Riječ kolagen dolazi od grčke riječi "kolla", što znači ljepilo i nagovještava glavnu funkciju koju kolagen obavlja u našem tijelu. To je protein koji služi kao vezač i podrška mnogim tkivima i unutarnjim organima, osigurava njihovu pravilnu strukturu, elastičnost i čvrstoću, a istovremeno i njihovo dobro zdravlje.
U ljudskom tijelu zauzima čak 25 - 35% ukupnog udjela proteina, a najčešće se spominje u obliku prehrambenih dodataka za kožu, kosu, nokte i zglobove. U našem tijelu se proizvodi samostalno ali njegova proizvodnja se smanjuje , a nakon 30. godine drastično pada.
Danas se puno priča o kolagenu, ali da bismo ga odabrali (kao dodatak prehrani), važno je prvo razumjeti što je to. Pozivamo vas da pročitate više u našem članku ispod.
Što je kolagen?
Kolagen je protein koji čini većinu vezivnog tkiva u tijelu, prisutan u koži, kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, hrskavici itd. a važan je za održavanje strukture i čvrstoće navedenih tkiva. S godinama, njegova proizvodnja u tijelu opada, a rezultat se može pojaviti kao bore, opuštena koža, oslabljeni zglobovi, mišići itd.
Što su proteini?
Proteini su velika skupina molekula od kojih je sastavljeno svako tkivo, prijeko potrebnih za stvaranje i rast novih stanica te pravilno funkcioniranje svih živih bića.
Koje proteine ili bjelančevine znamo?
Proteini / bjelančevine se međusobno razlikuju po strukturi i funkciji koju obavljaju.
Neke od glavnih vrsta su:
- Strukturne bjelančevine
- Enzimi
- Hormoni
- Prijenosne bjelančevine
- Antitijela
- "Skladišni" proteini
Neka od svojstava navedenih vrsta proteina su:
Strukturni proteini
To su proteini koji čine strukturu stanica, tkiva i organa. Među njima su kolagen, keratin (koji se nalazi u kosi i noktima), tabulin i aktin (tvore stanični kostur).
Enzimi
Omogućuju metabolizam, sintezu biomolekula, razgradnju hranjivih tvari, prijenos signala itd.
Hormoni
Oni su signalne molekule zadužene za regulaciju različitih tjelesnih funkcija, kao što su inzulin, glukagon i hormon rasta.
Prijenosne bjelančevine
Prijenosne bjelančevine prenose molekule i ione kroz tijelo i kroz stanične membrane. Primjeri su hemoglobin (prenosi kisik u krvi) i albumin (prenosi tvari u krvotok).
Antitijela
To su proteini koji su dio imunološkog sustava i koji prepoznaju i uništavaju potencijalno štetne patogene poput bakterija i virusa.
Skladišni proteini
To su proteini koji obavljaju funkciju skladištenja hranjivih tvari u tijelu, kao što su npr. željezo i kalcij.
Zašto su proteini važni?
Proteini /bjelančevine imaju brojne i važne uloge u većini bioloških procesa koji omogućuju obavljanje funkcija ključnih za život organizma.
Primjeri uloga proteina u biološkim procesima su:
Obezbeđuju strukturnu potporu
Proteini pružaju strukturnu potporu stanicama tkiva i organa. Među njima je i kolagen koji je ključni element u strukturi kože, kostiju, hrskavice i sličnih vezivnih tkiva.
Ključni su za metabolizam hranjivih tvari
U tijelu djeluju kao biokatalizatori i ubrzavaju kemijske reakcije koje su ključne za metabolizam, sintezu i razgradnju hranjivih tvari.
Opskrbljuju kisikom
Važan primjer proteina je hemoglobin, koji prenosi kisik iz pluća u tkiva i ugljični dioksid iz tkiva natrag u pluća.
Imunološki sustav
Proteini također služe kao antitijela protiv bakterija, virusa i parazita te su važan dio imunološkog sustava.
Kako koristi zdravlju
Kolagen je jedan od ključnih proteina za održavanje funkcija mnogih tkiva u tijelu te izravno utječe na njihovo zdravlje i stanje. To znači da može značajno utjecati na našu fizičku sposobnost, imunološki sustav, izgled kože, kose i noktiju, kao i na normalno funkcioniranje cijelog organizma.
