Krpelji – bolesti koje prenose

Vrijeme za čitanje: 9 minut
Featured Image

Bolesti koje prenose krpelji sve su češće u Hrvatskoj, a ugriz zaraženog krpelja može donijeti zdravstvene rizike koji mogu zauvijek promijeniti život. Najčešće i najraširenije bolesti u našoj zemlji su čak tri: lajmska borelioza, krpeljni meningoencefalitis i humana granulocitna anaplazmoza ili skraćeno HGA. U nastavku ćemo ih razmotriti kako bismo povećali razinu svijesti, spriječili moguće nove infekcije i potaknuli mjere zaštite.


VAŽNO: Dijagnozu može postaviti samo liječnik nakon osobnog pregleda i odgovarajućih fizikalnih i laboratorijskih pretraga. Ako sumnjate na bilo koju bolest koju prenose krpelji, odmah se obratite liječniku.

Što su krpelji

So životinje, veličine 1 - 30 mm, kojima je za preživljavanje potreban domaćin. Hrane se krvlju domaćina, što znači da se za preživljavanje vežu za drugi organizam od kojeg uzimaju energiju i/ili hranjive tvari. Upravo tijekom tog procesa na domaćina se mogu prenijeti razne infekcije.

Najčešće bolesti

Krpelji predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju, i mogu ostaviti trajne posljedice, biti opasne za život ili ga čak oduzeti ako se infekcije ne liječe ili ne liječe na odgovarajući način. Tri najčešće bolesti koje se javljaju u Hrvatskoj i predstavljaju rizik za zdravlje su:

  • krpeljna borelioza ili Lajmska bolest
  • krpeljni meningoencefalitis
  • humana granulocitna anaplazmoza (HGA)

Klopna borelioza oz. Lajmska borelioza

To je bolest koju nam može prenijeti zaraženi krpelj prilikom ugriza i jedna od najčešćih bolesti koju prenose. Uzrokovana je bakterijom Borrelia odn točnije, bakterija Borrelia burgdorferi,kojom je danas zaražen svaki drugi krpelj.

Opći tok bolesti

Ulaz bakterija Borrelia burgdorferi u krvotok obično izaziva karakteristične promjene na koži. Lajmska bolest obično se razvija u tri faze:

U prvom fazi (3-32 dana nakon ugriza zaraženog krpelja) prvo primijetimo crvenilo oko mjesta uboda krpelja.Sporo se širi, blijedi u sredini i formira obruč. Kožna promjena se može pojaviti pojedinačno ili se može pojaviti više njih.

Krug nestaje nakon nekoliko tjedana, no kasnije,u drugoj i trećoj fazi, nepravilno liječena bolest može se izraziti i kao oštećenje živca, zglobova ili srca.

Dijagnoza

Lajmska bolest se najčešće dijagnosticira nakon liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga. Testovi mogu uključivati ​​krvne pretrage. Dijagnozu postavlja liječnik nakon odgovarajućih pregleda.

Liječenje

Liječenje lajmske bolesti najčešće uključuje upotrebu antibiotika. Najprikladniji način liječenja određuje liječnik ili stručni zdravstveni radnik, liječenje može biti i simptomatsko.

VAŽNO: Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ako posumnjate na simptome bilo koje bolesti koju prenose krpelji, obavezno se odmah javite svom osobnom liječniku s kojim se možete posavjetovati.

Krpeljni meningoencefalitis

To je bolest koju prenose krpelji i koja nam se može prenijeti ubodom zaraženog krpelja.uzrokuje ga virus iz obitelji Flaviviridae. To je virusna bolest koja može utjecati na središnji živčani sustav i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Može seizraziti u dvije faze:

Opći tok bolesti

Prva faza bolesti može započeti otprilike tjedan do 14 dana nakon ugriza i uzrokovati nelagodu koja se s vremenom popravlja.

