Omega-3 dodaci prehrani, izbor i upotreba

Vrijeme za čitanje: 8 minut
Featured Image

Omega-3 masne kiseline imaju iznimnu ulogu u cjelokupnom zdravlju organizma, dobrobiti i zdravlju našeg srca. One su esencijalne kiseline i tijelo ih ne proizvodi samo, pa ih u organizam moramo unijeti hranom, što je izazov u današnjem tempu života, zbog čega sve više pojedinaca poseže i za Omega-om 3 prehrambenim dodatkom, jer predstavljaju unos esencijalnih kiselina bez napora. Tako Omega-3 dodaci prehrani postaju sve važniji dio naše svakodnevice, jer njima osiguravamo potreban unos esencijalnih kiselina u organizam i time daju tijelu neophodne hranjive tvari za njegovo normalno funkcioniranje.

Zašto su Omega-3 masne kiseline važne za zdravlje?

Omega-3 masne kiseline, posebno EPA (eikosapentaenska kiselina) i (dokozaheksaenska kiselina), neophodne su za zdravlje kardiovaskularnog sustava jer izravno utječu na čimbenike rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Dovoljnim unosom esencijalnih masnih kiselina u organizam i zdravim načinom života možemo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšati svoje zdravlje i istobitno poduzeti „preventivne mjere“ protiv srčanih bolesti i budućih rizika.

Omega-3 masne kiseline, u skladnoj kombinaciji sa zdravim stilom života, mogu biti ključ općeg zdravlja i zdravlja srca.

Uloga u potpori zdravlja srca

Omega-3 masne kiseline su "ključ zdravlja srca" jer imaju mnoge dobrobiti za zdravlje srca.
Pomažu u snižavanju i reguliranju krvnog tlaka, čime se smanjuje rizik od hipertenzije. Snižavaju razinu triglicerida u krvi i tako izravno utječu na razinu kolesterola ili doprinose optimalnim razinama.
Konzumiranje Omega-3 masnih kiselina također sprječava trombozu odn smanjuje zgrušavanje krvi čime se sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i moguće pojave moždanog udara. Oni poboljšavaju protok krvi u srce i smanjuju opterećenje srčanog mišića, a imaju i mnoga protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju upale u tijelu.

Utjecaj na funkcije mozga

Omega-3 masne kiseline (osobito DHA - dokozaheksaenska kiselina) također imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga. DHA (dokozaheksaenska kiselina) ključna je komponenta moždane mase i stanica, stoga je njezin adekvatan unos neophodan za razvoj mozga kod djece i održavanje funkcija mozga kod odraslih.
Poboljšavaju kognitivne funkcije poput razmišljanja, pamćenja i učenja, a neka istraživanja upućuju i na smanjenje rizika od neurodegenerativnih bolesti (npr. Alzheimerove bolesti i demencije). Omega-3 masne kiseline također su povezane s poboljšanim raspoloženjem i mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.

Odnos između Omega-3 i Omega-6

Za opće tjelesno zdravlje preporuča se i održavanje pravilnog omjera unesenih Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, jer u uobičajenoj prehrani često postoji višak Omega-6 u odnosu na Omega-3.
Antropološki dokazi pokazuju da je, kada su ljudi evoluirali u prehrani, omjer bio negdje oko 1:1, dok je danas taj omjer oko 16:1 (Omega 6:Omega 3).

Što su Omega-6 masne kiseline i zašto mogu biti štetne?

Omega-6 masne kiseline jedna su od dvije glavne vrste višestruko nezasićenih masnih kiselina koje tijelo ne može samo proizvesti, a unose se u organizam putem prehrane.
Glavna omega-6 masna kiselina koja se nalazi u prehrani je linolna kiselina. To se u tijelu može pretvoriti u druge omega-6 masne kiseline, kao što su arahidonska kiselina (ARA) i gama-linolenska kiselina (GLA).

Prekomjerna količina omega-6 masnih kiselina u tijelu je štetna jer uzrokuje upalu (Omega-6 masne kiseline imaju upalni potencijal u tijelu, dok omega-3 masne kiseline djeluju protivupalno), uzrokuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, može negativno utjecati na funkcioniranje imunološkog sustava, loše utječe na metabolizam procesa (pretilost).

Neravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina može pridonijeti kroničnoj upali, koja je povezana s mnogim bolestima, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak. Za zdravlje je važno održavati uravnotežen omjer između omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Preporuča se smanjiti unos hrane bogate omega-6 masnim kiselinama, poput biljnih ulja (npr. suncokretovo, kukuruzno, sojino ulje) i povećati unos hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, poput ribe, orašastih plodova i sjemenke lana.

Odabir pravih Omega-3 dodataka

Danas je na tržištu moguće birati između široke palete prehrambenih dodataka koji pozivaju na kupnju, bilo mirisom ili okusom, stoga je preporučljivo da se prije kupnje uvijek savjetujem s osobnim liječnikom ili nutricionistom. Prije svega trebamo znati koliko je nedostatak Omega-3 utjecao na naše tijelo, zatim se odlučujemo za kupnju prema potrebama našeg organizma.

