Upala mokraćnog mjehura i bubrega – što je to, koji su simptomi

Vrijeme za čitanje: 10 minuta
Featured Image

Upala mjehura i bubrega ili Upala mokraćnog sustava smatra se jednom od najčešćih upala današnjice i predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji zbog prirode simptoma može pojedinca potpuno oduzeti slobodu u normalnom svakodnevnom životu.


Bolno i učestalo mokrenje, peckanje i bolovi u lumbalnom dijelu samo su neki od brojnih simptoma koje ova vrsta upale predstavlja, stoga je više nego preporučljivo obratiti pozornost i na zdravlje mokraćnog sustava. Žene su zbog svoje tjelesne anatomije i kraće mokraćne cijevi podložnije upalama te moraju posebno paziti na zdravlje urinarnog trakta

Za nastavak se možete upoznati s najčešćim uzrocima upale, a poznavanjem simptoma možete djelovati na vrijeme i uz pomoč prirodnih dodataka brusnice i detoksikacijom, upalu uspješno spriječiti.

Što je upala mjehura i bubrega?

 • Upala mjehura ili medicinski se naziva i cistitis
  je upala uzrokovana bakterijskom infekcijom. Najčešće se radi o patogenim mikroorganizmima poput bakterija Escherichia coli (E. coli), koja ulazi u mjehur kroz ureter i uzrokuje upalno stanje.
 • Upala bubrega ili pijelonefritis
  je upalno stanje jednog ili oba bubrega i obično je uzrokovano bakterijama koje ulaze u bubrege iz donjih dijelova mokraćnog trakta. Bakterija Escherichia coli (E. coli) također je najčešći uzročnik upale bubrega.

To su dva odvojena medicinska stanja, ali se mogu pojaviti u isto vrijeme ili (zbog istog izvora infekcije) postojeće uzrokuje sljedeće.

Ilustrativni prikaz urinarnog trakta odn mokraćni put 

Najčešći simptomi cistitisa 

Upala mjehura ili cistitis, zdravstvena je neugodnost koja se s vremenom može pretvoriti u ozbiljne zdravstvene rizike i stanja, stoga je važno upoznati se sa simptomima i pratiti zdravlje mokraćnog sustava. Cistitis može uvelike utjecati na svakodnevni život i cjelokupno blagostanje pojedinca, jer ga može ometati u najosnovnijim poslovima, a zanemarena ili neliječena upala također može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija. 

Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali neki opće poznati pokazatelji upale mjehura su:

Učestalo mokrenje 

Najčešći pokazatelj upale mjehura je čest osjećaj potrebe za mokrenjem, unatoč maloj količini izlučene mokraće. Riječ je o uznemirujućem simptomu koji pojedincu može značajno otežati tijek normalnog svakodnevnog života.

Osjećaj peckanja ili bol

Posljedica upale ciste je i peckanje i/ili bol tijekom mokrenja, što predstavlja jaku nelagodu i odličan je pokazatelj prisutnosti upale.

Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura

Unatoč tome što osoba s upalom češće mokri, može postojati i osjećaj da mjehur nije potpuno ispražnjen, što samo pojačava potrebu za mokrenjem. 

Poremećaji u mokrenju

Simptom i pokazatelj upale može biti i poremećen protok mokraće ili otežan početak mokrenja.

Promjena boje ili mirisa urina

Cistitis je također karakteristična promjenom boje urina, koja postaje mutnija ili tamnija od uobičajene, a promjenu boje može pratiti i miris koji nije karakterističan za normalan urin.

Hematurija ili prisutnost krvi u urinu

U mokraći se mogu pojaviti i tragovi krvi, što također ukazuje na upalu i iritaciju sluznice mjehura. 

Najčešći simptomi pijelonefritisa

Upala bubrega ili pijelonefritis je stanje koje moramo ozbiljno shvatiti,  jer predstavlja prijetnju organu koji je od vitalne važnosti u našem tijelu jer osigurava normalno funkcioniranje cijelog organizma. Pravodobno prepoznavanje simptoma i odlazak liječniku su ključni, stoga je važno pratiti zdravlje svog organizma i biti svjestan oblika mogućih simptoma.

