4 minute
16 travnja, 2021

UŠI – smetnja koja dolazi u svaku obitelj

Featured Image
Deli:

Zaštitite vaše dijete na vrijeme

Kako se riješiti ušiju? Sigurno već znate ako imate mlađe dijete, da je velika mogućnost da će donijeti uši iz vrtića ili škole. Bez obzira na to što pazite na njegovu higijenu. Uši vrlo brzo prelaze s jedne glave na drugu i sakriju se u dječijem vlasištu. Često se skrivaju iza ušiju i iznad vrata. Uši u većini slučajeva idu u čistu kosu. Zašto? Jer se na "prljavoj" kosi ne vole zadržavati. Definirajmo "prljavu" kosu. Ovdje se ne misli na cijelu šaku pijeska u bebinom vlasištu, već na mast u vlasištu. Lojne žlijezde luče ulja iz naše kose i kao rezultat toga nastaje masno vlasište. Ovi insekti se na masnom vlasištu teško kreću i stoga izbjegavaju masnu okolinu. Također se mogu ugušiti uljima vlasišta.

Zaštita od ušiju i gnjida

Budući da svoje dijete morate često kupati i oprati mu kosu, preporučujemo da to učinite u petak, nakon škole i vrtića, kako bi mu vlasište do ponedjeljka bilo malo masnije.

Preporučujemo upotrebu šampona od čajevca i esencijalnog ulja lavande kako biste stvorili neprikladno okruženje za razvoj ušiju i gnjida. Za veću zaštitu i prevenciju od ušiju, djetetu, neposredno prije nego što uđe u školu ili u vrtić, nanesite nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca oko vlasišta. Uši izbjegavaju čajevac jer im miris čajevca smrdi.

Znak da su uši prisutne već duže vrijeme


Da li dijete ima svrabež po glavi? - uši su prisutne već nekoliko dana jer svrabež počinje zbog izmeta ušiju.

Jeste li pronašli crvenkaste uši (ne bijele, sivkaste)? - uši su prisutne već nekoliko dana, jer postaju smeđe ili crvenkaste nakon konzumiranja krvi.

Jesu li gnjide već zalijepljene za kosu? - uši su prisutne 8 - 12 dana. Uš živi 30 dana i svaka uš izleže 180 - 300 jaja.

Zaštitite se od ušiju i gnjida uz pomoć prirodnog šampona.

Dobre vijesti

Uši se hrane samo našom krvlju i bez krvi neće preživjeti više od 48 sati.

Drugim riječima, uši ne mogu dugo živjeti na posteljini, kauču, odjeći ili četkama za kosu. Zaštitite dijete uljem čajevca kako biste spriječili da se uši vrate na glavu djeteta. Prethodno je potrebno izvesti cijeli postupak iskorjenjivanja ušiju uklanjanja gnjida s vlasišta vaše bebe odnosno djeteta. Također se pobrinite i za uklanjanje ušiju iz područja gdje dijete najčešće boravi (jastuk, posteljina, autosjedalica …).

Kako se riješiti ušiju?

U jesen je važno češće pregledavati tjeme djeteta. Pomažemo si kontrolnom lampicom ili, još bolje, češljanjem kose gustim češljem na bijeloj podlozi.

Za uklanjanje ušiju i gnjida preporučamo korištenje preparata koji ne sadrže insekticide i koji su ugodni za kožu. Uši guše ili suše se. Preparati su dostupni u obliku losiona, gela, ulja, šampona i kape. Nanesite ga na suhu kosu i ostavite da djeluje propisano vrijeme. Za uspješno uklanjanje, aplikaciju je potrebno ponoviti nakon sedam do deset dana. Između jednog i drugog nanošenja preporučuje se svakodnevno češljanje vlasišta gustim češljem. Također je važno oprati vlasište nakon korištenja ulja, gelova i losiona uobičajenim šamponom koji sadrži eterično ulje čajevca. Pri korištenju šampona za uklanjanje ušiju dodatno pranje kose nije potrebno.

Za uklanjanje ušiju dostupan je i elektronički uređaj za uklanjanje ušiju. Njegova glavna funkcija je stvaranje električnog naboja između zuba koji je toliko mali da ga korisnik ne detektira, ali učinkovito onesposobljava i uši i njihova jajašca.

Nakon uspješnog uklanjanja ušiju i gnjida ne zaboravite dezinficirati okolinu. Posteljina, ručnici, češljevi i četke peru se na visokoj temperaturi (najmanje 60 ⁰C). Sve što se ne može prati na visokoj temperaturi zamrzava se u zamrzivaču na 48 sati ili se zatvara u hermetički zatvorenoj vrećici na dva do tri dana. Također trebamo usisati tapecirani namještaj, auto i dječju autosjedalicu.

Za kraj želim naglasiti da ćemo se, pridržavajući se svih savjeta kako za sprječavanje tako i za uklanjanje ovih tvrdokornih insekata, sigurno lakše nositi s njima, a možda i spriječiti da se pojave na glavi naše djece.


NARUČITE ODMAH I DOBIJATE POKLON PO ŽELJI  ❗️❗️

kako se riješiti ušiju
Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Prebrskaj naše teme

    Nikoli ne zamudite naših zapisov in bodite na tekočem!

    Nikoli ne zamudite novosti, skritih ponudb in aktualnih akcij. Poskrbeli bomo, da boste o vsem obveščeni pravočasno.