Hemoroidi – prehrana koja može poboljšati stanje

Vrijeme za čitanje: 10 minuta
Featured Image

Hemoroidi postaju jedno od najčešćih zdravstvenih stanja modernog doba, što se uglavnom pripisuje otežanom funkcioniranju probavnog sustava i lošem izboru prehrane, koja je prvi i najvažniji korak ka pravilnom radu crijeva.

S promišljenim prehrambenim navikama i odgovarajućom dijetom možemo se direktno suočiti s hemoroidima te smanjiti čimbenike rizika za njihov nastanak. Za takav "jelovnik" ključno je prvo upoznati se s prikladnim namirnicama i njihovim dobrobitima za zdravlje.

U nastavku donosimo popis namirnica koje mogu značajno olakšati postojeće simptome hemoroida i, što je najvažnije, pomoći u prevenciji njihovog nastanka.

Pozivamo vas da pročitate!

Što su

To su otečene vene donjeg dijela rektuma i anusa, koje mogu uzrokovati fizičku nelagodu poput svrbeža i krvarenja. 

Koji su njihovi simptomi

Simptomi hemoroida - unutarnjih i vanjskih, mogu izazvati brojne fizičke tegobe, a mogu se razlikovati ovisno o mjestu nastanka. 

Najčešći i opće poznati su:

VAŽNO:
U slučaju da primijetite bilo kakve promjene u zdravlju vaših crijeva, promjene u procesu obavljanja nužde ili promjene u stolici, savjetujemo da odmah posjetite svog osobnog liječnika.

Navedeni simptomi su opće poznati i služe isključivo kao smjernice, stoga je ključno da se, u slučaju sumnje na pojavu hemoroida, odmah obratite svom osobnom liječniku. On će postaviti točnu dijagnozu i, ako je potrebno, propisati odgovarajuće liječenje.

Ozbiljnije simptome, poput rektalnog krvarenja, nikako nemojte ignorirati jer oni mogu ukazivati i na druga ozbiljna stanja ili bolesti crijeva koje također zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Najčešći simptomi koji se mogu definirati prema vrsti hemoroida su: 

Simptomi vanjskih

  • Krvavljenje
    Svetlocrvena krv koja se može primjetiti na toaletnom papiru, u WC školjci ili u stolici nakon obavljanja nužde.
  • Bol i nelagoda
    Najčešće je prisutna dok sjedite ili obavljate veliku nuždu, a opisuje se kao oštra i probadajuća bol
  • Svrbež i iritacija
    Osjetljiva koža, otekline i kvržice postaju iritirane i izazivaju svrbež.

Simptomi unutrašnjih

  • Krvavljenje
    Čak i kod unutarnjih hemoroida, jedan od najčešćih simptoma može biti krvarenje.
  • Prolaps
    To je hemoroid koji izlazi iz unutrašnjosti kroz analno područje, uzrokujući intenzivnu nelagodu i bol.
  • Sluzavi iscjedak
    Iscjedak iz anusa, koji povećava iritaciju kože oko anusa.

Važnost prehrane

Naša prehrana jedan je od glavnih i ključnih čimbenika u liječenju i prevenciji hemoroida. S pažljivo odabranim i planski osmišljenim jelovnikom možemo izravno utjecati na pojavu hemoroida, pa čak ih i spriječiti.

Uz zdravu i uravnoteženu prehranu, odnosno namirnice koje pogoduju probavi, možemo ublažiti neugodne simptome te istovremeno osigurati probavu koja će olakšati pražnjenje crijeva i spriječiti razvoj hemoroida u budućnosti. Prehrana izravno utječe na čimbenike koji su važni za zdravu probavu, poput:

Omekšavanje stolice

Pravilna prehrana može osigurati nesmetano i lagano pražnjenje, jer određena hrana pomaže u omekšavanju stolice, omogućujući organizmu da proizvede izmet koji je odgovarajuće veličine i konzistencije za brzo i jednostavno izlučivanje.

Mehka stolica stoga ne opterećuje crijeva, lako izlazi iz tijela i doprinosi očuvanju zdravlja osjetljivih područja.

Tvrda stolica iz tijela izlazi teže, jer izmet zbog nepravilne prehrane nije odgovarajuće konzistencije koja bi omogućila lakši izlaz iz organizma, pa odvajanje može biti otežano i zahtijevati dodatno napinjanje ili pritisak za pomicanje i izlučivanje iz crijeva, što je jedan od najčešćih uzroka nastanka hemoroida.

Poticanje redovite probave

Nije samo važno pravilno, već i redovito pražnjenje, jer održavanje rutine može pomoći u očuvanju normalnog funkcioniranja cijelog probavnog sustava.Redovitim pražnjenjem osiguravamo pravovremen izlazak svih otpadnih i nepravilnih tvari iz tijela, čime sprječavamo njihovo zadržavanje i izravno smanjujemo mogućnost pojave zatvora.

