Magnezijevo ulje – koristi i prednosti

Vrijeme za čitanje: 9 minuta
Featured Image

Magnezijevo ulje je danas jedan od najpopularnijih pripravaka odn proizvoda koje koristimo za brzo i učinkovito unošenje nedostajućeg minerala u organizam, jer ga možemo jednostavno nanijeti na mjesta koja smo ili fizički preopteretili ili njime tretirati ona koja za nas predstavljaju najpovoljniji unos. 

Poznato je da je magnezijevo ulje popularno uglavnom zbog njegove transdermalne odnosno brze apsorpcije kroz kožu u krvotok, posebno za sportaše, tjelesno aktivne osobe i osjetljivije osobe koje se brže opterećuju i kojima ulje predstavlja dio osobne njege i brze revitalizacije mineralom.

U nastavku pročitajte koje dobrobiti donosi i koje su značajne prednosti njegove primjene u odnosu na sve ostale oblike dodataka prehrani.

Što je magnezijevo ulje?

To je otopina magnezijevog klorida u vodi, koji zajedno predstavljaju anorganski spoj koji se sastoji od atoma magnezija (Mg) i dva atoma klora (Cl). 

U većini slučajeva bijela je ili bezbojna i smatra se svestranim spojem koji se uglavnom koristi u medicini i prehrani. Ponaša se svojom sposobnošću, da učinkovito i brzo apsorbira magnezij kroz kožu i nudi mnoge dobrobiti za naše zdravlje.

Koje su njegove prednosti?

Ublažavanje mišićnih grčeva i boli

Regulira dotok kalcija u mišićne stanice i tako osigurava pravilnu kontrakciju i opuštanje mišića. Zbog transdermalne apsorpcije (tj. trenutne apsorpcije kroz kožu) brže ulazi u krvotok i djeluje izravno na zahvaćeni dio tijela. Koristi se za lokalnu primjenu u mišićima, jer značajno ublažava bol i mišićne grčeve.

Upravo zbog navedenog magnezijevo ulje posebno je popularno kod fizički aktivnih ili osobama pod stresom, sportašima i osobama koje pate od kroničnih bolova u mišićima jer nudi trenutno i učinkovito olakšanje i njegu mišića. Kružnim pokretima ili masažom se uvlači u kožu, što dodatno doprinosi blagotvornom osjećaju opuštanja

Poboljšanje kvalitete sna

Također utječe na pravilan rad našeg živčanog sustava te omogućuje funkcije važne za pravilan rad mozga – među njima je i regulacija razine melatonina odn. hormon "spavanja", koji je ključan za regulaciju ciklusa spavanja i budnosti.  

Djeluje kao prirodni relaksant koji smanjuje napetost mišića, smiruje živčani sustav i smanjuje utjecaj stresa i tjeskobe. Postižući smirenija stanja, povećava sintezu melatonina i tako osigurava bolji i mirniji san. 

Korištenjem magnezijevog ulja prije spavanja možemo postići bolju kvalitetu sna i posljedično poboljšati mentalnu sposobnost.

Smanjenje stresa i tjeskobe

Magnezij sudjeluje u mnogim biološkim procesima u tijelu, uključujući sintezu i regulaciju kortizola odn hormon "stresa" koji proizvode nadbubrežne žlijezde. Dodatna uporaba magnezijevog ulja može pomoći u smanjenju njegove proizvodnje i značajno pridonijeti smanjenju stresa i tjeskobe.

Mirnija stanja dovode do boljeg psihičkog blagostanja i mentalne ravnoteže, utječu na naše mentalne sposobnosti i cjelokupno zdravlje organizma.

Potpora zdravlju kostiju i zuba

Također igra važnu ulogu u pravilnom metabolizmu kalcija koji izravno utječe na zdravlje naših kostiju i zuba, pa dodatnim unosom magnezija u organizam možemo poboljšati i gustoću kostiju te smanjiti rizik od bolesti poput osteoporoze.

Poboljšanje zdravlja kože

Zbog svojih svojstava popularan je i za liječenje kožnih oboljenja ili problema kao što su akne, ekcem i psorijaza. Djeluje protuupalno, pomaže u smanjenju crvenila i upale, jača kožnu pregradu i pomaže u detoksikaciji kože, a svojim djelovanjem na živčani sustav i hormone može pomoći i u uklanjanju hormonskih akni.

Redovita uporaba može pridonijeti vidljivom poboljšanju kože, smanjenju pojave akni i cjelokupnom zdravlju kože.

Podrška zdravlju kardiovaskularnog sustava

Također ga možemo koristiti i za potporu zdravlja srca i krvožilnog sustava jer svojim djelovanjem pridonosi opuštanju krvnih žila i smanjuje rizik od hipertenzije odnosno povišenog krvnog tlaka, ali i osigurava pravilnu kontrakciju srčanog mišića što omogućuje pravilan srčani ritam.

Zbog svog blagotvornog djelovanja na naš živčani sustav, može povećati našu otpornost na vanjske čimbenike stresa, koji su poznati po svom negativnom utjecaju na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Poticaj energije

Magnezij sudjeluje u proizvodnji molekule ATP-a, koji je glavni izvor energije u našim stanicama i omogućuje funkcioniranje stanice. Korištenjem magnezijevog ulja možemo osigurati povećanje razine energije i posljedično smanjiti umor.

Koje su njegove prednosti?

Neosporna je prednost koja korisniku daje pouzdane i brze rezultate konzumiranja minerala te je neusporediva s upotrebom dodataka prehrani.

