Kako prepoznati masnu jetru

Vrijeme za čitanje: 16 minuta
Featured Image

Jetra je jedan od najvažnijih organa našeg tijela i nalazi se u gornjem desnom dijelu abdomena, ispod dijafragme. Njihova težina kod odrasle osobe varira između 1,2 i 1,5 kg, a odgovorni su za obavljanje mnogih važnih funkcija u tijelu, poput metaboličkih procesa hranjivih tvari i detoksikacije organizma.

Zašto su važni za cjelokupno zdravlje organizma?

Jetra ima ključnu ulogu u održavanju uravnoteženog funkcioniranja organizma, jer svojim djelovanjem utječe na niz drugih organa i izravno utječe na dobro funkcioniranje organizma, ali i na dobrobit - to znači da loš rad jetre može utjecati na crijeva, želudac, metabolizam, krv i imunološki sustav, što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema i bolesnih stanja.

Briga o zdravlju jetre je dakle briga o cjelokupnom zdravlju organizma, jer su one čvrsta poveznica između nekoliko tjelesnih funkcija bitnih za opće zdravlje, pa je važno podržati jetru u njenom funkcioniranju. Najviše ćemo učiniti sami tako što ćemo prilagoditi način života, promotriti hranu i pobrinuti se da ih rasteretimo. Istina je da je jetra zadužena za metabolizam i procese detoksikacije, ali istovremeno moramo biti svjesni da se i ti procesi moraju odvijati u ritmu koji diktira naše tijelo, a ne okolina i čimbenici koji negativno utječu na nas. .

Uloga jetre u metabolizmu

Jetra je iznimno važan metabolički organ, jer obavlja funkciju razgradnje hranjivih tvari poput ugljikohidrata, masti i proteini. Jetra pretvara unesene hranjive tvari u energiju, potrebnu našem tijelu za funkcioniranje, ili je skladišti "kao rezervu".

Uloga u detoksikaciji

Jetra je organ u tijelu koji se brine i za filtraciju tvari štetnih za organizam, a koje su u tijelo unesene hranom, pićem ili čak nanošenjem na kožu. Kroz proces filtracije, jetra uklanja otrove i toksine iz krvi, razgrađuje ih i konačno eliminira kroz naš probavni sustav. To omogućuje čišćenje crijeva, želuca i kože.
Tako jetra metabolizira različite vrste toksina, uključujući kemikalije, progutane lijekove, metabolički otpad i druge neželjene tvari koje doživljava kao potencijalno opasne.

Uloga u proizvodnji žuči

Jetra je ključna u procesu proizvodnje i izlučivanja žuči jer proizvodi žučne kiseline koje omogućuju razgradnju molekula masti i apsorpciju vitamina A, D, E i K.
Dakle, cjelokupni proces proizvodnje i izlučivanja žuči (lučenje žuči) prvenstveno je uvjetovan dobrim zdravljem jetre.

Uloga u sintezi proteina:

Jetra igra ključnu ulogu u reguliranoj sintezi proteina koji su neophodni za mnoge funkcije u tijelu, uključujući proteine ​​neophodne za strukturu i funkciju krvi, kao što su faktori zgrušavanja. Jetra je također ključna u regulaciji razine glukoze u krvi.

Skladištenje vitamina i minerala

Jetra ima ulogu skladištenja vitamina i minerala u tijelu - vitamina i minerala topljivih u vodi i mastima. Riječ je o vitaminima A, D, E i K, uključujući vitamin B12 koji je iznimno važan za pravilan rad živčanog sustava te mineralima poput željeza, cinka i bakra.

Što znači ako imamo masnu jetru?

Masna jetra ili steatoza jetre stanje je na koje nas dovodi više čimbenika, no u najčešćem slučaju radi se o nezdravom načinu života. Masna jetra ili steatoza također može biti rezultat već postojećih zdravstvenih stanja ili može biti uzrokovana genetskim faktorom.

Steatoza nastaje kada se u stanicama jetre tijekom vremena nakupi prekomjerna količina masnoće, što dovodi do razvoja masne jetre – što na kraju može predstavljati rizik za ozbiljnije zdravstvene probleme.

Liječnički pregled i dijagnoza

Dijagnoza masne jetre ili steatoze jetre najčešće uključuje kombinaciju laboratorijskih pretraga i slikovnih pretraga, a na temelju dobivenih rezultata i procjena osobni će liječnik također postaviti dijagnozu i odrediti odgovarajuće liječenje.

