Kolagen u prahu – prednosti i koristi

Vrijeme za čitanje: 6 minut
Featured Image

Danas je naše tržište zasićeno proizvodima kolagena u svim mogućim oblicima dodataka prehrani – od kapsula, tekućine i praha, no daleko najpopularnija je i dalje upotreba kolagena u prahu. U nastavku pročitajte koje prednosti donosi, zašto se korisnici sve češće odlučuju za nju te kakve dobrobiti može donijeti našem izgledu i zdravlju.
Ovaj put, međutim, dodali smo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da odaberete kvalitetan proizvod za sebe.

Što je kolagen?

Kolagen je protein i ključna je komponenta naše kože, kose, noktiju, ligamenata i zglobova. Naše ga tijelo proizvodi samo, no s godinama njegova sinteza opada, a dodatni unos možemo dobiti dodacima prehrani.

Prednosti kolagena u prahu

Kolagen u prahu korisnicima donosi brojne prednosti kao što su: jednostavnost upotrebe, različiti okusi, a iznad svega brza apsorpcija, što znači i brže djelovanje.

Jednostavnost korištenja

Kolagen u prahu jednostavno se otapa u vodi, ali se može miješati i s drugim pićima poput sokova ili smoothieja, što korisniku omogućuje brzu ugradnju kolagena u prehranu i laku konzumaciju.

Brza apsorpcija

Hidrolizirani kolagen je najčešći tip dodataka prehrani u prahu, što znači da je lako probavljiv i brzo se apsorbira u tijelo, što također omogućuje brže ostvarivanje njegovih koristi.

Što je hidroliza

Hidrolizacija kolagena je hidroliza ili proces razgradnje u kojem se molekule kolagena razgrađuju na manje fragmente kao što su peptidi i/ili aminokiseline.

Proces hidrolize omogućava, da molekule kolagena budu  lakše probavljive i apsorbirane, što znači da peptidi lakše prodiru u naša tkiva i opskrbljuju ih dobrobitima koje kolagen donosi našoj koži, zglobovima, kosi, noktima i drugim vezivnim tkivima.

Hidrolizirani kolagenski peptidi najčešće su u obliku praha, mogu se miješati s raznim tekućinama te se lako koriste i uključuju u prehranu pojedinca.

Raznolikost

Kolagen u prahu nudi i mogućnost odabira dodataka poput vitamina, minerala i različitih okusa, a široka paleta mogućnosti korisniku jamči slobodu izbora prema individualnim željama i potrebama.

Duži rok trajanja

Ima dugi rok trajanja i može se čuvati čak i na sobnoj temperaturi, što ga čini praktičnim i pogodnijim za nošenje.

Fleksibilnost doziranja

Jednostavan je za doziranje, jer možete prilagoditi dozu ili količinu praha koja se uzima prema svojim potrebama.

Dobrobiti koje donosi

Kolagen je gradivni element mnogih tkiva našeg tijela i odgovoran je za njihovu strukturu, zdravlje i optimalno daljnje funkcioniranje. funkcija. Njegovi najvažniji zadaci su:

Podrška zdravlju kože

Kolagen je građevni element strukture naše kože, koji pomaže u održavanju njezine elastičnosti, hidratacije i čvrstoće. Konzumiranje kolagena može pomoći u eliminaciji ili smanjenju bora i značajnom poboljšanju izgleda kože.

Jačanje kose i noktiju

Kolagen također izravno pridonosi strukturi kose i noktiju jer izravno utječe na okolna tkiva koja su najvažnija za njihov rast i snagu.

Zdravlje zglobova

Kolagen također ima važnu ulogu u održavanju zdravih zglobova, jer pomaže u održavanju njihove fleksibilnosti i izdržljivosti, eliminira ili također može smanjiti upalna stanja i ublažiti njihove simptome.

Poboljšanje probave

Kolagen štiti i potiče regeneraciju crijevne sluznice, što također može pomoći u liječenju sindroma iritabilnog crijeva.

Moguće koristi za kosti

Prema studijama, kolagen je također učinkovit u održavanju zdravlja kostiju, jer može smanjiti rizik od osteoporoze.

Kako odabrati kvalitetan proizvod

Prije kupnje i korištenja dodataka prehrani - kolagena u prahu, važno je jasno osvijestiti svoje ciljeve i potrebe te razmotriti čimbenike koji utječu na njegovu učinkovitost. Često kupujemo očima pa je tim važnije biti svjestan važnosti kvalitetnih sastojaka i njihovog podrijetla. Također je važno prije kupnje konzultirati se sa svojim nutricionističkim savjetnikom koji će nam pomoći da uvedemo suplemente u svoj životni stil i objasniti kakve rezultate možemo očekivati.

Najvažniji čimbenici koji mogu utjecati na funkciju kolagena:

Izvor

Važno je odabrati najprikladniju vrstu kolagena za svoje tijelo. Životinjskog ili biljnog porijekla – odlučite prema svom trenutnom stilu prehrane.
U svakom slučaju provjerite je li dodatak prehrani bez dodanih umjetnih tvari.

Hidrolizacija

Hidrolizacija kolagena znači razgradnju molekula na lakše probavljive i brže apsorbirajuće peptide. Za optimalne rezultate i brzo djelovanje važno je da je kolagenski dodatak prehrani hidroliziran.

Kvaliteta

Od iznimne je važnosti i kvaliteta proizvoda, koja predstavlja sigurnost za konzumiranje, koja je certificirana i koja je već potvrđena od strane drugih korisnika. Samo kvalitetan proizvod može osigurati optimalnu učinkovitost.

Dodatni sastojci

Dodatni sastojci poput vitamina, minerala itd. mogu imati dodanu vrijednost, jer neke hranjive tvari ili vitamini (npr. vitamin C) također stimuliraju vlastitu sintezu kolagena u tijelu.

VAŽNO:
Prije bilo kakvih promjena u prehrani posavjetujte se sa svojim nutricionistom ili osobnim liječnikom. Također treba obratiti pozornost na sastav dodataka prehrani i njihovo podrijetlo, a važno je obratiti pozornost i na mogući sadržaj potencijalnih alergena.

Zaključak

Kolagen u prahu postaje svakodnevica sve većeg broja korisnika, jer svojim iznimnim djelovanjem i praktičnošću donosi niz blagodati koje ne samo da podupiru naše zdravlje već i vidljivo poboljšavaju naš vanjski izgled. Jedni ga nazivaju "eliksirom mladosti", drugi ga vide kao "spasitelja" zdravlja zglobova i kostiju, a upravo ga njegova svestranost čini nezaobilaznim u očuvanju općeg zdravlja.
Planiranim i dobro promišljenim odabirom vitalnost nam ponovno može biti nadohvat ruke, a razumijevanjem dobrobiti kolagena u prahu lakše ćete se odlučiti za eventualnu kupnju.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 


Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.