Kolagen – za čvrstu kožu i mladolik izgled

Vrijeme za čitanje: 7 minut
Featured Image

Otprilike 70% naše kože sastoji se od kolagena, što ga čini glavnim proteinom u našoj koži i tvori večinu strukture dermisa, odnosno srednjeg sloja kože. Prisutan je kao mreža kolagenih vlakana koja koži daju čvrstoću, elastičnost i otpornost na istezanje.

Danas se mnogi korisnici odlučuju za dodatak prehrani s kolagenom jer im nudi održavanje "mladosti", a mnogi je žele i sačuvati. Da bismo bolje razumjeli utjecaj kolagena na izgled naše kože, važno je razumjeti njegovu strukturu, a u nastavku možete pročitati i više o utjecaju kolagena na izgled kože.

Što je kolagen?

To je protein koji pruža strukturnu potporu tkivima kao što su koža, mišići, tetive, ligamenti, hrskavica i kosti u našem tijelu. Ima važnu ulogu u održavanju njihove strukture, tvrdoće i fleksibilnosti.

Kakve su njegove prednosti za kožu

Predstavlja važan dio strukture naše kože i daje joj brojna svojstva koje doprinose kako njenoj strukturi tako i vanjskom izgledu. Povećanje razine kolagena stoga može utjecati na ključna svojstva kože kao što su:

Poboljšana elastičnost i čvrstoća kože

Prirodni proces starenja smanjuje se proizvodnju kolagena u našem tijelu, što uzrokuje gubitak elastičnosti kože i dovodi do njezine opuštenosti kože. Dodavanjem kolagena tijelu možemo očuvati i/ili vratiti njegovu elastičnost i čvrstoću.

Smanjenje bora i finih linija

Najvidljiviji znakovi starenja također su bore i fine linije, koje su također uzrokovane smanjenom proizvodnjom kolagena. Dodatno sredstvo može pomoći u glačanju površine, popunjavanju postojećih bora i sprječavanju nastanka novih. 

Hidratacija kože

Kolagen također ima važnu ulogu u hidrataciji kože jer pomaže u zadržavanju vlage te je čini sjajnijom, mekšom i time pridonosi mladolikom izgledu.
Dodatnim unosom kolagena pomažemo u održavanju njegove prirodne vlažnosti te sprječavamo suhoću, ljuštenje i iritacije.

Regeneracija kože

Kolagen potiče obnovu ili regeneraciju stanica kože, čije optimalno funkcioniranje utječe i na zacjeljivanje rana, ogrebotina i drugih ozljeda. Brže obnavljanje kože tako ubrzava oporavak kože od mogućih ozljeda, opeklina, akni i sl.

Zaštita od štetnih utjecaja okoline

Kolagen djeluje kao prirodna zaštita od UV zraka, a služi i kao "štit" od njihovog štetnog djelovanja. Tako nas može zaštititi od fotostarenja, odnosno preuranjenog starenja kože, razvoja pigmentnih mrlja i oštećenja uzrokovana izlaganjem suncu.

Gdje se nalazi?

Prisutan je u našoj koži u mnogim vrstama i gotovo u svim slojevima naše kože i ima važnu ulogu u održavanju njene strukture, čvrstoće i elastičnosti. Sa svojstvima koje donose različite vrste, osigurava joj sveobuhvatno zdravlje, što se očituje i izvana.

Najveći udio prisutnosti kolagena nalazi se u sljedećim slojevima kože:

Dermis

Najveći udio je prisutan u dermisu, odnosno srednjem sloju naše kože, između epidermisa i dermisa, gdje se nalazi najveći dio strukturne vrste kolagena koji je ključan za elastičnost i fleksibilnost kože.Koncentriran je u obliku kolagenskih vlakana, koja zajedno čine strukturnu i potpornu mrežu.

Dermis ili dermis je kolagenom najbogatija komponenta naše kože i najbitnija za njezino zdravlje.

