Kolagen – njegove prednosti za zdrave zglobove

Vrijeme za čitanje: 7 minut
Featured Image

S godinama proizvodnja kolagena u našem tijelu opada, a posljedice koje prate naš prirodni proces starenja mogu se izraziti brojnim zdravstvenim problemima koji pogađaju i naše zglobove i kosti.
Povećana krhkost kostiju, povećan rizik od osteoporoze* i artritisa* samo su neki od najčešćih pokazatelja propadanja, koji mogu značajno zakomplicirati i ograničiti život pojedinca.

U nastavku pročitajte zašto je kolagen važan i kako ga možete konzumirati dodatna sredstva pomaže u održavanju i poboljšanju zdravlja zglobova.

*osteoporoza-je bolest koja uzrokuje da kosti postanu lomljive i slabe, čime se povećava vjerojatnost prijeloma.*artritis-upala jednog ili više zglobova

Što je kolagen?

To je proteinski "građevni blok" koji čini tkiva u našem tijelu (kao što su koža, mišići, tetive, ligamenti, hrskavica i kosti) i ima važnu ulogu u održavanju njihove strukture i tvrdoće.

Dobrobiti kolagena za zglobove

Kolagen je ključna komponenta hrskavice koja pokriva i strukturne i završne dijelove kostiju, što omogućuje normalno funkcioniranje naših zglobova.
Prisutan je u obliku kolagenih vlakana, a osim hrskavice čini i strukturu meniskusa, ligamenata i veziva - struktura važnih za zdravu strukturu zgloba.

Dodatni unos kolagena stoga može značajno pomoći ili omogućiti:

 • smanjenje bolova u zglobovima
 • poboljšanje pokretljivosti zglobova
 • smanjujući rizik od ozljeda

Smanjenje bolova u zglobovima

Strane studije pokazale su da unos dodatnih izvora kolagena u tijelo može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima čak i kod osoba s osteoartritisom i reumatoidnim artritisom.
Bol se može smanjiti osiguravanjem potrebne razine kolagena najkritičnijim strukturnim dijelovima zglobova:

Potpora hrskavici

Kolagen je osnovna komponenta hrskavice, i u zglobu djeluje kao sredstvo za smanjenje trenja između spojnih kostiju. Dovoljna ili dodatna razina kolagena može pomoći u njegovom održavanju, povećanju gustoće hrskavice i, prema tome, smanjenju bolova u zglobovima.

Jačanje vezivnog tkiva

Kolagen također formira i jača vezivno tkivo koje okružuje zglobove, a čvršće tkivo može doprinijeti njihovoj boljoj stabilnosti zglobova i smanjenju boli uzrokovane nestabilnošću i/ili trenjem.

Smanjenje upale

Dovoljne razine mogu pomoći u smirivanju i smanjenju upale zglobova, koja je često praćena bolovima.

Poticanje regeneracije tkiva

Kolagen može pomoći u regeneraciji već oštećenog zglobnog tkiva i ublažiti bol uzrokovanu ozljedom ili oštećenjem.

Poboljšana pokretljivost

Kolagen je sastavni dio koji svojim svojstvima osigurava i fleksibilnost tkiva, pa dovoljna količina kolagena u tijelu može poboljšati i pokretljivost zglobova.

Održavanje elastičnosti zglobova

Zbog svoje elastičnosti, kolagen također može pomoći u održavanju fleksibilnosti i pokretljivosti zglobova, što je ključno za glatko kretanje.

Potpora za ligamente i tetive

Ligamenti su fibrozno vezivno tkivo koje povezuju kosti u zglobu i osiguravaju njegovu stabilnost. Sastoje se od kolagena, pa dovoljna razina u tijelu može pomoći u održavanju snage i fleksibilnosti vezivnih ligamenata. To pridonosi boljoj stabilnosti i pokretljivosti zglobova.

Potpora funkciji zglobne ovojnice

Zglobna čahura je ovojnica koja okružuje zglob i izlučuje posebnu sinovijalnu tekućinu, koja osigurava klizanje zglobnih površina i smanjuje trenje između njih. Adekvatna razina kolagena osigurava pravilno izlučivanje tekućine, što sprječava ozljede i poboljšava pokretljivost.

Smanjenje rizika od ozljeda

Sveukupno zdravlje zgloba pridonosi smanjenju rizika od ozljeda, što ovisi o skupu već sažetih svojstava:

 • održavanje zdrave hrskavice
 • ojačani ligamenti
 • smanjenje trošenja odn degeneracija
 • stimuliraju regeneraciju tkiva

Dobro funkcioniranje zglobova je, dakle, povezano s pravilnim, međusobnim funkcioniranjem tkiva; stanje hrskavice, pokretljivost i regeneraciju, a rizik od ozljeda može se smanjiti dodatnim unosom kolagena koji će pozitivno djelovati na sve navedene čimbenike.

