Opasnost od masne jetre

Vrijeme za čitanje: 5 minut
Featured Image

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu jer obavlja mnoge važne funkcije, poput detoksikacije organizma i metaboličkih procesa hranjivih tvari, stoga je važno održavati njezino zdravlje i time je rasteretiti.
Pravilna prehrana i zdrav način života mogu pomoći jetri u njenom funkcioniranju, a pažljivo odabrana metoda detoksikacije može je revitalizirati i time se čisti cijelo tijelo.

Za detoksikaciju ili Detoksikacija organizma poznata je na više načina, no najaktualniji od njih je uglavnom detoksikacija uz pomoć hrane ili biljni dodaci, budući da predstavljaju jednostavan unos u organizam pojedinca, ne ometaju njegov način života i osiguravaju siguran proces.

Što je masna jetra?

Steatoza ili masna jetra nastaje kada se u jetrenim stanicama nakuplja prekomjerna količina masti, što s vremenom može predstavljati rizik za ozbiljnije zdravstvene probleme.

Masna jetra ili steatoza jetre je stanje za koje može biti odgovorno više čimbenika, no u velikom broju slučajeva razlog je prvenstveno nezdrav način života (nezdrava prehrana, loše navike i nedovoljna tjelesna aktivnost).
Masna jetra ili steatoza također može biti rezultat već postojećih zdravstvenih stanja ili može biti uzrokovana genetskim faktorom.

Silimarin: prirodna podrška zdravlju jetre

Silimarin, poznat i kao Marijin čičak, stoljećima se smatra snažnim prirodnim sredstvom za potporu zdravlja jetre, a o njegovoj ljekovitosti svjedoče mnogi, stari i novi, zapisi travara i tradicionalnih iscjelitelja diljem svijeta.
Silimarin se smatra najpopularnijim i najučinkovitijim prirodnim lijekom za masnu jetru, a zašto je tomu tako, detaljno pročitajte u nastavku.

Jeste li ga već upoznali?

Silimarin je velika biljka, s uspravnim stablom visokim između 70-150 cm, ima velike, zelene i nazubljene listove s bijelim mrljama, a na vrhu stabla ima okrugli ljubičasti cvjet. Vrijeme cvatnje je od lipnja do rujna.

Iz oplođenih cvjetova nastaju plodovi koji imaju tvrdu ljusku i svilenkaste dlačice koje otpadaju, a osušeni i zreli plodovi su oni koji nose aktivni sastojak silimarin - poznat i kao moćna prirodna pomoć u potpori zdravlja jetre.

Dobrobiti silimarina za jetru

Silimarin sadrži skupinu aktivnih spojeva zvanih silimarin, koji imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, pomažući zaštiti stanica jetre od oštećenja.
Osim toga, silimarin također potiče regeneraciju jetrenih stanica, što dodatno doprinosi održavanju zdrave funkcije jetre.

Antioksidativna svojstva:

Silimarin djeluje kao snažan antioksidans koji štiti stanice jetre od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. To su nestabilne molekule koje uzrokuju oksidativni stres i time oštećuju stanice, uključujući stanice jetre.

Zaštita od otrova:

Silimarin ima sposobnost da se veže za određene toksine i otrove i neutralizira ih, čime se smanjuje opterećenje jetre. Ovo svojstvo je ključno u procesu detoksikacije.

Poticanje regeneracije jetrenih stanica:

Silimarin potiče regeneraciju jetrenih stanica, što je posebno važno u obnovi oštećenih ili upaljenih dijelova jetre.

Prevencija oštećenja jetrenih stanica:

Silimarin također pomaže u sprječavanju oštećenja jetrenih stanica do kojih može doći zbog raznih čimbenika, uključujući konzumaciju alkohola, lijekova i drugih otrovnih tvari.

Prevencija upale jetre:

Silimarin sadrži tvari koje inhibiraju upalne procese i na taj način sprječavaju kronične upale, a time i štite jetru.

Regulacija razine masti:

Silimarin može pomoći u regulaciji razine masti u jetri, što je posebno važno za prevenciju i liječenje bolesti masne jetre.

Stimulacija procesa proizvodnje žuči:

Silimarin potiče i podržava proces proizvodnje žuči koji je ključan za metabolizam masti. Pojačani protok žuči također ubrzava eliminaciju otrovnih tvari iz jetre.

Očuvanje staničnih membrana:

Silimarin održava cjelovitost staničnih membrana u stanicama jetre, što je ključno za njihov pravilan rad.

Njegov sadržaj u dodacima prehrani

Silimarin može se unositi u organizam na više načina, a jedan od najčešćih danas je konzumacija prehrambenim dodacima.

Kapsule Silimarin

Prije kupnje važno je razmisliti o svojim ciljevima i preferencijama kako biste lakše odlučili koja vrsta dodataka prehrani vam najviše odgovara. Danas je najčešće odabrani oblik kapsula silimarina, jer korisniku omogućuje jednostavno doziranje, bilo kada i bilo gdje, jer način konzumacije ne ometa dnevnu rutinu pojedinca.

Ovakvih proizvoda na tržištu ima jako puno pa je također važno odabrati dodatak prehrani provjerene kvalitete. To je sjajan primjer Silimarin,  jer sadrži odgovarajuću koncentraciju silimarina s dodatkom kurkume, a njegova dugogodišnja prisutnost na tržištu svjedoči o sigurnosti i učinkovitosti proizvoda.

Zaključak

Dodaci prehrani od silimarina mogu biti odličan način za podršku našoj jetri, jer predstavljaju brzo i učinkovito postizanje željenog učinka, ali pritom je važno shvatiti da oni nisu zamjena za zdrav način života koji uključuje zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost.

Ako već postižemo koheziju između prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti, i dodaci prehrani će imati potpuniji učinak te će naše tijelo moći imati koristi od njih u cijelosti. Silimarin kapsule svojim aktivnim sastojkom mogu značajno pridonijeti zdravlju naše jetre, a dobre rezultate možemo i nakon toga održati pravilnim odabirom jelovnika i aktivnosti.

Deli:

Povezani proizvodi

Na zalihi
Posebna ponuda
Popularan

Probavni sustav

Silimarin, kurkuma

22,90 
Na zalihi
-25%
68,70 
Na zalihi
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.