Provjerimo izvor:

Različiti dodaci Omega-3 dolaze iz različitih izvora. To može biti riblje ulje, laneno ulje, alge ili drugi biljni izvori), stoga je također važno uzeti u obzir vaše prehrambene preferencije, potrebe ili ograničenja pri odabiru. Ako ste vegetarijanac ili vegan, biljni dodaci prehrani izvrsna su alternativa ribljim uljima.

Provjerimo kvalitetu ribljeg ulja:

Odlučite li se za prehrambeni dodatak čiji je izvor riblje ulje, pripazite na njegovu kvalitetu. Odaberite dodatke koji potječu iz održivog ribolova i podvrgnuti su postupcima koji uklanjaju potencijalno opasne sastojke poput teških metala. Lososovo ulje se smatra visoko kvalitetnim ribljim uljem.

Koncentracija i čistoća:

Kad kupite Omega-3 prehrambene dodatke također je važno provjeriti koncentraciju Omega-3 masnih kiselina na etiketi. Veća koncentracija znači da ćete možda trebati manje doze, a također obratite pozornost na čistoću dodatka. Odaberite koncentraciju koja će zadovoljiti vaše potrebe, a istovremeno vam omogućiti jednostavno uživanje.

Provjerite dodatne sastojke koji igraju važnu ulogu:

Dugotrajna upotreba Omega 3 dodataka prehrani može dovesti do nedostatka vitamina E u tijelu. Stoga je potrebno pronaći dodatke prehrani koji sadrže i dodani vitamin E. Vitamin E je vitamin topiv u mastima koji ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Kombinacija suplementacije s vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama također se pokazala učinkovitijom. Provjerite jesu li navedeni dodatni sastojci odn možda već uzimate vitamine ili kako mogu utjecati na vaše zdravlje.

Odaberite najbolji način da uživate:

Neki pojedinci imaju poteškoća s gutanjem velikih kapsula, bilo iz zdravstvenih razloga ili zbog nelagode, stoga razmislite o obliku dodataka Omega-3 jer su dostupni i u obliku kapsula i u tekućem obliku.

Potreban oprez i moguće nuspojave

Dodaci prehrani su proizvod na koji moramo biti posebno oprezni pri kupnji jer ćemo ga konzumirati, stoga pažljivo provjeravamo sastav, kao i kvalitetu sastojaka i proizvođača. Prije početka uzimanja novih dodataka prehrani uvijek se posavjetujte s osobnim liječnikom ili nutricionističkim savjetnikom, osobito ako imate zdravstvenih problema, uzimate lijekove ili druge dodatke prehrani.

Moguće nuspojave i kako ih izbjeći

Tijelo obično dobro podnosi omega-3 masne kiseline, ali u nekim slučajevima mogu izazvati nuspojave. Važno je napomenuti da se ove nuspojave obično javljaju pri visokim dozama ili kod ljudi koji imaju određena medicinska stanja, pa se prije upotrebe uvijek treba posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom. Neke moguće nuspojave su:

Probavni poremećaji:

Kod pojedinaca visoke doze Omega-3 također mogu uzrokovati probavne probleme kao što su proljev, nadutost ili rijetka stolica.

Poremećaj zgrušavanja krvi:

Omega-3 masne kiseline mogu imati antikoagulantni učinak, što znači da mogu usporiti zgrušavanje krvi. Za visoke doze obratite se svom liječniku.

Mogući utjecaj na razinu šećera u krvi:

Kod nekih pojedinaca visoke doze Omega-3 povezuju se s blagim učinkom na razinu šećera u krvi, što je posebno važno za osobe s dijabetesom.

Alergijske reakcije:

Alergije na Omega-3 su rijetke, no važno je naglasiti da i one mogu izazvati alergijske reakcije, posebno kod konzumiranja ribljeg ulja.

Učinak na imunološki sustav:

Dugotrajna konzumacija visokih doza Omega-3 masnih kiselina može smanjiti rad imunološkog sustava.

Zaključak

Današnji tempo života može biti stresan i ponekad nam ne dopušta da se u potpunosti brinemo o svom zdravlju ili smo prisiljeni posezati za rješenjima i izborima koji nisu najbolji za naše zdravlje. Omega-3 dodaci prehrani tako mogu biti izvrstan izvor esencijalnih masnih kiselina za tijelo, jer nam omogućuju brz i jednostavan unos Omega-3 u organizam, no važno je pripaziti pri odabiru i uzimanju.
Informiranjem o proizvodima i promatranjem reakcija našeg tijela, sami ćemo napraviti prvi i najvažniji korak prema pravom odabiru suplemenata, a nakon savjetovanja s nutricionistom ili liječnikom možemo postići i rezultate koji će poboljšati naše ukupno stanje tjelesno stanje i osigurati dugoročno zdravlje srce i mozak.

Deli:

Povezani proizvodi

Na zalihi
Posebna ponuda
Popularan
Na zalihi
-20%
67,60 
Na zalihi
-20%

Uncategorized

5x Omega3

67,60 
Na zalihi
-19%
71,60 
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.