Druga faza nastupa nakon poboljšanja i uzrokuje visoku tjelesnu temperaturu, jaku glavobolju, mučninu i povraćanje. U većini slučajeva zahtijeva hospitalizaciju i liječi se simptomatski.

Meningoencefalitis može ostaviti trajne posljedice poput glavobolje, vrtoglavice, poremećaja sluha, smanjene sposobnosti koncentracije i paralize – postotak oboljelih i umire.

Dijagnoza

Dijagnoza krpeljnog meningoencefalitisa najčešće se postavlja nakon liječničkih pregleda i/ili laboratorijskih pretraga. Testovi mogu uključivati ​​krvne pretrage. Dijagnozu postavlja liječnik nakon odgovarajućih pregleda.

Liječenje

Liječenje krpeljnog meningoencefalitisa najčešće je simptomatsko, što znači da se ublažavaju nastali simptomi poput povišene temperature i boli. Najprikladniji način liječenja određuje liječnik ili kvalificirani zdravstveni djelatnik.

Humana granulocitna anaplazmoza (HGA)

Humana granulocitna anaplazmoza / HGA, skraćeno ili ponekad nazvana erlihioza, treća je bolest koju nam može prenijeti zaraženi krpelj kada ugrize.

Opći tok bolesti

To je bakterijska bolest koju uzrokuje bakterija Anaplasma phagocytophilum,problemi se obično javljaju 7 do 10 dana nakon ubode ili ugriza krpelja, a simptomi se mogu izraziti kao povišena tjelesna temperatura, glavobolja, jaki bolovi u mišićima i zglobovima te zimica.

U nekim slučajevima može doći do ozbiljnijih komplikacija, kao npr upala pluća, zatajenje srca, zatajenje bubrega i neurološki problemi.

Dijagnoza

HGA se obično dijagnosticira nakon obavljenih liječničkih pregleda i laboratorijskih testova ili uzimanja krvi koja pokazuje prisutnost bakterije Anaplasma u krvi. Dijagnozu potvrđuje liječnik na temelju rezultata.

Liječenje

Liječenje obično uključuje primjenu antibiotika koji se bore protiv bakterijskih infekcija. Lijek može biti i simptomatski, i može ublažiti simptome kao što su povišena temperatura i bol, a najprikladniji način liječenja određuje liječnik ili kvalificirani zdravstveni djelatnik.

Zašto prenose bolesti?

Krpelji prenose patogene mikroorganizme odn bakterije prvenstveno zbog načina na koji se preživljavaju. Ovo je parazitizam ili parazitizam, koji predstavlja ekološki odnos između domaćina i parazita, gdje taj napada ili oduzima energiju i/ili hranjive tvari potrebne za vlastiti opstanak. Značajke koje povećavaju mogućnost zaraze u ovakvom odnosu su:

Prehrana

Hrane se različitim domaćinima kao što su životinje (zečevi, ptice, psi, ali i ljudi), što znači da tijekom života mijenjaju mnogo različitih domaćina. Različiti domaćini također predstavljaju mogućnost različitih infekcija krpelja, jer različite bakterije mogu ući u njega tijekom hranjenja.

Dug životni vijek:

Krpelji imaju dug životni vijek, što znači da mogu dugo nositi neke bakterije, dajući bakterijama vremena za reprodukciju i širenje unutar tijela krpelja.

Kako se zaštititi

Ako smo informirani i imamo odgovarajuću svijest o ozbiljnosti bolesti, možemo spriječiti moguće ubode ili ugrize krpelja. Preventivnim djelovanjem i pravilnom zaštitom spriječit ćemo napad krpelja, a time i moguću infekciju koju bi nam on prenio ugrizom.

Općepoznate i preporučene mjere su:

Korištenje repelenata

U proljeće i ljeto, prilikom svakog izlaska u prirodu, odnosno u područja kao što su šume, travnjaci, parkovi i slično, preporučuje se primjena odgovarajućih repelentnih sredstava na svim izloženim dijelovima kože i na odjeći, koji svojim svojstvima odbijaju krpelje.
Sjajan primjer može biti SEN Prirodni sprej, jer nije štetan, sadrži prirodne sastojke i pogodan je i za djecu.