Pregled, dijagnoza i liječenje uvijek se provode pod nadzorom medicinskog stručnjaka, jer je pravilna procjena i liječenje masne jetre ključno za sprječavanje progresije bolesti i smanjenje rizika od komplikacija.

Općeniti najčešći koraci u postavljanju dijagnoze su

Test krvi

Krvni testovi obično uključuju provjeru razine jetrenih enzima kao što su ALT (alanin aminotransferaza), AST (aspartat aminotransferaza) i alkalna fosfataza, ali se istodobno mogu procijeniti i razine masti (lipida) i šećera u krvi.

Ultrazvučni pregled (UZ)

Ultrazvučni pregled abdomena je uobičajena i učinkovita slikovna metoda za procjenu razine masnoće u jetri, jer je prisutnost masnoće u jetri jasno vidljiva na ultrazvuku (u obliku svijetlih područja).

Biopsija jetre

Biopsija može biti korisna u razlikovanju jednostavne bolesti masne jetre od naprednijih stadija kao što je fibroza, a izvodi se pomoću male igle kako bi se dobio uzorak jetrenog tkiva za točnu procjenu.

Napredne slikovne studije

Osim ultrazvuka, za pretragu se mogu koristiti i slikovne pretrage poput kompjutorizirane tomografije (CT) ili magnetske rezonancije (MRI) koje omogućuju još točniju procjenu stupnja masne jetre.

Rizik od ozbiljnijih bolesti

Neliječeno stanje masne jetre ili steatoza jetre također može predstavljati rizik od ozbiljnijih bolesti jetre, stoga je važno odmah poduzeti mijere u slučaju sumnje ili pojave simptoma, obratiti se osobnom liječniku i pridržavati se njegovih daljnjih uputa.

Neka od ozbiljnijih stanja jetre koja se mogu razviti iz masne jetre uključuju:

Nealkoholna masna bolest jetre 

Nealkoholna masna bolest jetre vrsta je bolesti masne jetre koja nastaje kada se masnoća nakuplja u jetri zbog uzroka koji nisu povezani s pretjeranom konzumacijom alkohola.

NAFLD je također povezana s razvojem inzulinske nereakcije i metaboličkog sindroma.

Nealkoholni steatohepatitis

Ekstremni oblik nealkoholne masne bolesti jetre je nealkoholni steatohepatitis, gdje osim nakupljanja masnoće u jetri dolazi i do upale koja posljedično oštećuje jetrene stanice.

Može dovesti do fibroze (ožiljaka) u jetri, što također može dovesti do ciroze jetre.

Ciroze jetre

Ciroza jetre je ozbiljno stanje u kojem je normalno tkivo jetre zamijenjeno ožiljcima i može biti rezultat dugotrajne upalne aktivnosti u jetri koja je posljedica nealkoholne masne bolesti jetre.

Rak jetre

Uznapredovala ciroza jetre povećava rizik od razvoja raka jetre, osobito kod ljudi s dugotrajnom, neliječenom masnom jetrom.

Najčešći uzroci

Više čimbenika može biti odgovorno za masnu jetru, a u većini slučajeva nastaje zbog kombinacije više čimbenika. Najčešći glavni krivci su izbor nezdrave prehrane i istovremeno neaktivan način života, stoga je važno prvo dobro promijeniti svoj jelovnik i način života.
Pravodobno djelovanje i svjesnost o svojstvima prehrane koje unosimo u organizam i njihovoj količini može drastično promijeniti opće i cjelovito zdravlje organizma i pružiti našim organima dugo očekivanu priliku za olakšanje.

Budući da može biti više mogućih uzroka masne jetre, a ponekad i simptomi mogu varirati ovisno o pojedincu, preporučamo da prvo posjetite svog osobnog liječnika, posavjetujete se s njim i zajedno provjerite moguće čimbenike rizika za postojanje ili razvoj masne jetre .
Nakon nalaza, rezultata i dijagnoze poduzmite odgovarajuće mjere, a informacijama i prilagođenim načinom života možete na vrijeme rasteretiti jetru i smanjiti rizike od mogućih težih bolesti.