Neke od najvažnijih funkcija kolagena u tijelu su:
Podrška koži
Kolagen je važan dio strukture kože jer osigurava njezinu elastičnost, održava mladolik izgled, pridonosi hidrataciji i smanjuje pojavu bora i opuštenu kožu.
Zdravlje zglobova
Kolagen je ključna komponenta hrskavice koja okružuje zglobove. Pomaže u održavanju fleksibilnosti, izdržljivosti i time sprječava oštećenje i habanje zglobova.
Tvrdoća kostiju
Kolagen također utječe na čvrstoću i otpornost kostiju, jer je jedan od ključnih sastavnih dijelova strukture kostiju.
Zdravlje kose i noktiju
Kolagen je također uključen u oblikovanje strukture kose i noktiju, održavajući njihovo zdravlje, snagu, elastičnost i sjaj.
Podrška za probavu
Kolagen čini strukturu crijevnog zida i važan je čimbenik zdravlja probavnog sustava i gastrointestinalnog trakta. Također pomaže u sprječavanju probavnih problema kao što je iritabilni crijevni sindrom.
Ubrzava zacjeljivanje rana
Kolagen je dio procesa rasta novih stanica pa može ubrzati zacjeljivanje rana i smanjiti vidljivost novih ožiljaka.
Održavanje mišićne mase
Kolagen pomaže u održavanju i povećanju mišićne mase, što zauzvrat poboljšava rad mišića. Posebno može pomoći starijim osobama, koje se suočavaju s gubitkom mišićne mase i snage.
Sinteza u tijelu
Kolagen je protein koji nastaje u stanicama koje se zovu fibroblasti.
Fibroblasti su prisutni u vezivnom tkivu i vrsta su stanica odgovornih za sintezu i održavanje vezivnog tkiva, a time i proizvodnju kolagena, elastina, fibronektina i sličnih proteinskih vlakana.
Faze sinteze
Kolagenska biosinteza ili proces stvaranja kolagena je složen proces u kojem sudjeluju i različiti enzimi i vitamini poput vitamina C, bakra i cinka.
Biosinteza kolagena odvija se u sljedećim fazama:
- Transkripcija
U staničnoj jezgri fibroblasta, genetski zapis za kolagen se prepiše u obliku molekularne poruke zvane mRNA. - Translacija
Iz "očitane" mRNA poruke stvaraju se prvi lanci aminokiselina u citoplazmi stanice, koji formiraju prokolagen -prethodnik kolagena. - Posttranslacijske izmjene
Prokolagen se zbog kemijskih reakcija (hidroksilacija* ili glikozilacija**) mijenja tako, da povećava stabilnost kolagenskih vlakana i doprinosi čvrstim kolagenskih strukturama u tijelu. - Agregacija odn spajanje
Nakon modifikacija, prokolagen je konačno formiran, a u fazi agregacije više lanaca se međusobno spajaju i zajedno formiraju kolagenska vlakna. Ovaj proces je ključan za fleksibilnost i čvrstoću kolagenskih struktura. - Sekrecija odn izlučivanje
Kolagen se iz ćelija izlučuje i raspoređuje u strukture prema vrsti tkiva u kojem je proizveden i funkciji koju obavlja.
Hidroksilacija* kemijska reakcija koja može promijeniti svojstva molekula i utjecati na njihova svojstva (reaktivnost, topnost, stabilnost itd.).
Glikozilacija** je kemijski proces u kojem se skupine šećera (glukoza ili galaktoza) vežu za druge molekule kao što su proteini, lipidi itd.
H3: Utjecaj na sintezu
Na proizvodnju kolagena u stanicama može utjecati nekoliko različitih čimbenika uključujući prehranu, genetiku i ravnotežu hormona, ali najvažnije su naše godine i izloženost UV zračenju odn fotostarenje.
Starost
- Aktivnost fibroblasta - stanica odgovornih za sintezu kolagena - može se s godinama smanjiti. Smanjena proizvodnja pokazuje se kao starenje kože, slabljenje mišića, zglobova, krhke kosti itd.
- Posttranslacijske modifikacije kolagena mogu promijeniti i utjecati na strukturu proizvedenog kolagena, zbog čega gubi kvalitetu fleksibilnosti i stabilnosti.
- Smanjena aktivnost fibroblasta dovodi do neravnoteže između sinteze i razgradnje kolagena, u kojoj ćelijska razgradnja može prevladati i uzrokovati gubitak kolagenih vlakana u tkivima.