Gdje je prisutan?

Kolagen je prisutan u mnogim različitim dijelova zgloba koji čine njegovu strukturu i omogućuju mu njegovu pravilnu funkciju. Neki od važnih dijelova, koji trebaju kolagen za ispravno funkcioniranje su:

 • zglobna hrskavica
 • meniskus
 • zglobna ovojnica
 • ligamenti

Ilustrativan primjer: zglob koljena – najveći zglob našeg tijela.

U hrskavici

Zglobna hrskavica prekriva završne dijelove kostiju u zglobu koljena i uglavnom se sastoji od kolagenskih vlakana. Omogućava čvrstoću, fleksibilnost i elastičnost zgloba.

U meniskusima

U koljenskom zglobu se nalaze dva meniskusa, vanjski ili lateralni i unutarnji ili medijalni. Oni su jastučići vezivne hrskavice u obliku polumjeseca smješteni između natkoljenične i goljenične kosti. Pomažu u raspodjeli sila opterećenja u koljenu, stabiliziranju koljeno tijekom rotacije i pomažu u podmazivanju koljenskog zgloba zglobnom tekućinom.

U zglobni ovojnici

To je sloj tkiva koji okružuje zglob i izlučuje sinovijalnu tekućinu, koja osigurava glatko klizanje kostiju u zglobu.

U ligamentima

Kolagen također čini ligamente koji povezuju kosti u zglobu i osiguravaju čvrstoću i stabilnost cijelog zgloba.

Kako povećati njegovu razinu u tijelu?

Razina kolagena može se povećati dodatnim unosom, najčešće u obliku dodataka prehrani i/ili prehrane.

Korisnicima je na raspolaganju niz dodataka prehrani koji osiguravaju jednostavan i praktičan unos jer pojedinac može kontrolirati unos i prilagoditi ga prema svojim potrebama.
Osim dodacima prehrani, razine možemo podići i prilagođenim jelovnikom te u prehranu uvrstiti namirnice koje su bogate kolagenom ili potiču njegovu proizvodnju.

Dodaci prehrani

Danas se na tržištu nalazi široka paleta dodataka prehrani s kolagenom u različitim oblicima; kapsule, prašak ili tekućina predstavljaju izbor koji pruža jednostavan dodatni izvor kolagena za obnovu i održavanje zdravlja zglobova.

Dodaci prehrani s kolagenom formulirani su s hidroliziranim kolagenom, koji se lakše apsorbira i koristi za stvaranje novog kolagena u tijelu

Prehrana

Kolagen se također može unositi u tijelo putem hrane ili drugih namirnica koje su poznate kao prirodni izvori kolagena ili podupiru njegovu proizvodnju u tijelu.Najviše zasićene namirnice, odnosno namirnice koje mogu potaknuti stvaranje kolagena i/ili održavati njegove razine su: govedina, dijelovi piletine, neke vrste ribe (kao što su losos, skuša i sardine), bjelanjak, voće i povrće ili hrana bogata vitaminom C, juha od kostiju.

Hranjive tvari koje potiču proizvodnju

Osim dodataka prehrani i namirnica, poznate su i hranjive tvari koje imaju  važnu ulogu u njegovom stvaranju i koje su ključne za njegovu proizvodnju.

Među njima su vitamin C, cink, bakar, silicij iodređene aminokiseline.

Zaključak

Kolagen je protein ili bjelančevina, neophodan za zdravlje naših zglobova i kostiju, budući da je ključni građevni element mnogih tkiva i ligamenata od kojih se sastoje. S godinama se smanjuje njegova proizvodnja u tijelu, pa se smanjene razine s godinama izražavaju kao brojni zdravstveni problemi koji upućuju na nedostatak.

Osteoartritis, osteoporoza, upala zglobova i bolovi u zglobovima mogu biti posljedice degeneracije ili oštećenja koji otežavaju i zauvek mijenjaju život, a mnoga istraživanja dokazuju da se i takvi simptomi mogu uspješno ublažiti suplementacijom kolagena u tijelu. Kako biste pravilno odabrali najbolji dodatak prehrani za sebe, važno je prvo se upoznati s učincima kolagena na zdravlje i funkciju zglobova.


Sadržaj pregledao: Samo Stadler, dr. sc. med., specijalist hitne medicine 

Sadržaj je namijenjen općem informiranju i obrazovanju i nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom (liječnikom ili ljekarnikom) za točnu dijagnozu i liječenje. Podaci u članku nisu zamjena za točnu medicinsku dijagnozu i služe samo u informativne svrhe.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

  Pregledajte naše teme

  Nikada ne propustite naše zapise!

  Nikada ne propustite novosti, skrivene ponude i aktualne akcije. Pobrinut ćemo se da o svemu budete na vrijeme obaviješteni.