Loša i nezdrava prehrana

Loša prehrana bogata mastima i prekomjernim šečerima može značajno pridonijeti razvoju masne jetre. Pržena, masna hrana, slatka pića i nezdrava jela predstavljaju višak kalorija koji može dovesti do nakupljanja masti u jetri. Što je duža izloženost lošoj prehrani, to je veća vjerojatnost masne jetre.

Prekomjerna težina ili pretilost

Neodgovarajuća tjelesna težina ili pretilost mogu biti važan čimbenik rizika za razvoj masne jetre, jer tzv. visceralna masnoća u tijelu proizvodi tvari koje mogu potaknuti upalne procese i poremećaje u metabolizmu masti, a time negativno utjecati na funkciju jetre. Budući da prekomjerna tjelesna težina može biti znak nepravilne prehrane, važno je i u ovom slučaju koristiti prilagođenu prehranu.

Pretjerana konzumacija alkohola (alkoholna steatoza jetre):

Konzumacija alkohola utječe na metabolizam masti u jetri, jer kada se konzumira alkohol, jetra daje prednost metabolizmu alkohola nad metabolizmom masti, što može dovesti do nakupljanja masti u jetrenim stanicama. Konzumacijom alkoholnih pića pokrećemo i druge negativne čimbenike, poput dehidracije organizma i nadraženih crijeva, što dodatno opterećuje naš metabolizam. Konzumacijom alkohola ne oštećuje se samo jetra, već i vitalni organi koje jetra podržava svojim radom.

Dijabetes

Dijabetes ili inzulinska rezistencija može predstavljati rizik za masnu jetru, budući da povišene razine inzulina potiču skladištenje masti u jetri i drugim tkivima. Dijabetes je bolest koja značajno utječe na cjelokupno zdravlje organizma, stoga je važno obavijestiti svog osobnog liječnika ako sumnjate na masnu jetru.

Genetski čimbenici

Genetski čimbenici mogu igrati ulogu u predispoziciji pojedinca za masnu jetru, pri čemu nekoliko različitih genetskih varijacija može utjecati na metabolizam masti, kao i na inzulinsku rezistenciju, što zauzvrat također doprinosi razvoju masne jetre.

Koji su simptomi steatoze jetre

U ranim fazama masne jetre često nema očitih simptoma, problemi obično nastaju kada bolest napreduje ili kada se pojavi upala jetre (nevirusni hepatitis). Neki od mogućih simptoma masne jetre u uznapredovalim stadijima su:

Bolovi u trbuhu, mučnina i nelagodnost

Jedan od čestih simptoma masne jetre može biti osjećaj nelagode ili bolova u gornjem dijelu trbuha s desne strane gdje se nalazi jetra, mučnina i opća slabost.

Umor i gubitak apetita

Masna jetra se može odraziti i kao umor, slabost, osjećaj iscrpljenosti i smanjena želja za hranom ili smanjen apetit, što je praćeno i gubitkom tjelesne težine.

Zatvorenost, loša probava i višak kilograma

Budući da je jetra zadužena za metaboliziranje masti u tijelu, ona utječe i na naš probavni sustav, zbog čega se masnoća u jetri može odraziti i na lošu probavu i dugotrajni zatvor, a ova vrsta probavnih smetnji se na kraju može manifestirati kao višak tjelesne masti ili nakupljanje viška kilograma. Najčešće se ti kilogrami počnu “gomilati” oko struka.

Česte bolesti i infekcije

Masna jetra teško može osigurati nesmetan proces proizvodnje i izlučivanja žuči, koji je neophodan i odgovoran za apsorpciju vitamina u tijelu, koji su potrebni organizmu za podršku imunološkom sustavu, pa su česta obolijevanja od zaraznih bolesti ili problemi s njihovim liječenjem, što je također simptom masne jetre.

Požutjela koža

Među najočitijim znakovima bolesti jetre su promjene na koži, koje mogu uključivati ​​žućkastu kožu, žućkaste bjeloočnice i nokte, budući da je nusprodukt razgradnje starih krvnih stanica također žućkasta tvar bilirubin, koja se naloga ispod kože kada ga jetra ne eliminira pravilno iz tijela.

Važno: Ukoliko primijetite prisutnost jednog ili više gore navedenih simptoma, preporučamo da se posavjetujete sa svojim osobnim liječnikom koji će Vas posavjetovati o mogućem liječenju masne jetre ili o daljnjim koracima. Važno je napomenuti da se masna jetra može otkriti i bez prisutnosti gore navedenih simptoma, tijekom rutinskih preglednih testova i pretraga, jer se stanje može pojaviti i bez izraženih simptoma.