Grafikon prikazuje proizvodnju kolagena u tijelu koja postupno raste prema 20. godini života, počinje polagano padati prema 30. godini, a u kasnijoj životnoj dobi drastično pada.
Fotostarenje (UV oštećenje)
Ultraljubičasto zračenje ubrzava razgradnju kolagena u tijelu i jedan je od glavnih uzroka gubitka kolagena, a posljedično i starenja kože.
- UV zrake potiču aktivnost enzima koji pokreću razgradnju kolagenskih vlakana, što može dovesti do smanjenja gustoće i čvrstoće kolagena. Rezultat se pokazuje kao starenje kože odnosno gubitak elastičnosti (bore, opuštena koža) itd.
- UV zrake također mogu potaknuti stvaranje slobodnih radikala u koži, koji oštećuju kolagenska vlakna, zbog čega one gube svojstva elastičnosti.
- UV zrake mogu direktno oštetiti fibroblaste, što znači smanjenu sposobnost stvaranja novog kolagena.
Različite vrste kolagena i njihove funkcije
Postoji više vrsta kolagena, jer se u različitim tkivima i zbog različitih kemijskih reakcija u njegovoj tvorbi formiraju različiti tipovi. Tako se različite vrste kolagena međusobno razlikuju prvenstveno po specifičnoj funkciji koju obavljaju i po lokaciji u tijelu.
Neke od glavnih vrsta kolagena su:
Kolagen tipa I
To je najrasprostranjenija vrsta kolagena u našem tijelu i čini najveći dio kolagena u koži, kostima, tetivama, ligamentima i drugim vezivnim tkivima. Ključan je za fleksibilnost, čvrstoću i strukturu navedenih tkiva.
Kolagen tipa II
Uglavnom se nalazi u hrskavici jer čini njezinu osnovnu strukturu. Pomaže u održavanju zdravih zglobova, neophodan je za fleksibilnost i otpornost hrskavice i sprječava oštećenje zglobova.
Kolagen tipa III
Nalazi se u koži, krvnim žilama i unutarnjim organima poput pluća i jetre. Posebno je važan za strukturu stijenki krvnih žila i potporu unutarnjim organima.
Kolagen tipa IV
On je dio membrane koja razdvaja slojeve stanica i podupire tkiva kao što su mišićna vlakna i stijenke krvnih žila. To je ključna vrsta kolagena za strukturu i funkcioniranje tih membrana.
Kolagen tipa V
Nalazi se u tkivima kao što su kosti, vlasište i također u očima. Važan je za strukturu i funkcioniranje tih tkiva.
Često postavljana pitanja i odgovori
Zašto je važan za naše tijelo?
Kolagen je protein koji u tijelu služi kao građevina strukturnih komponenti kože, kose, noktiju, zglobova, ligamenata i kostiju u tijelu.
Zašto razdvajamo kolagen u više različitih vrsta?
Kolagen dijelimo prema njegovoj funkciji i mjestu njihove funkcije u tijelu. Prema tome, dalje se klasificira u različite vrste kolagena.
Kako kolagen utječe na naše zdravlje?
Kolagen je sastavni dio različitih struktura tkiva, ligamenata i kostiju i važan je za održavanje njihove elastičnosti, čvrstoće, ali i zdravlja.
Zašto proizvodnja kolagena u tijelu opada tijekom godina?
Na proizvodnju kolagena u tijelu utječu mnogi čimbenici, no najutjecajniji su starenje i fotostarenje.
Zaključak
Kolagen je jedan od najvažnijih gradivnih elemenata kostiju, ligamenata i tkiva u našem tijelu, osigurava njihovu dobru funkciju i osigurava njihovo optimalno daljnje funkcioniranje. Njegova proizvodnja se s godinama počinje smanjivati, zbog čega se mnogi odlučuju i na dodatni unos putem dodataka prehrani, koji korisnicima donose mnoge dobrobiti kako za zdravlje tako i za izgled.
Dostupan je u mnogim oblicima i prikladan je za širok raspon korisnika u bilo kojoj odrasloj dobi.
Kako bismo se lakše odlučili za vrstu kolagena koja bi nam najviše odgovarala, važno je upoznati se i informirati o samom izvoru, nastanku i djelovanju kolagena. Čitanjem sadržaja možemo izgraditi temelje znanja koji će nam olakšati donošenje odluku o izboru pravog dodatka prehrani.
Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine
Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju te nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.