Gliste – što su i kako ih prepoznati

Vrijeme za čitanje: 6 minut
Featured Image

Infekcija glistama jedna je od najneugodnijih infekcija s kojom se danas susreće sve veći broj djece predškolske dobi, čije primarne društvene aktivnosti predstavljaju povoljne uvjete za brzo širenje parazita. Zbog suživota i potrebe brige za naše najmlađe, u porastu su i infekcije ostalih članova obitelji koji se mogu zaraziti izravno i neizravno.

Kako biste uspješno izbjegli infekciju probavnog sustava, važno je razumjeti što su gliste, kako izgledaju i kako se sama infekcija odvija, stoga vas pozivamo da pomoću našeg članka ojačate svoje razumijevanje i iskoristite stečeno znanje kako biste izbjegli infekciju s zgodnim mjerama i dodatkom prebiotika.

Što su dječje gliste?

Male dječje gliste (latinski Enterobius vermicularis) paraziti su iz skupine "crva" koji za preživljavanje trebaju ljudskog domaćina od kojeg uzima hranjive tvari. Ovakvim načinom života gliste cijeli životni ciklus provode u probavnom traktu i crijevima te negativno utječu na zdravlje zaražene osobe. Infekcija s glistama također se naziva enterobiasis.

Kako izgledaju

Gliste su paraziti jednostavnog oblika koji podsjećaju na bijele tanke niti. Kod teže i dugotrajnije infekcije mogu se vidjeti i u stolici zaražene osobe, a infekcija može proći i bez vidljivih znakova.

Odrasla glista

Mikroskopsko povećanje odrasle ženke gliste ili Enterobius vermicularis

Zgrada

Gliste imaju tanko, cilindrično tijelo u obliku "crva" koje može biti  od 0,3 do 1 cm dugačko. Najčešće su prozirne ili svijetle boje.

Glava

Na jednom kraju svog tijela, gliste imaju izbočenu glavu koja podsjeća na vrh igle. Glava je specijalno dizajnirana za pričvršćivanje na crijevnu sluznicu svog domaćina.

Repni dio

Repni dio gliste blago je zakrivljen i izbočen, što mu omogućuje kretanje i prijanjanje uz gastrointestinalni trakt.

Reproduktivni organi

Odrasle jedinke tijekom razmnožavanja imaju izbočen spolni organ u blizini prednjeg kraja tijela.

Probavni sustav

Probavni sustav glista sastoji se od usta na prednjem dijelu i probavnog trakta te otvora za izlučivanje na stražnjem dijelu tijela.

Jajašca

Jajašca gliste su nevidljiva oku ili mikroskopski male i nećemo ih primijetiti prostim okom, pa infekcija može trajati dugo vremena bez našeg znanja. Veličine su samo 50 mikrona, ovalnog su oblika i svijetle su ili prozirne boje.

Mikroskopsko povećanje jajeta crva ili Enterobius vermicularis

Kako se prenose

Unošenjem jajašca započinje životni ciklus glista koje se u našem probavnom traktu ili u dvanaesniku se izlegu u ličinke koje se na putu kroz probavni sustav još dva puta ugnijezde i na kraju izrastu u odrasle gliste. Odrasle gliste žive u donjem dijelu tankog i debelog crijeva i sposobne su za razmnožavanje koje se odvija na prilično "skriven" način.

Odrasle oplođene ženke nose oko 10 000 jajašaca te se spuštaju niz debelo crijevo do analnog otvora kroz koji izlaze i polažu ih u području analne, perianalne i genitalne regije, najčešće noću, što može izazvati intenzivni svrbež, zbog kojeg se možemo počešati i tako mikroskopska jajašca prenijeti na ruke, na kraju opet u usta i ponovno zaraziti sebe ili druge:

Osobnim kontaktom

Jajašca glista najčešće se prenose bliskim fizičkim ili osobnim kontaktom; preko ruku zaražene osobe ili sličnih kontakata.

Primjer: djeca se u vrtićima i školama igraju zajedno, grle se i slično i time stvaraju fizički kontakt koji predstavlja mogućnost prijenosa.

Preko zaraženih predmeta

Jajašca glista također se mogu unijeti u tijelo preko osobnih predmeta kao što su posteljina, odjeća, ručnici i/ili igračke, odakle se rukama mogu prenijeti u usta.

Primjer: Jajašca se mogu prenositi preko predmeta (npr. igračaka) koje djeca mogu razmjenjivati ​​tijekom igre.

Inhalacijom

U rijetkim slučajevima moguća je i zaraza udisanjem jajašaca koja lebde u zraku u prostoru gdje zaražena osoba boravi.

Primjer: Ako su jajašca odložena na odjeći, posteljini ili sličnim predmetima, mogu se pomicanjem podići u zrak i stoga udisati.

Tko se može zaraziti

Svatko tko je izložen aktivnostima koje uključuju bliski fizički kontakt u gužvi može se nenamjerno i nesvjesno zaraziti crvima, a najveći su rizik izloženi:

Djeca

Predškolska i školska djeca najčešće su i najosjetljivija na zarazu, zbog druženja, entuzijazma za istraživanjem svijeta i igrama s vršnjacima imaju bliske kontakte, što stvara priliku za širenje infekcije.

Obitelj

Infekcija glistama može se brzo proširiti, osobito među članovima obitelji, jer suživot ili bliskog fizičkog kontakta, dijeljenja zajedničkih prostora i kućanskih predmeta (npr. posteljina, ručnici, igračke itd.), jajašca glista brzo se prenose na ostatak obitelji.

Zajednice

Zbog bliskog suživota, koji u većini slučajeva podrazumijeva i dijeljenje osobnih stvari, najugroženije su zajednice poput vrtića, škola, domova za starije i slično.

 Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom

Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom imaju veći rizik od infekcije i težih simptoma.

Zaključak

Infekcije glistama danas su u porastu i postaju neugodan dio naše svakodnevice s kojom se obitelji bore nekoliko puta godišnje. Zbog načina razmnožavanja glista, a posebno zbog naučenog osjećaja nelagode, često ostaju „skriveni“ problem o kojem nitko ne želi govoriti.
Važno je osvijestiti važnost komunikacije i djelovanja u sasvim životnim situacijama, jer niti jedna infekcija ne mijenja osobnost i srce čovjeka, ali nažalost šutnja može promijeniti kvalitetu života. Toliko je bitno za naše zdravlje i zdravlje naših najmilijih da govorimo o infekcijama enterobijazom i poduzimamo odgovarajuće mjere što je prije moguće.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 

Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.