Neliječeno ili zanemareno upalno stanje može dovesti do ozbiljnih posljedica i zdravstvenih komplikacija, a u težim oblicima čak i do zatajenja bubrega.

Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali neki opće poznati pokazatelji pijelonefritisa uključuju:

Bol u lumbalnoj regiji

Najčešći pokazatelj upale bubrega je bol u lumbalnom dijelu, tj. u donjem dijelu leđa odnosno  u području lumbalne kralježnice. U većini slučajeva bol se javlja samo s jedne strane, ali može biti i s obje.

Mučnina i umor

Pijelonefritis također mogu pratiti simptomi kao što su mučnina, umor, gubitak apetita i opća slabost, a koji su posljedica širenja bakterija u krvotok, smanjeno stvaranje eritrocita itd.

Povećana tjelesna temperatura

To je jedan od pokazatelja da se naše tijelo već bori protiv upale ili bakterijske infekcije.

Učestalo mokrenje

Čak i kod infekcije bubrega može se povećati učestalost mokrenja i osjećaj potrebe za mokrenjem.

Bol ili peckanje tijekom mokrenja

Bol i/ili peckanje tijekom mokrenja također može ukazivati ​​na upalu bubrega.

Krv u mokraći

Hematurija ili prisutnost krvi u mokraći može biti posljedica upale bubrega, što ukazuje na oštećenje bubrežnog tkiva.

Povećan krvni tlak

Naši bubrezi su također odgovorni  za regulaciju krvnog tlaka pa upale mogu utjecati i na njegove razine. Povećanju mogu pridonijeti i oštećenja bubrežnih žila te zadržavanje vode u tijelu, koji su posljedica upale.

VAŽNO:

Ako primijetite jedan ili više navedenih simptoma koji mogu ukazivati ​​na upalu mokraćnog mjehura i/ili bubrega, odmah posjetite svog osobnog liječnika i posavjetujte se s njim o mogućoj infekciji mokraćnog sustava. Dijagnozu infekcije mokraćnog sustava može postaviti samo liječnik ili kvalificiran stručnjak za to. 

Uzroci cistitisa

Uzroci upale mokraćnog mjehura mogu se razlikovati od osobe do osobe i ovise o postojećem zdravstvenom stanju pojedinca. Najčešći razlozi za cistitis su:

Bakterijska infekcija

Najčešći razlog ove vrste upale je ulazak bakterija, najčešće iz crijevne flore, u mokraćnu cijev. Te se bakterije množe u mjehuru i time uzrokuju upalno stanje.

Primjeri najčešćih bakterija koje uzrokuju infekcije:

 • Bakterija E. coli odn. Escherichia coli
  Najčešći je uzročnik bakterijske infekcije mokraćnog sustava, jer se prirodno nalazi u crijevima, što predstavlja laki prijenos bakterija u uretru i mokraćni mjehur.
 • Bakterija Klebsiella
  Riječ je o bakteriji koja je također prisutna u crijevima i na koži te može uzrokovati infekcije ulaskom u mokraćni sustav.
 • Bakterija Staphylococcus saprophyticus
  Bakterija koja je čest uzročnik infekcija mokraćnog sustava, osobito kod žena.

Bolesna stanja

Postojeća zdravstvena stanja, kao što su prisutnost  bubrežnih kamenaca, povećane prostate kod muškaraca, dijabetesa itd., mogu povećati mogućnost upalnog stanja.

Spolne aktivnosti

Spolna aktivnost može (kod žena) izazvati iritaciju uretre, što olakšava ulazak bakterija u mokraćni mjehur.

Nepravilna higijena

Rizik od upale također može biti povećan lošom ili nedosljednom praksom intimne higijene, kao što je nepravilno brisanje nakon defekacije ili nedostatak genitalne higijene.

Nedosljednost potiče mogućnost širenja bakterija.

Slab imunološki sustav

Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom osjetljivije su na infekcije, uključujući infekcije mokraćnog sustava.