Svojstva koja ga razlikuju od ostalih preparata su:

Bolja apsorpcija

Transdermalna apsorpcija ili trenutni ulazak kroz kožu u krvotok korisniku osigurava brže djelovanje i punu učinkovitost, koja može biti smanjena korištenjem dodataka prehrani na putu kroz probavni trakt.

Manje nuspojava

Nanosi se na kožu, što znači da se izbjegava oralna konzumacija i apsorpcija u crijevima. Time se sprječava moguća pojava probavnih nuspojava poput mučnine, grčeva ili probavnih problema.

Fleksibilno doziranje

Primjenjuje se lokalno, što znači da se doziranje po potrebi može kontrolirati i regulirati. Broj prskanja se može smanjiti ili povećati u trenutku uporabe.

Lokalizirana uporaba

Ulje se nanosi direktno na područja koja želimo tretirati dodatnim unosom minerala magnezija, a najčešće su to mišići. Lokalnom primjenom omogućujemo ciljano liječenje odn ublažavanje grčeva mišića i/ili boli.

Lakša upotreba

Neki pojedinci imaju problema s konzumiranjem dodataka prehrani u obliku kapsula, pa se transdermalna primjena ili nanošenje na kožu može biti nježniji način unošenja minerala u tijelo. Posebno je pogodan za korisnike kojima je oralna primjena nemoguća ili otežana zbog zdravstvenih problema.

Savjeti za korištenje

Magnezijevo ulje namijenjeno je lokalnoj primjeni jer se može koristiti transdermalnom apsorpcijom ili nanošenjem na kožu. Neki opći savjeti za korištenje magnezijevog ulja su:

Čista koža

Prije upotrebe važno je dobro očistiti mjesto nanošenja i ukloniti nečistoće. Koža prije nanošenja treba biti suha jer se na taj način mineral bolje upija.

Nanos 

Magnezijevo ulje je najbolje nanositi prskanjem, za početnu primjenu 5-10 prskanja odn prema priloženim uputama proizvođača. Kružnim pokretima utrljajte ulje u kožu ili masirajte dok se ne upije. Masaža pomaže povećati apsorpciju i učinkovitost ulja. 

Predeli za nanos

Najbolja područja koja omogućuju bolje upijanje ulja su noge, ruke, trbuh ili leđa. područja koja predstavljaju problematična područja sa specifičnim problemima. Za tretiranje određenih područja, nanesite ulje izravno na zahvaćena područja.

Vrijeme djelovanja

Kako bi se postigli optimalni rezultati, koža mora u potpunosti apsorbirati magnezijevo ulje. To može trajati od 20-30 minuta, a nakon proteklog vremena možete ga isprati s kože. Ulje može koristiti svakodnevno ili po potrebi, kao i prema reakciji kože.

Njega nakon upotrebe

Ako imate osjetljivu kožu ili osjećate nelagodu nakon nanošenja, ulje možete nježno isprati s kože nakon proteklog vremena djelovanja (20-30 minuta).

Nakon upotrebe ulja, preporučljivo je nanositi hidratantnu kremu ili losion, jer ulje također može ostaviti osjećaj iritacije, nelagode ili suhoće kože.

Nuspojave

Primjena magnezijevog ulja može uzrokovati trnce ili peckanje na mjestu nanosa. Taj se osjećaj obično smanjuje i/ili nestaje nakon daljne primjene. Ako postoji osjećaj nelagode ili da su trnci prejaki, možete i razrijediti ulje vodom i smanjiti koncentraciju. Preporuča se razrjeđivanje u omjeru 1:1.

Vrijeme korištenja

Magnezijevo ulje se koristi transdermalno ili nanošenjem na kožu pa se preporuča odvojiti vrijeme potrebno ulju za djelovanje. Najbolje vrijeme za primjenu može biti:

  • prije spavanja
  • nakon tuširanja

jer je koža dobro pripremljena za nanošenje, a tijelo će imati neprekidnu priliku i vrijeme kako za apsorpciju tako i za iskorištavanje nanošenja minerala.

VAŽNO: Ako sumnjate na manjak minerala magnezija, važno je prvo se posavjetovati sa svojim osobnim liječnikom koji pretragama može potvrditi ili opovrgnuti stvarni nedostatak navedenog minerala u organizmu. Zbog mogućih nuspojava također je važno provjeriti sastav dodataka prehrani odnosnopreparata koje namjeravate konzumirati u tu svrhu. Dodavanje dodataka prehrani je promjena za tijelo, stoga se posavjetujte s nutricionistom ili liječnikom. 

Vrijeme i učinkovitost djelovanja magnezijevog ulja može varirati između pojedinaca i ovisi o nekoliko čimbenika kao što su tjelesna aktivnost, stvarna konzumacija minerala, nedostatak minerala u tijelu itd. 

Zaključak

SEN Magnezijevo ulje može biti izvrstan dodatak svakodnevnoj rutini njege tijela, koja istovremeno pruža i blagotvorne osjećaje i unos esencijalnog minerala. Zbog svoje brze apsorpcije i jednostavnosti primjene, sve je popularniji izbor za osobe s povećanom tjelesnom aktivnošću te one koji se bore s umorom, lošim snom i/ili kroničnim bolovima u mišićima. Zbog dobrobiti koje donosi zdravlju nezaobilazan je dodatak prehrani, a redovnom upotrebom može drastično promijeniti svakodnevicu pojedinca.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine

 
Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju i nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.