Ako još niste čuli za kurkumu, sigurno ste je već vidjeli – kao jedan od najvažnijih začina vrlo je čest „gost“ u brojnim receptima, kako u profesionalnim, tako i u amaterskim kuhinjama. Njezina popularnost potpuno je opravdana zahvaljujući specifičnom okusu, mirisu i pravoj transformaciji koju unosi u jela, napitke ili čak prehrambene dodatke. Upotreba kurkume seže više od 4000 godina u prošlost, potječe iz Indije i predstavlja temelj ayurvedske, tradicionalne medicine. Zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje, probavu i opće stanje organizma, učvrstila je svoju ulogu kao simbol čistoće, zaštite, a zahvaljujući svojoj posebnoj zlatno-žutoj boji, dobila je i poseban nadimak "sunčani začin".
U današnjem tekstu pozivamo vas da upoznate širok spektar njezinih blagotvornih učinaka i saznate kako vam kurkuma može pomoći u jačanju probave, zdravlja i općeg blagostanja.
Što je
Curcuma longa, odnosno kurkuma, je zeljasta trajnica iz porodice đumbirovki (Zingiberaceae) koja naraste do 1 metra visine, a njezini ljekoviti dijelovi su prije svega njezini podzemni organi, odnosno korijen (rizom).
Svojstva
Korijen (rizom) kurkume je podzemni dio biljke, zadebljan, raste vodoravno ispod zemlje i služi biljci kao spremište hranjivih tvari i vode. Njegove karakteristike su:
- valjkasti oblik
- u presjeku vibrantna, snažna narančasto-žuta boja,
- intenzivan aromatičan miris i blago pikantan okus.
Aktivne tvari
Sadrži više važnih aktivnih bioloških spojeva čije sinergijsko djelovanje povoljno utječe na ljudski organizam. Ti bioaktivni spojevi su:
- Kurkumin
Primarni kurkuminoid, zaslužan za žutu boju kurkume, s jakim protuupalnim, antioksidativnim i neuroprotektivnim svojstvima. - Demetoksikurkumin
Spoj sličan kurkuminu, ali s manje metoksilnih skupina, također poznat po snažnom antioksidativnom djelovanju. - Bisdemetoksikurkumin
Spoj koji djeluje protiv slobodnih radikala i inhibira određene enzime povezane s upalnim procesima. - Tumeron
Aromatična eterična ulja prisutna u hlapljivim frakcijama kurkume; djeluju antimikrobno, potiču razmnožavanje neuralnih matičnih stanica i poboljšavaju apsorpciju kurkumina.

Kurkumin je polifenol koji spada među kurkuminoide, a osim svojih bioloških učinaka, ima i posebnu kromofornu strukturu, što znači da apsorbira i emitira svjetlost u vidljivom spektru. Upravo ta značajka kurkumi daje njezinu intenzivnu žuto-narančastu boju.
Kromofor* je dio molekule koji apsorbira svjetlost u vidljivom spektru i tvari daje karakterističnu boju.
Proces dobivanja
Proces dobivanja kurkume uključuje više koraka kojima se iz rizoma biljke Curcuma longa dobiva sušeni začin ili ekstrakt.
Najčešći i karakteristični koraci dobivanja su:
- Žetva
Otprilike 7 do 9 mjeseci nakon sadnje vade se rizomi kurkume iz tla. - Pranje i čišćenje
Rizomi se temeljito peru kako bi bili spremni za daljnju obradu. - Kuhanje (kuhanje u vodi ili parenje)
Rizomi se kuhaju u vodi 30-45 minuta. - Sušenje
Slijedi sporo sušenje (tradicionalno na suncu ili industrijski u sušarama), sve dok udio vlage u rizomima ne padne ispod 10 %. - Mljevenje
Osušeni rizomi melju se u fini prah. - Ekstrakcija (za dodatke prehrani)
Za potrebe dodataka prehrani i izolaciju kurkumina, prah se podvrgava ekstrakciji organskim otapalima (npr. etanolom), nakon čega slijedi pročišćavanje i standardizacija sadržaja kurkumina.

Kod uobičajenog mljevenja kurkume, gdje se osušeni rizomi melju običnim kuhinjskim mlincem ili u mužaru, često dolazi do neujednačene veličine čestica, većeg gubitka aromatičnih tvari te povećane temperature tijekom mljevenja, što može smanjiti sadržaj aktivnih kurkuminoida i utjecati na konačnu kvalitetu. Zbog gubitka aktivnih spojeva, upotreba kurkume u obliku dodataka prehrani postaje sve popularnija i praktičnija.