Nakupljanjem stolice u crijevima može doći do promjene njezine konzistencije – stolica postaje tvrda, izaziva pritisak na okolne vene i pokreće upalu, stvarajući tako savršene uvjete za nastanak hemoroida.

Preporučena hrana

Uvrštavanje određenih namirnica u naš jelovnik može značajno pomoći u prevenciji razvoja hemoroida i/ili ublažavanju njihovih simptoma. Stoga je prvi korak u suočavanju s takvim problemima pregled osobnog jelovnika, koji će osigurati odgovarajuću i zdravu probavu te omogućiti pravilno pražnjenje.

VAŽNO: Prije nego što promijenite svoju prehranu, tj. uvrstite nove namirnice u svoj jelovnik i/ili ih iz njega izuzmete, posavjetujte se s vašim liječnikom ili nutricionistom. Prehrana jedan je od najvažnijih faktora za pravilno funkcioniranje našeg organizma i tijela, stoga bilo kakve promjene mogu biti drastične. Pri sastavi odgovarajućeg jelovnika neka vam pomogne vaš osobni liječnik ili nutricionist, jer dodavanje ili oduzimanje namirnica uvijek treba biti prilagođeno individualnim potrebama. Prije konzumiranja novih namirnica, također obratite pažnju na moguće alergene koje one mogu sadržavati i budite upoznati s vašim općim zdravstvenim stanjem.

Vlakna

su neprobavljivi dijelovi hrane biljnog podrijetla, koji se stoga nepromijenjeni probijaju kroz naša crijeva ili nerazgrađena. Poznajemo dvije vrste: topljive i netopljive. 

  • Topljiva
    Topljiva vlakna se rastapaju u vodi i stvaraju gelu sličnu tvar. Pomažu povećati volumen stolice, čine je mekšom i time omogućuju lakši prolazak kroz probavni sustav.
  • Netopljiva
    Netopljiva vlakna ne apsorbiraju vodu, pomažu povećati količinu stolice, potiču kretanje crijeva i omogućuju brži prolazak stolice kroz probavni sustav.

Opći primjeri hrane koja može olakšati rad naših probavnih organa:

Cjelovite žitarice

  • Zobena kaša
    1 šalica zobenih pahuljica sadrži približno 4 g vlakana.
  • Kruh od cjelovitog zrna pšenice
    2 kriške sadrže približno 4 g vlakana.
  • Smeđa riža 
    Šalica kuhane smeđe riže sadrži približno 3,5 grama vlakana.
  • Ječam
    Šalica kuhanog ječma sadrži približno 6 g vlakana.

Voće

  • Jabuke
    jedna jabuka srednje veličine s korom sadrži približno 4-5 g vlakana.
  • Kruške
    jedna kruška srednje veličine s korom sadrži približno 5,5 g vlakana.
  • Jagode
    Šalica jagoda sadrži približno 8 g vlakana.
  • Maline
    Šalica malina sadrži približno 8 g vlakana.
  • Suhe šljive
    4-5 komada suhih šljiva sadrži približno 3-4 g vlakana.

Povrće

  • Brokula
    Šalica kuhane brokule sadrži približno 5 grama vlakana.
  • mrkva
    Srednje velik, sirov, sadrži približno 3-4 g vlakana.
  • Špinat
    Šalica kuhanog špinata sadrži približno 4 g vlakana.
  • Zelena
    Jedna, srednje velika i sirova sadrži približno 1,5 g vlakana.
  • prokulice
    Šalica kuhanog kelja pupčara sadrži približno 4 grama vlakana.

Mahunarke

  • Leća
    Šalica kuhane leće sadrži približno 15 g vlakana.
  • Grah, crni
    Šalica kuhanog crnog graha sadrži približno 12-15 g vlakana.
  • Slanutak
    Šalica kuhanog slanutka sadrži približno 12-14 g vlakana.
  • Grah
    Šalica kuhanog graška sadrži približno 9 g vlakana.

Orašasti plodovi i sjemenke

  • bademi
    Približno 23 badema sadrže 3,5 g vlakana.
  • Sjemenke suncokreta
    3 žlice suncokretovih sjemenki sadrže oko 3 g vlakana.
  • lanene sjemenke
    1 žlica mljevenih lanenih sjemenki sadrži približno 2 g vlakana.
  • Chia sjemenke
    1 žlica sirovih chia sjemenki sadrži približno 5 g vlakana.