Uzroci pijelonefritisa:

Uzroci upale bubrega mogu varirati među pojedincima i također ovise o postojećem zdravstvenom stanju pojedinca, ali najčešći razlozi za pijelonefritis su:

Prijenos bakterija iz mjehura u bubrege:

Kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom ili kod osoba s nepravilnom funkcijom  bubrega, bakterije se mogu prenijeti i krvotokom.

Prenos bakterij preko krvi

Kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom ili kod osoba s abnormalnostima bubrega, bakterije se mogu prenijeti i krvotokom.

Drugi uzroci

Za upalu mogu biti odgovorne i druge bolesti, kao što je npr. autoimune bolesti, bubrežni kamenci itd.

Posljedice neliječenja 

Neliječenje upale može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija koje mogu utjecati na naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju, pa i životu, stoga je iznimno važno odmah se javiti osobnom liječniku ako sumnjate na upalu. 

Najčešći, dobro poznati rizici neliječenog cistitisa i pijelonefritisa su:

Širenje infekcije 

Upala koja se ne liječi može se proširiti na druge dijelove mokraćnog trakta i uzrokovati ozbiljnije infekcije i daljnje upale.

Kronična upala mjehura

Ako se upala ne liječi pravilno ili ne zacijeli u potpunosti, može postati kronična. 

Komplikacije tijekom trudnoće

Neliječeni cistitis također može utjecati na trudnoću i povećati rizik od prijevremenog poroda ili infekcija maternice.

Oštećenje bubrežnog tkiva 

Neliječena ili zanemarena upala bubrega može uzrokovati oštećenje bubrežnog tkiva, smanjujući funkciju bubrega.

Zatajenje bubrega

Akutno ili kronično zatajenje bubrega može se javiti i kod težih oblika upale bubrega. To znači da bubrezi više nisu u stanju obavljati svoj posao filtriranja otpada iz krvi.

Sepsa ili neliječena upala bubrega

Sepsa je ozbiljna infekcija krvi koja može biti opasna po život. Uzrokuje ga upala bubrega uzrokovana širenjem bakterija u krvotoku.

Oštećenje drugih organa

Kako urinarni trakt utječe na naše opće zdravlje, kao i na funkcioniranje drugih organa u tijelu, nezdravljena upala može, zbog toksičnih učinaka, utjecati i na srce, pluća i jetru.

Zaključak

Infekcije mokraćnog sustava možda su doista česte, ali to ne znači da ih možemo tretirati svakodnevno i ravnodušno, jer one obavljaju važnu funkciju u našem organizmu čije je zdravlje od primarne važnosti i za druge organe i cjelokupno zdravlje organizma. tijelo.
Važno je posvetiti vrijeme i pažnju promatranju funkcioniranja vlastitog organizma te u slučaju bilo kakvih promjena odmah djelovati.

Cistitis i pijelonefritis mogu dovesti do ozbiljnijih stanja, kroničnih bolesti, oboljenja pa čak i do zatajenja bubrega, stoga je ključno oprezom prevladati vrijeme, spriječiti upale i smanjiti rizik od ozbiljnijih oboljenja.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 

Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju i nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Često postavljana pitanja i odgovori

Kada trebam posjetiti liječnika?

Posavjetujte se s liječnikom kad god posumnjate na upalu ili na prisutnost opće poznatih simptoma ili nekarakteristično funkcioniranje mokraćnog sustava.

Ako se moje stanje popravlja, mogu li odgoditi posjet liječniku? 

Ne, nikada ne odgađajte posjetu, samo osobni liječnik ili stručno zdravstveno osoblje može odrediti ozbiljnost infekcije.

Zašto se osim mjehura mogu upaliti i bubrezi?

Bubrezi se mogu upaliti zbog bakterija koje su već prisutne u upaljenom mjehuru, što im omogućuje brzo širenje i na bubrege.

Kako se dijagnosticira upala mjehura i/ili bubrega?

Dijagnozu potvrđuje ili opovrgava osobni liječnik. Dijagnoza se obično sastoji od kombiniranih rezultata nekoliko testova kao što su testovi urina, testovi krvi, ultrazvuk itd.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

  Pregledajte naše teme

  Nikada ne propustite naše zapise!

  Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.