Kada posjetiti liječnika i što možemo učiniti sami?

Kada svoju sumnju na masnu jetru temeljimo na prisutnosti opće poznatih simptoma ili ako patimo od medicinskih stanja koja povećavaju rizik od masne jetre, preporuča se posjet osobnom liječniku jer više čimbenika može utjecati na našu postojeće zdravstveno stanje, koje ćemo liječnik odn lakše prepoznavali mišljenja stručnjaka i poduzimali najbolje mjere na temelju svoje postojeće zdravstvene slike.

Postojeća medicinska stanja također mogu biti preduvjet za pojavu masne jetre, stoga je važno uvijek poslušati mišljenja stručnjaka, a općenite preporuke o liječenju masne jetre mogu se razlikovati među pojedincima ovisno o dobi, spolu i genetskom riziku za bolesti.

Uloga prehrane u radu jetre

Razumijevanjem rada jetre, njezine važne uloge u organizmu i hranom koju konzumiramo, učinit ćemo najvažniji korak prema zdravlju naše jetre, a samim time i cijelog organizma, jer ćemo s jelovnika izbaciti kritične namirnice. i zamijeniti ih zdravim alternativama.

Iz jelovnika je važno izbaciti zasićene masnoće i transmasnoće, odnosno izbaciti masnu i prženu hranu i zamijeniti je nezasićenim i zdravim masnoćama, a također iz jelovnika izbaciti šećer i zaslađena pića, brzu hranu i prerađenu hranu. Pobrinimo se za dovoljan unos vlakana, poput voća i povrća, i time podržimo svoj probavni sustav. Važno je hraniti se raznoliko i uravnoteženo, te paziti na veličinu porcija jer uz odgovarajući jelovnik možete odmah rasteretiti jetru.

Vadba za zdrava jetra

Nakon što se pobrinemo za primjeren jelovnik, istovremeno možemo podržati zdravlje jetre primjerenom dnevnom količinom kretanja i tjelesne aktivnosti, čime ćemo se pobrinuti za potrošnju viška energije u tijelu i olakšati rad jetre u metaboliziranju viška masnoća. . Time ćete spriječiti "skladištenje" neiskorištene energije odn masti u tijelu, rasterećuju jetru i ubrzavaju metabolizam.

Preporučuju se aerobne vježbe kao što su hodanje, trčanje, vožnja bicikla i plivanje jer ubrzavaju otkucaje srca i poboljšavaju protok krvi kroz tijelo. Također se preporučuju joga i pilates koji osiguravaju istezanje, a ujedno potiču uravnoteženo mentalno zdravlje.

 Detoksikacija organizma

Detoksikacija, detoksikacija tijela ili "čišćenje" tijela je proces uklanjanja toksina i otpadnih, potencijalno štetnih tvari iz tijela. Svrha ovakvog postupka je ubrzati prirodne procese detoksikacije koje provodi jetra, rasteretiti je i podržati njezin rad

Postoji nekoliko načina za detoksikaciju organizma, stoga je važno da se o svojim namjerama uvijek posavjetujete sa svojim osobnim liječnikom ili nutricionistom, jer tijekom detoksikacije morate tijelu osigurati i dovoljan unos važnih nutrijenata, vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcioniranje organizma..

Čišćenjem organizma odn detoksikaciju organizma, čime se osigurava stimulacija i pravilan rad jetre, koja stoga ponovno može u punoj mjeri obavljati svoju funkciju. Kada jetra ispravno radi poboljšava se metabolizam masnoća i toksina iz krvotoka, ubrzava se naš metabolizam, odn. normalno funkcioniranje našeg metabolizma.

Poticanjem rada jetre na taj način poboljšavamo metabolizam masti, cjelokupni proces probave i dajemo tijelu priliku da se riješi eventualnog viška kilograma.

O načinu detoksikacije tijela prvo se posavjetujte sa svojim osobnim liječnikom ili nutricionistom koji vas može voditi i usmjeravati kroz proces te odabrati najbolji način čišćenja za vas i vaše tijelo.