Preporučena dnevna količina vlakana:

Za odrasle osobe, minimalno 30 g/dan.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su esencijalne kiseline koje naše tijelo ne može samo proizvesti, pa ih moramo unositi putem hrane. Imaju brojne protuupalne osobitosti koje smanjuju upale u probavnom traktu, pomažu u regulaciji kretanja crijeva te poboljšavaju prolazak stolice kroz crijeva.

Najvažnije tri glavne vrste Omega-3 masnih kiselina su:

  • EPA (eikosapentaenska kiselina), 
  • DHA (dokozaheksaenska kiselina)
  • ALA (alfa-linolenska kiselina),

nalaze se u hrani kao što je masna riba, laneno sjeme itd.:


Losos

Jedan je od najbogatijih izvora Omega-3 masnih kiselina, 100 grama lososa sadrži:

- EPA (eikozapentanska kiselina): prb. 400-500 mg
- DHA (dokozaheksaenska kiselina): prb. 900-1000 mg

Skuša

Skuša se također smatra jednim od najbogatijih izvora Omega-3 masnih kiselina, 100 grama skuše sadrži:

-EPA (eikosapentanska kiselina): prb. 400-500 mg
-DHA (dokozaheksaenska kiselina): prb. 500-600 mg

Sardina

Sardine su još jedan odličan izvor Omega-3 masnih kiselina, 100 grama sirove sardine sadrži:

- EPA (eikosapentaenska kiselina): prb. 200-300 mg
- DHA (dokozaheksaenska kiselina): prb. 400-500 mg

Laneno sjeme

Lanene sjemenke izvrstan su izvor biljnih Omega-3 masnih kiselina

- 1 velika žlica sadrži prb. 2,5 g ALA (alfa-linolenska kiselina)

Probiotička hrana

Imaju ključnu ulogu u očuvanju zdrave probave, normalnom funkcioniranju probavnog sustava i tako izravno utječu na prevenciju i smanjenje mogućnosti nastanka hemoroida. Dodavanjem probiotičkih namirnica u našu prehranu, možemo značajno podržati crijevnu funkciju, poboljšati probavu i osigurati snažan imunosni sustav koji će se dodatno boriti protiv upala uzrokovanih hemoroidima.

Namirnice bogate korisnim probiotskim bakterijama, odnosno probioticima, su:

Jogurt

Je jedan od najpopularnijih izvora probiotika, pri odabiru je važno odabrati onaj koji sadrži žive i aktivne kulture probiotskih bakterija.

Kefir

Je fermentirani mliječni napitak, sličan jogurtu, koji sadrži više različitih vrsta probiotickih bakterija, odnosno probiotika.

Kiseli kupus 

Je fermentirana povrća, bogata i probioticima i vlaknima, koja potiču rast korisnih bakterija u crijevima.

Dovoljan unos tekućine

Dovoljan unos tekućine u tijelo jedan je od ključnih faktora koji izravno utječu na našu probavu, jer pomaže održavanju i stvaranju pravilne konzistencije našeg izmeta te doprinosi lakšem odvajanju stolice. Olakšan proces može značajno pomoći u ublažavanju simptoma uzrokovanih hemoroidima te spriječiti njihov nastanak.

Dovoljnim unosom tekućine osiguravamo uravnoteženo kretanje crijeva, lakši prolaz stolice kroz probavni sustav i izlučivanje, što učinkovito sprječava nadutost i opušta pritisak na rektalne vene.

Dodaci prehrani

Za osobe koje se suočavaju s mogućim prehrambenim ograničenjima, dostupni su i brojni prehrambeni dodaci, pripremljeni od biljnih ekstrakata, koji svojim djelovanjem pomažu u ublažavanju simptoma uzrokovanih razvojem hemoroida ili djeluju i kao prevencija.

Proktolex kapsule sadrže ekstrakte potpuno prirodnih sastojaka poput heljde, zobi, nepozebnika i divljeg kestena, koji pozitivno utječu na vensku insuficijenciju, propusnost i krhkost kapilara, jačaju krvne žile, poboljšavaju cirkulaciju i također doprinose smanjenju tlaka u venama anusa.

Zaključak

Naše prehrambene navike su one koje osiguravaju pravilno funkcioniranje tijela, stoga je pri suočavanju s izazovima koje donose hemoroidi nužno da odvojimo vrijeme za sebe, preispitamo svoj jelovnik i osiguramo i znanje koje će nam pomoći u razumijevanju svojstava namirnica koje su ključne za zdravlje naše probave. Važno je da se o problemima i prehrambenim navikama konzultiramo i s osobnim liječnikom ili nutricionistom te pribavimo nepristrano mišljenje koje će nas podržati na putu do boljeg probavnog zdravlja.


 
Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:

Pregledajte naše teme

Nikada ne propustite naše zapise!

Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.