Sikavica – djelovanje na jetru

Vrijeme za čitanje: 6 minut
Featured Image

Sikavica je biljka koja se od davnina koristi u medicini zbog svog aktivnog sastojka silimarina i njegove ljekovitosti, no najpoznatija je po svom detoksikacijskom djelovanju jetre, ubrzanom metabolizmu masti i potpori regeneraciji jetre.

U nastavku možete pročitati o svim pozitivnim učincima Silimarina na zdravlje jetre.

Utjecaj Sikavice na zdravlje jetre

Ljekovita biljka Sikavice može značajno pridonijeti održavanju zdravlja jetre, kao i liječenju već postojećih stanja, jer sadrži aktivnu tvar silimarin, koja ima jaka hepatoprotektivna svojstva.Koristi se već dugi niz godina za liječenje takvih problema, a može se koristiti i kao odlična pomoć pri liječenju bolesti i stanja jetre

VAŽNO:
Ljekovito djelovanje sikavice može varirati među pojedincima ovisno o njihovoj povijesti bolesti ili zdravstvenoj pozadini. Važno je da se prije upotrebe bilo kojeg bilja, ljekovitog bilja i dodataka prehrani posavjetujete sa svojim nutricionistom ili osobnim liječnikom, koji će vam savjetovati o primjeni prema Vašim potrebama i postojećoj zdravstvenoj slici. Sikavica može utjecati na metabolizam nekih lijekova i/ili izazvati alergijsku reakciju na biljke iz obitelji
Asteraceae.

Unatoč mogućnosti korištenja sikavice, važno je biti svjestan važnosti zdravog načina života i njegovog utjecaja na zdravlje organizma i jetre. Zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost i apstinencija od alkohola važni su koraci i čimbenici u očuvanju općeg zdravlja i zdravlja jetre.

Potpora jetri

Sikavica i njegov aktivni sastojak silimarin imaju visoka hepatoprotektivna svojstva, što znači da štiti jetru od oštećenja i poboljšava njenu funkciju. Zbog toga se biljka sikavice može koristiti kao izvrsna terapijska potpora ili komplementarna terapija u liječenju raznih bolesti jetre kao što su ciroza, masna jetra, hepatitis i fibroza jetre.

Hepatoprotektivno djelovanje

Sikavica je biljka poznata po svojim hepatoprotektivnim svojstvima, jer štiti jetru od oštećenja izazvanih toksinima, alkoholom i/ili lijekovima, pomaže u obnavljanju i regeneraciji jetrenog tkiva te potiče njezin rad.

Detoksikacija

Uzimanjem lijekova, pijenjem alkohola, primjenom kroz kožu ili potencijalno štetnim vanjskim utjecajima u organizam unosimo štetne tvari, a nepravilna prehrana također može opteretiti jetru do te mjere da se umastii. Takva je jetra preopterećena i ne funkcionira kako treba, pa je potrebno izbaciti toksine i nepoželjne tvari iz tijela jer se jedino tako čiste crijeva, želudac i koža, a samim time i rasterećuje jetra. Takav proces čišćenja naziva se detoksikacija tijela.

Silimarin podržava jetru u procesu detoksikacije organizma i može pomoći u uklanjanju štetnih ili otrovnih tvari iz jetre i time poboljšava prirodni proces izlučivanja otrovnih tvari.

Prevencija steatoze odn masne jetre

Sikavica ili aktivni sastojak silimarin može utjecati i povećati protok žuči, što je ključno za pravilnu probavu i apsorpciju masti. Zbog toga se Sikavica učinkovito koristi i za prevenciju masne jetre jer poboljšava i ubrzava metabolizam masti u jetri.

Također, silimarin pomaže jetri u detoksikaciji, neutralizirajući slobodne radikale i smanjujući oksidativni stres u jetri, čime štiti stanice jetre od oštećenja.

Poboljšanje probave

Sikavica pomaže u ublažavanju probavnih problema i može pomoći u uklanjanju nadutosti i zatvora, jer može potaknuti proizvodnju žuči u jetri.

Žuč djeluje u određenoj mjeri kao surfaktant, pomažući emulzifikaciju masti iz hrane, što znači da se s većom produkcijom žuči povećava i učinkovitost metabolizma masti.

Sikavica s aktivnim sastojkom silimarinom također ima snažno antioksidativno djelovanje koje može zaštititi probavni sustav od oštećenja slobodnih radikala i tako poboljšati funkcioniranje probavnog sustava.

Antioksidativno djelovanje

Sikavica ili Silimarin se sastoji od skupine aktivnih spojeva zvanih flavonolignani, koji djeluju kao snažni antioksidansi. Ovi aktivni spojevi su:

  • Silibinin
  • Silidianin
  • Silikristin


Ovi flavonolignani također djeluju kao antioksidansi koji pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu i time smanjiti oksidativni stres i oštećenja koja bi potencijalno mogla pridonijeti razvoju raznih bolesti ili bolest jetre.

Potpora zdravlju kože:

Također može pomoći u liječenju kožnih problema (npr. akni, ekcema i psorijaze), budući da svojim snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima pomaže u uklanjanju upala u tijelu.

Ljepšoj koži može pridonijeti i poboljšana funkcija jetre te potpomognuti proces detoksikacije, koji čisti tijelo od toksina i nepoželjnih tvari koje također mogu utjecati na zdravlje i izgled kože.

Kako koristiti Sikavicu?

Sikavica danas je dostupan kao dodatak prehrani u različitim oblicima: npr.kapsule, prah, čaj, tekući ekstrakti ili tinkture, ulja itd.

Pri odabiru dodataka prehrani važno je odabrati oblik koji će biti najpraktičniji za korištenje i koji će biti jednostavan, a ujedno će omogućiti točno doziranje. Također je važno obratiti pažnju na sastojke proizvoda i njihovo podrijetlo, jer danas na tržištu postoji mnogo proizvoda koji puno obećavaju, ali je kvaliteta sastojaka upitna.
Odličan primjer pjegavog čička u obliku dodatka prehrani je Silimarin, kurkuma, jer je proizvođač na tržištu već duže vrijeme, a sastojci proizvoda su kvalitetni i pomno birani.

Zaključak

Sikavica je biljka koja se može pohvaliti posebnim ljekovitim djelovanjem, a blagotvorno djeluje i na zdravlje jetre jer pruža potporu i zaštitu.
O njenoj djelotvornosti svjedoče brojni zapisi stari stoljećima, a i danas je poznata i cijenjena biljka zbog visokog hepatoprotektivnog djelovanja.

Može biti izvrsna potpora jetri jer nam omogućuje da ga doziramo prema svojim potrebama, a konzumacija će pridonijeti još boljem radu probavnog sustava i cjelokupnom blagostanju.

Odabirom odgovarajućeg oblika i doze dodatka prehrani sikavice možemo podržati i rasteretiti rad naše jetre, dati joj priliku za regeneraciju i zaštititi je.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine

 
Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:

Povezani proizvodi

Na zalihi
Posebna ponuda
Popularan

Probavni sustav

Silimarin, kurkuma

22,90 
Na zalihi
-25%
68,70 
Na zalihi
-10%
38,52 
Na zalihi

Mršavljenje

Šparoga

19,90 
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.