Potkožno tkivo

Kolagen je također prisutan u potkožnom tkivu u obliku vlakana koja pridonose potpori i strukturi naše kože, pridonose njenoj čvrstoći i pružaju potporu krvnim žilama, živcima i tkivima u dubljim slojevima kože.
Iako je njegova zasićenost u potkožnom tkivu manja nego u dermisu, njegova je uloga i dalje važna za cjelokupnu strukturu i cjelokupno zdravlje kože.

Ilustrativan prikaz sadržaja kolagena u slojevima naše kože.

Tipovi prisutni u koži:

Koža sadrži više vrsta vrste kolagena, koje se međusobno razlikuju prema funkciji koju obavljaju. Glavni tipovi kolagena koji se nalaze u koži su:

Kolagen tipa IKolagen tipa IIIKolagen tipa IV

To je glavna komponenta dermisa i brine se za čvrstoću i strukturu kože.

Važan je za strukturu, elastičnost i fleksibilnost kože.

Nalazi se između dermisa i epidermisa. Ima ulogu u podrške i strukture.

Kako povećati razine u koži?

Proizvodnja kolagena smanjuje se s godinama, a to se uglavnom odražava na koži kao prvi znakovi starenja ili bore, fine linije i opuštena koža. Željene ili dovoljne razine za održavanje mladolikog izgleda također se mogu postići dodatnim unosom kolagena u tijelo, bilo hranom i/ili dodacima prehrani.

Dodaci prehrani za kožu

Danas na tržištu postoje mnoge ponude, koje nas pozivaju, da ih koristimo velikim obećanjima i atraktivnim izgledom, ali važno je da prvo shvatimo svoje potrebe kao i svoja ograničenja i, naravno, svoje želje.

Prije kupnje preporučamo da prvo provjerite proizvod prema vrsti, jer se kolagen može razlikovati i prema podrijetlu (biljni i životinjski), a prije svega kvaliteti sadržaja i raznih dodataka poput vitamina, minerala i sl.
Ovisno o načinu života, odlučujemo se za najoptimalniji oblik suplemenata (prah, kapsule ili tekućina), a prije konzumacije se također savjetujemo s nutricionističkim savjetnikom ili liječnikom.

Pri korištenju je također važno zadržati razumna očekivanja i ne pretjerati s konzumacijom ili pridržavamo se točnih uputa proizvođača dodataka prehrani.

Hrana bogata s kolagenom

Dodatni unos kolagena u tijelo može se osigurati uzimanjem određenih namirnica koje su poznate po svom visokom sadržaju kolagena. Hrana posebno bogata životinjskim kolagenom je:

govedina (juneći bataci), pileća koža (pečena), ribe (losos, skuša, sardine i haringe), juhe od kostiju (juha od goveđih kostiju), jaja ili bjelanjak, sjemenke i orašasti plodovi (sjemenke bundeve, indijski oraščići, kikiriki).

Pritom je važno pridržavati se općih preporuka zdrave prehrane jer određene namirnice mogu utjecati na razinu kolesterola u tijelu. Prije nego što promijenite svoje prehrambene navike ili način ishrane, važno je da o tome prethodno razgovarate i sa svojim nutricionistom ili osobnim liječnikom.

Zaključak

Prisutnost kolagena u našoj koži igra važnu ulogu u njenom cjelokupnom zdravlju, što se odražava i na njezin izgled. Danas je "lijepa" koža metafora za mladu, čvrstu, fleksibilnu i glatku kožu, koja, međutim, prirodnim procesom starenja gubi navedena svojstva, upravo zbog smanjene proizvodnje kolagena u tijelu.
Uz pomoć razumijevanja prisutnosti i funkcije kolagena u našoj koži, možemo osigurati dodatne resurse za "očuvanje mladosti" pravilnom prehranom i uz pomoć raznih dodataka prehrani koje ćemo, uz pomoć dobre informiranosti i znanja, odlučili lakše i sigurnije, a lijepa koža neka bude tek prispodoba dobrog zdravlja - kože i općenito.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 

Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju i nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Pregledajte naše teme

    Nikada ne propustite naše zapise!

    Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.