Uši i gnjide – što su i kako izgledaju

Vrijeme za čitanje: 6 minut
Featured Image

Uši glave ( znanstveni izraz Pediculus Humanus Capitis) su maleni insekti, paraziti sivkasto-bijele boje,bez krila koji se Hrane se krvlju sišući kožu glave domaćina nekoliko puta dnevno - to znači da im je za preživljavanje potreban strani organizam iz kojeg crpe hranjive tvari potrebne za vlastiti razvoj.

Žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka. Ne pojavljuju se niti na jednom drugom dijelu tijela niti na životinjama

U nastavku bloga možete pročitati detaljan opis ušiju i gnjida te kako ih prepoznati.

Što su uši?

Oni su paraziti kukci kojima je potreban domaćin da bi preživjeli. Hrane se krvlju, šire se i razmnožavaju polaganjem jaja, koja se nazivaju gnjide. Sive su ili svijetlosmeđe boje, veličine 2-3 mm (kao sjemenke sezama), jajašca odn gnjide su samo milimetar.

Kako izgledaju?

Uši (Pediculus humanus capitis) imaju posebno prilagođenu strukturu koja im omogućuje parazitski život na ljudskom vlasištu.

Najključnije karakteristike odn osobitosti njihove tjelesne strukture su:

Veličina

Značajka koja omogućuje ušima opsežno i brže širenje je njihova veličina jer ih je teško vidjeti golim okom. Što dulje ostanu neotkriveni, to više vremena imaju za širenje.

Oblik tijela

Izduženog su oblika što im omogućuje lakše kretanje po kosi.

Boja

Obično su sivo-smeđe ili sivo-bijele boje, što im dodatno omogućuje skrivanje među kosom.

Hitinski oklop

Tijelo im je prekriveno tvrdim oklopom koji se sastoji od bjelančevine hitina. Hitinski oklop im pruža zaštitu od vanjskih čimbenika.

Usna šupljina

Uši se pričvrste na glavu posebnim strukturama usne šupljine nalik na igle . One se sastoje od dva oštra dijela koji prilikom hranjenja ispuštaju tekućinu kojom izazivaju intenzivnim i neugodan svrbež glave te se čovjek grebe zbog čega po koži glave mogu nastati ogrebotine koje se mogu inficirati.

Noge

Također se pričvršćuju na tjeme uz pomoć posebno dizajniranih nožica.
Imaju šest snažnih nogu koje na kraju imaju kandže – a kandže im omogućuju da čvrsto uhvate dlaku svog domaćina i ostanu na mjestu unatoč pomicanju ili češljanju.

Reproduktivni organi

Reproduktivni organi se razlikuju između ženki i mužjaka. Mužjaci imaju poseban repni dio sa spolnim organima na stražnjem dijelu tijela, dok ženke imaju stražnji dio prilagođen za polaganje jaja.

Muške uši (ljudska uš),objektiv mikroskopa

Kako se prenose?

Uši ne lete niti skaču, pa se prenose izravnim kontaktom prelaskom s jedne osobe na drugu ili kroz predmete koji mogu doći u dodir s glavom.

Izravan kontakt može biti fizički kontakt ili kontakt s raznim osobnim predmetima – posebno onima koji služe kao dio osobne njege.

Prijenos fizičkim kontaktom

Prenose se bliskim kontaktom među ljudima, posebice izravnim dodirom glave odn skalp. Takav kontakt može predstavljati grljenje, zajedničku igru ​​ili sličan bliski fizički kontakt.

Prijenos osobnim predmetima

Mogu se prenijeti dijeljenjem osobnih stvari kao što su npr. češljevi, četke za kosu, kape ili pokrivala za glavu, odjeća, posteljina, ručnici ili drugi osobni predmeti koji dolaze u kontakt  s vlasištem.

Što su gnjide?

To su jajašca koja polažu ženke uši nakon uspješnog parenja i razvoja jaja, a za dlaku su pričvršćena posebnim ljepilom koje ženka izlučuje prilikom polaganja. Ovo ljepilo omogućuje gnjidama da ostanu pričvršćene za kosu dok se ne izlegu u ličinke, koje se kasnije razviju u odrasle uši.

Uši najčešće polažu jajašca na kosu u blizini tjemena, npr. iza ušiju, na području zatiljka i frontalnom dijelu tjemena.

Kako izgledaju?

Teško su uočljivi i često izgledaju samo kao sitna zrna, što je često jedan od razloga njihovog brzog širenja. Neke opće karakteristike izgleda gnjida su:

Ljuska

Oklop gnjide sastavljen je od materijala zvanog hitin, koji je tvrd i otporan na oštećenja.To je polisaharid, također prisutan u strukturi vanjske ljuske  kornjaša, pauka i rakova, te štiti ličinke gnjida od vanjskih utjecaja tijekom njihovog razvoja.

Oblik

Jaja su ovalna odn izduženih oblika, prema kraju stožasta.

Veličina

So manji od 1 milimetra i teško su vidljivi golim okom.

Boja

Njihova boja može varirati ovisno o dobi ili stadiju razvoja, no najčešće su bijele ili žućkaste boje, ali s vremenom mogu i posmeđiti.

Cikel razvoja

Prosječno vrijeme razvoja jaja je od 7 - 10 dana, njihov razvoj iz jaja odn gnjida do odraslih uši odvija se u nekoliko faza:

Polaganje jaja

Ženka uši polaže jaja koja se nazivaju gnjide. Unutar gnjida počinje razvoj ličinki.

Inkubacija

Gnjide su čvrsto zalijepljene posebnim ljepilom koje izlučuje ženka, a time ujedno počinje i razdoblje inkubacije gnjida u kojem se razvijaju ličinke. Razvoj ličinki traje 7-10 dana i uvjetovan je čimbenicima kao što su temperatura i vlaga.

Izlijeganje

Nakon inkubacije iz gnjida se izlegu male ličinke. Slične su odraslim ušima i počinju se hraniti na domaćinu odmah nakon izlijeganja.

Rast i razvoj

Larve se hrane nekoliko puta dnevno jer im je potrebno više hranjivih tvari za rast i razvoj.
Za to vrijeme prolaze kroz nekoliko faza u kojima svoj vanjski oklop zamjenjuju novim, većim koji im osigurava veći unos krvi i daljnji rast.

Ličinke koje prolaze kroz faze razvoja nazivaju se nimfe i manje su od odrasle uši, a za ciklus razvoja u odraslu uš potrebna im je prb. 9-12 dana.

Odrasla uš

Nakon završetka cijelog ciklusa razvoja ličinka postaje odrasla uš, sposobna za daljnje razmnožavanje.

Zaključak

Uši i gnjide danas su sve češća pojava, mogu ih dobiti i odrasli i najmlađi, ali oni su ušima još izloženiji. Uši se najbrže šire među djecom jer su češće u bliskom kontaktu u školama i vrtićima, a kako bi se uši spriječile važno je pojavu što prije prepoznati i poduzeti odgovarajuće mjere. Bitno je dobro se informirati o njihovim svojstvima, poduzeti preventivne mjere i zaštititi se od njih na vrijeme.Preventivne mjere najčešće uključuju redovite preglede, ali i korištenje prirodnih pripravaka koji se sastoje od proizvoda koji stvaraju nepovoljnu okolinu za razvoj ušiju na tjemenu – izvrstan primjer je SEN Prirodni šampon i sprej za kosu, koji se mogu pohvaliti učinkovitim djelovanjem, pouzdanim proizvođačem i kvalitetnim sastojcima.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 


Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.