Diete za detoksikacijo

Različite dijete, kao što su sokovi, juhe od povrča, voćne dijete ili posebni prehrambeni programi, mogu biti jedan od načina potpore procesu detoksikacije, ali mogu biti iznenada i drastična promjena za tijelo.

Post

Ograničenje ili potpuno izbjegavanje hrane na određeni period jedan je od načina koji omogućuje tijelu da se kroz određeno razdoblje očisti i obnovi, no iznimno je važno biti svjestan krajnosti i rizika ograničavanja unosa važnih i potrebnih nutrijenata. u tijelo, jer predstavlja izuzetnu promjenu za tijelo, koju uvijek treba provoditi pod stalnim medicinskim ili stručnim nadzorom.

Korištenje dodataka prehrani

Uzimanje dodataka prehrani kao što su vitamini, minerali ili specifične biljke mogu biti prikladniji, sigurniji oblik detoksikacije organizma i a u većini slučajeva su i prvi izbor pojedinaca koji žele očistiti svoj organizam, jer su jednostavni za upotrebu i ne ometaju svakodnevnu rutinu pojedinca.

Na tržištu postoji mnogo takvih proizvoda, stoga je važno da se prije kupnje i uzimanja dodataka prehrani uvijek posavjetujete sa svojim nutricionistom ili osobnim liječnikom. Važno je obratiti pozornost na sastav i podrijetlo dodataka prehrani, stoga je uvijek najbolje odabrati već provjerene i pouzdane proizvode koji nude beskompromisnu kvalitetu.

Jedna od biljaka koja svojim aktivnim sastojkom izvrsno potiče rad jetre, a time i detoksikaciju organizma je silimarin, koji se u te svrhe koristi već dugi niz godina i dokazano daje dobre rezultate.

Zaključak

Jetra je organ vitalan i ključan za pravilan rad mnogih tjelesnih funkcija i organ čije je zdravlje uvjet za dobro funkcioniranje cijelog organizma, jer predstavlja snažnu lančanu kariku u potpori mnogim drugim organa, stoga je važno obratiti pozornost na njegovo funkcioniranje i da odmah poduzmemo mjere u slučaju bilo kakvih tjelesnih promjena.

Zdravim i aktivnim načinom života te promišljenim odabirom prehrane najviše ćemo učiniti sami jer ćemo podržati prirodnu detoksikacijsku moć jetre i omogućiti joj nesmetan i neopterećen rad. Zdrava jetra omogućit će nam nesmetane metaboličke procese, zdrava crijeva i probavu, a time i opću dobrobit i fizičku spremnost.


Često postavljana pitanja i odgovori

Kako mogu znati da imam li masnu jetru?

Ako primijetite promjene u probavi ili osjetite bilo koji od gore navedenih simptoma, preporučamo da posjetite svog osobnog liječnika koji će obaviti odgovarajuće pretrage.

Što učiniti ako sumnjam da imam masnu jetru?

Važno je posjetiti svog liječnika opće prakse i obavijestiti ga o sumnji na masnu jetru. Nakon dijagnoze, on će vam predložiti liječenje.

Pomažu li dodaci prehrani biljnog podrijetla radu jetre?

Dodaci prehrani biljnog podrijetla dokazano pomažu i podupiru jetru u detoksikaciji organizma, no preporuča se da se o njihovom sastavu prije konzumacije dodataka prehrani uvijek posavjetujete s osobnim liječnikom ili nutricionistom jer se preporuke i rezultati mogu razlikovati od osobe do osobe i mogu ovise o nekoliko čimbenika kao što su dob, spol, alergijska stanja i zdravstveno stanje.

Hoće li promjena načina života "ukloniti" masnu jetru?

U slučaju da su nezdrava prehrana i tjelesna neaktivnost prvenstveno odgovorni za masnu jetru, promjena ovakvog načina života nedvojbeno će biti pravi korak naprijed prema zdravlju jetre i cjelokupnom tjelesnom zdravlju.
Važno je zajedno s osobnim liječnikom ili nutricionistom razraditi plan promjene prehrane i postupno uvesti u svakodnevni život onu vrstu tjelesne aktivnosti koja najviše odgovara vašem tijelu.

Deli:

Povezani proizvodi

Na zalihi
Posebna ponuda
Popularan

Probavni sustav

Silimarin, kurkuma

22,90 
Na zalihi
-25%
68,70 
Na zalihi
Na zalihi

Mršavljenje

Duo Slim

22,90 
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.