijepe na stijenke urinarnog trakta (osobito E.coli) i razmnožavaju. Također odlično djeluje kao preventiva. Koristi se kao pomoć kod infekcija mokraćnog sustava i može značajno ubrzati oporavak i smanjiti simptome infekcije.

Ekstrakt brusnice

Ekstrakt brusnice sadrži spojeve koji mogu spriječiti lijepljenje bakterija na stijenke mokraćnog mjehura i zauzvrat smanjiti rizik od infekcija mokraćnog mjehura. Ekstrakt brusnice može se konzumirati u obliku dodataka prehrani, poput kapsula.

Probiotici

Probiotici pomažu uspostaviti ravnotežu zdrave crijevne flore ili optimalna ravnoteža bakterija u crijevima, što je također ključno za zdravlje mokraćnog sustava. Probiotici se također mogu konzumirati u obliku dodataka prehrani ili putem prirodnih izvora poput jogurta i sl.

Vitamin C

Vitamin C pomaže u jačanju imunološkog sustava i može pomoći u boljem oporavku ili sprečavanju infekcije.

Prehrana koja pomaže

Određena prehrana može pomoći u ublažavanju simptoma cistitisa i ubrzanju oporavka, stoga je važno dobro proučiti svoj jelovnik, iz njega izbaciti moguće iritanse i dodati jela bogata nutrijentima koji će blagotvorno djelovati na zdravlje mokraćnog sustava i povećati mogućnost bržeg oporavka.

Svaki zahvat u prehrani pojedinca može biti velika i nagla promjena za njegov organizam, stoga se prije bilo kakvih promjena na svom jelovniku posavjetujte s nutricionistom i osobnim liječnikom.

Općepoznate namirnice i hranjive tvari koje pridonose zdravlju mjehura i pomažu u sprečavanju i uklanjanju upale su:

Vlaknine 

Namirnice bogate vlaknima pomažu regulirati probavu, sprječavaju zatvor i mogući pritisak na mjehur. 

Preporuka: U prehranu uključite cjelovite žitarice, mahunarke te voće i povrće.

Antioksidans

Hrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjenju upale u tijelu jer je zasićena protuupalnim nutrijentima i vitaminima.

Izvori antioksidansa: borovnice, zeleni čaj, orašasti plodovi i sjemenke, agrumi, jagode, paprike, brokula itd.

Hrana bogata Omega-3

Masna riba i hrana bogata omega-3 masnim kiselinama imaju visoka protuupalna svojstva i mogu pomoći u ublažavanju simptoma cistitisa.

Izvori Omega 3: losos, skuša, lanene sjemenke i orasi ili Omega-3 suplementi.

Brusnice

Brusnice su poznate po visokom udjelu posebnih aktivnih spojeva koji sprječavaju lijepljenje bakterija na stijenke mokraćnog mjehura i mogu smanjiti rizik od infekcija mokraćnog sustava te ujedno povoljno djeluju na postojeće upale i ubrzavaju oporavak. Kod upale mjehura preporuča se konzumirati brusnice ili sok od brusnice.

Kada posjetiti liječnika

U slučaju bilo kakve promjene funkcije mokraćnog sustava, važno je posjetiti liječnika, jer  se opće simptomi mogu razlikovati među pojedincima ili mogu biti pod utjecajem drugih čimbenika, kao što su postojeće zdravstveno stanje, amnezija pojedinca, spol, dob itd.

Liječnik će Vam postaviti dijagnozu, dati odgovarajuće savjete i po potrebi propisati odgovarajuće lijekove. Kod upale mokraćnog sustava savjetujemo da ne "čekate" alarmantne simptome poput krvi u mokraći jer pravovremenim djelovanjem možemo spriječiti nastanak težih oblika upale koji mogu biti puno kritičniji za određene pojedince nego za druge.

Tako prije posjeta liječniku možemo provesti općepoznate mjere, a nakon konzultacija s liječnikom možemo navedene mjere prilagoditi prema njegovim savjetima.

Zaključak

Cistitis je upalno stanje koje sa sobom nosi brojne neugodne simptome i ozbiljno utječe na kvalitetu života pojedinca, stoga smo u ovom članku pozornost posvetili samopomoći, prevenciji i važnosti posjeta liječniku jer znanjem možemo dobiti uvid u naše zdravlje i učiniti najbolje za sebe i na vrijeme.
Ovim člankom također želimo istaknuti važnost prevencije jer ona uključuje jednostavne korake koji ne opterećuju našu svakodnevicu, ali mogu biti prekretnice za naše zdravlje te nas dovesti do boljeg zdravlja urinarnog trakta i slobodnije svakodnevice.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 


Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju i nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.