Koristi
„Sunčani začin“ nije poznat samo po svojim posebnim svojstvima i okusu kojim obogaćuje mnoga jela, već i zbog sadržaja bioaktivnih spojeva koji donose brojne zdravstvene dobrobiti. Upravo zato je iznimno popularan među različitim dobnim skupinama. Mnogi ga konzumiraju kroz kulinarstvo, dok ga drugi uzimaju u obliku dodataka prehrani. Najčešći zdravstveni razlozi njegove sve veće popularnosti su:
Protuupalno djelovanje
Kurkumin (glavni bioaktivni polifenol u kurkumi) poznat je po svojoj sposobnosti inhibiranja upalnih procesa na staničnoj razini. Djeluje na različite signalne molekule i smanjuje oslobađanje upalnih citokina i enzima. Ovaj učinak pomaže u održavanju uravnoteženog imunološkog odgovora te smanjenju kronične sistemske upale, koja se često javlja i s procesom starenja.
Učinak na svakodnevno zdravlje:
- Podržava prirodnu protuupalnu ravnotežu tijela,
- Pomaže očuvanju pokretljivosti i fleksibilnosti tkiva
- ublažava učinke dugotrajnog oksidativnog i metaboličkog stresa.
Antioksidativna zaštita
Kurkuma ima snažno antioksidativno djelovanje – neutralizira slobodne radikale i štiti stanice od oksidativnih oštećenja. Također potiče aktivnost prirodnih obrambenih mehanizama tijela, uključujući enzime poput glutationa, katalaze i superoksid-dismutaze.
Učinak na zdravlje stanica:
- Pomaže očuvanju strukturne cjelovitosti stanica
- Smanjuje nastanak oksidativnih oštećenja DNA, lipida i proteina
- Podržava regeneraciju i homeostazu tkiva
Podrška zdravlju probavnog sustava
Reguliranjem izlučivanja probavnih enzima i žuči te održavanjem zdrave crijevne mikroflore, pozitivno utječe na funkciju probavnog sustava. Njezini polifenoli značajno doprinose očuvanju crijevne barijere i smanjenju upala, što ima pozitivan utjecaj i na ukupnu učinkovitost metabolizma.
Učinci na probavni sustav:
- Potiče redovitu probavu,
- doprinosi smanjenju nadutosti i osjećaja težine,
- podržava rad jetre i žučnog mjehura.
Podrška imunološkom sustavu
Također doprinosi učinkovitijem funkcioniranju imunološkog sustava reguliranjem aktivnosti imunoloških stanica (T-stanica, makrofaga i prirodnih stanica ubojica) te pomaže u prevenciji pretjeranih imunoloških odgovora koji mogu dovesti do kroničnih upala.
Jačanje prirodne otpornosti:
- Regulira upalne procese povezane s imunološkim nadzorom
- Povećava učinkovitost imuniteta bez njegove prekomjerne aktivacije
- Pomaže u održavanju imunološke ravnoteže
Podrška radu mozga i doprinos mentalnom blagostanju
Kurkumin može potaknuti stvaranje moždanog neurotrofnog faktora (BDNF)*, koji podržava normalno funkcioniranje mozga i opću mentalnu vitalnost. Također pruža zaštitu od vanjskog stresa i pomaže u regulaciji razine neurotransmitera koji utječu na raspoloženje i kognitivne sposobnosti.
Kognitivna podrška:
- Potiče mentalnu jasnoću i koncentraciju
- Doprinosi uravnoteženoj emocionalnoj reakciji,
- Jača mentalnu otpornost
BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) jedan je od najvažnijih neurotrofnih faktora – proces u kojem proteini potiču rast, razvoj, preživljavanje i plastičnost živčanih stanica (neurona) u mozgu i živčanom sustavu..
Zaključak
Kurkuma je poznat i cijenjen začin diljem svijeta – i to s razlogom. Njena upotreba ne doprinosi samo okusu jela, već i cjelokupnom zdravlju, blagostanju i boljoj ravnoteži tijela. Sve više ljudi je uvrštava u svoju kulinarsku ili dodatnu prehrambenu rutinu u potrazi za poboljšanjem tjelesnih funkcija.
Izvrstan primjer kurkume u obliku dodatka prehrani koji pruža takve dobrobiti je SEN Sikavica + kurkuma, koji zahvaljujući kombinaciji sikavice i kurkume ciljano djeluje na probavni sustav te pomaže u rješavanju problema poput nadutosti i zatvora, a istovremeno snažno podržava rad jetre.
Probavu tako možete regulirati na potpuno prirodan način, a uz savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom, možete dobiti i preporuke o pravilnom doziranju koje će vam omogućiti optimalne rezultate i olakšanje u vezi s tegobama koje vas muče.
Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.