Prikladna odjeća

Važno je pravilno zaštititi izložene dijelove tijela, poput gole kože, odjećom. Obavezno nosite duge rukave, duge hlače i zatvorene cipele, osobito ako idete u šumu, travnate površine ili područja gdje je učestalost krpelja veća.
Neki repelenti također savršeno funkcioniraju u zaštiti odjeće, odličan primjer također može biti SEN Prirodni sprej, koji za sobom ne ostavlja mrlje.

Redovita provjera

Svaki put kad se vratimo iz prirode, važno je redovito pregledavati i kontrolirati svoju odjeću i tijelo. Ako pronađete krpelja, odmah ga uklonite.
Također se preporučuje tuširanje. pranje, kojim se može ukloniti krpelj koji se još nije pričvrstio.

Cijepljenje

Dostupno je i cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa, koje se obično sastoji od tri doze, nakon čega slijede docjepljivanja tri i pet godina nakon početnog cijepljenja.

Izbjegavanje određenih područja

Unatoč odgovarajućoj zaštiti, važno je izbjegavati visoku travu i grmlje, koje su idealno skrovište za krpelje dok čekaju novog domaćina.

Zaštita kućnih ljubimaca odn domaćih životinja

Od navedenih bolesti mogu oboljeti i životinje, koje se nažalost ne mogu pobrinuti za ovu vrstu zaštite, ali su ipak izložene ugrizu krpelja. Važno je zaštititi kućne ljubimce od mogućih ugriza,  kućnih ljubimaca, zaštiti njihovo zdravlje i spriječiti prijenos krpelja sa životinja na ljude.

Postoje razne metode zaštite poput ogrlica ili kapi protiv krpelja.

Zaključak

Bolesti koje prenose krpelji predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju, a zaraze njima su svake godine sve veće. Važno je biti svjestan ozbiljnosti mogućih bolesti koje prenose paraziti, čak i ako oni svojom veličinom u nama ne izazivaju strah. Važno je pridržavati se općih preporuka za primjerenu zaštitu, prije odlaska u prirodu ili opasna područja te se informirati o simptomima bolesti.

Vrijeme je ključno za zaraženje takvim bolestima, stoga je važno biti oprezan – osobito u proljeće i ljeto.

Često postavljana pitanja i odgovori

Što trebam učiniti ako me ugrize krpelj?

U slučaju ugriza odn ubod krpelja, odmah ga izvadite i pratite eventualne promjene na koži.

Jesu li bolesti koje prenose krpelji stvarno toliko opasne?

Svaka bolest koju prenose krpelji predstavlja prijetnju zdravlju, a stupanj opasnosti može varirati od osobe do osobe ovisno o postojećem zdravstvenom stanju pojedinca, podrijetlu i prije svega o dobi infekcije. Ako sumnjate na bilo koji od gore navedenih simptoma, obratite se svom osobnom liječniku koji će Vas pregledati i postaviti odgovarajuću dijagnozu, a po potrebi i liječenje.

Što ako ne vidim krpelja, ali primjetim simptome?

Parazit se nakon jela može odvojiti od domaćina, stoga je važno odmah posjetiti osobnog liječnika koji će vas pregledati i uputiti o odgovarajućem liječenju, ako dijagnoza to zahtijeva.

Kako mogu spriječiti bolest?

Bolesti se mogu spriječiti odgovarajućim mjerama ili ispravnim ponašanjem. Obavezno se prije odlaska u prirodu zaštititi, kako nam savjetuju poznate opće preporuke, redovito se pregledavati i ponavljati mjere nakon svake izloženosti.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 


Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:

Povezani proizvodi

Na zalihi
Popularan
Na zalihi

Zglobovi i mišići

Magnezijevo ulje

19,90 
Na zalihi

Zglobovi i mišići

Muscle gel

10,90 
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.